Χριστός Κρανάκης
▸ Ξεμπέρδεψαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τις νέες κοινωνικές εκρήξεις
Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία συνιστά τον μεγάλο νικητή των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και τα (δικαιολογημένα) περιχαρή στελέχη της γνωρίζουν πως το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν αποκρυσταλλώνει καθολικά τους πολιτικούς συσχετισμούς της χώρας ούτε αυτοί πρέπει να θεωρούνται απόλυτα παγιωμένοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Μπορεί η τάση ενίσχυσης της δεξιάς και της ακροδεξιάς να είναι αναμφισβήτητη και η αποτύπωσή της να θεωρείται δεδομένη και στις επόμενες εκλογές, αλλά η Πειραιώς γνωρίζει καλά πως δεν ισχύει το ίδιο για την κοινωνική της ηγεμονία, όπως έχει αποδείξει περίτρανα η πρόσφατη πολιτική ιστορία.
Ως εκ τούτου, με εντολή Μητσοτάκη –ο οποίος αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων συνέστησε «σύνεση» και «σεμνότητα» α λα Καραμανλής και ορκίστηκε πως θα τιμωρήσει την «έπαρση»– τα περισσότερα στελέχη της παράταξης εμφανίζονται με μια σχετική νηφαλιότητα.
Η στάση της ΝΔ, φυσικά, έχει να κάνει με το γεγονός πως έρχονται νέες εκλογές, οι οποίες από πολλούς εκτιμώνται ως ακόμα πιο απρόβλεπτες από αυτές της 21ης Μαΐου. Ως εκ τούτου, το κόμμα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει ούτε τη συγκρότηση ενός κλίματος «χαλαρής» ψήφου στους ψηφοφόρους του ούτε το να δώσει «πάτημα» νεκρανάστασης στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν αυτού, όμως, διαφαίνεται και το σχέδιο να πλήξουν τον Α. Τσίπρα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Μ. Βορίδη ο οποίος σε ρόλο «αριστερολόγου» γύρναγε μετεκλογικά τα κανάλια, κατηγορώντας τον Τσίπρα για υιοθέτηση μιας στρατηγικής ιστορικά αντίθετης με τα… ταυτοτικά χαρακτηριστικά της Αριστεράς! Η ΝΔ, πάντως, αποφεύγει να δημιουργήσει ένα σκληρό κλίμα προεκλογικής αντιπαράθεσης, που μπορεί να συσπειρώσει αντιπολιτευτικές τάσεις.
Όπως φαίνεται, η ΝΔ αντιλαμβάνεται πως δεν υπάρχει χρόνος για «χαρές και πανηγύρια». Από τη μια, διαβλέπει πως το επιβλητικό αποτέλεσμα των φετινών εκλογών (ειδικά αν συνυπολογιστεί αυτό του ’19) ανοίγει για εκείνη μια σημαντική δυνατότητα να κλείσει, με ακόμα πιο καταιγιστικούς όρους, ο κύκλος κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης που άνοιξε στην Ελλάδα με το ξέσπασμα της κρίσης. Από την άλλη, όμως, διαισθάνεται πως το «βάρος» που πέφτει στις πλάτες της από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ενόψει της επερχόμενης εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και της συνέχισης της καπιταλιστικής κρίσης, μπορεί να την «καταπλακώσει» συντριπτικά.
Απώτερος στρατηγικός στόχος η «προετοιμασία» της κοινωνίας για την αντιλαϊκή καταιγίδα που έρχεται
Επομένως, εάν τακτικό στόχο της περιόδου για τη ΝΔ αποτελεί η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, απώτερο στρατηγικό αποτελεί η προετοιμασία της κοινωνίας για όσα έρχονται ή μπορεί να έρθουν… Για τον λόγο αυτό, τόσο η ΝΔ όσο και το μιντιακό κατεστημένο (το οποίο πλέον οργιάζει με ακόμα πιο καταφανώς υπέρ της) σπεύδουν να κατοχυρώσουν στη συνείδηση του λαού την επισφράγιση μιας νέας περιόδου για την ελληνική πολιτική σκηνή και οικονομία. Μιας νέας περιόδου στην οποία δεν χωράει η απλή αναλογική, ο «αριστερός λαϊκισμός», οι απαιτήσεις για μια καλύτερη ζωή και η οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Φυσικά, δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ούτε μία εβδομάδα από το κλείσιμο της κάλπης και η ίδια η Κομισιόν –που αναμφισβήτητα νοιώθει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα– έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο που χαρίστηκε στα κράτη-
μέλη ελέω πανδημίας. Συνεπώς, η νέα περίοδος διακυβέρνησης της ΝΔ μπορεί να συνοδευτεί από εκρήξεις λαϊκής οργής όμοιες με αυτές των αντιμνημονιακών χρόνων.