Μενεξέ Κιζίλντερε (Menekşe Kızıldere) υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το Πράσινο Αριστερό Κόμμα
Η Μενεξέ Κιζίλντερε σπούδασε Μηχανικός Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Atatürk και στο National Chun Hsing University της Ταϊβάν. Εξηγεί γιατί και πώς το HDP επέλεξε, σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, να κατέβει με την «ομπρέλα» του Πράσινου Αριστερού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου και να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις προεδρικές.
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά
▶ Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και ιδιαίτερα στις περιοχές που κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί;
Βρέθηκα εκεί για δυο εβδομάδες και είχα την ευκαιρία να δω όλες τις κατεστραμμένες περιοχές. Η απουσία του κράτους ήταν παντελής και όλη η βοήθεια παρασχέθηκε στους σεισμοπαθείς από την κοινωνία των πολιτών και τις Αριστερές και σοσιαλιστικές οργανώσεις. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή. Το ΑΚΡ χρησιμοποίησε όλους τους πόρους για τους ψηφοφόρους του και για τις περιοχές που το στηρίζουν. Οι Αλεβίτες, οι Κούρδοι και οι άλλες εθνότητες που δεν στηρίζουν το ΑΚΡ δεν έλαβαν καμία βοήθεια.
▶ Πώς επιδρά στην οικονομική κατάσταση και τη ζωή των εργαζομένων ο πόλεμος και η πολιτική του Ερντογάν και πώς πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει τις εκλογές;
Στην Τουρκία η οικονομική κατάσταση ήταν ήδη κακή, αλλά επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι επισήμως γύρω στο 50%, σίγουρα όμως στην πραγματικότητα ξεπερνά το 100%. Η αγοραστική δύναμη μειώνεται, οι μισθοί δεν επαρκούν, τα ενοίκια, οι τιμές των τροφίμων, του ηλεκτρικού, του νερού, του φυσικού αερίου αυξάνονται καθημερινά. Το τελευταίο διάστημα, τρία στα 20 παιδιά κοιμούνται νηστικά. Η πείνα είναι πραγματικότητα και αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών του ΑΚΡ και η κακή οικονομική κατάσταση οφείλεται στην πολιτική του πολέμου. Την ώρα που ο λαός πεινάει, το κράτος επενδύει σε τεράστιους πολεμικούς εξοπλισμούς, που φέρνουν θάνατο, ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα. Αυτή η πολιτική του πολέμου ρουφάει την Τουρκία σε μια βαθιά μαύρη τρύπα και δεν είναι βιώσιμη.
▶ Στις εκλογές του Μάη κατεβαίνετε με την πλατφόρμα Πράσινο Αριστερό Κόμμα. Με ποιες άλλες δυνάμεις συνεργάζεστε σε αυτήν;
Το Πράσινο Αριστερό Κόμμα ήταν ένα από τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονταν κάτω από την ομπρέλα του HDP. H κυβέρνηση έκλεισε το HDP προεκλογικά για να το εμποδίσει να κατέβει τις εκλογές. Το πρόγραμμα του Πράσινου Αριστερού Κόμματος έχει πολλά κοινά σημεία με το πρόγραμμα του HDP, για αυτό και δεν είναι δύσκολο για μας να κατέβουμε στις εκλογές κάτω από την δική του «ομπρέλα», αφού υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αξίες.
▶ Στις προεδρικές εκλογές το κόμμα σας υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου. Θα σηματοδοτήσει η εκλογή του μια αλλαγή στην πολιτική του τουρκικού κράτους απέναντι στους Κούρδους;
Ναι, φυσικά. Ο Κιλιτσντάρογλου είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσει τον Ερντογάν σε αυτή τη μάχη. Αλλά η υποψηφιότητά του έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Κούρδους και τις δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας. Γιατί ο Κιλιτσντάρογλου κατάγεται από το Νάρσιν, την περιοχή όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σφαγή του κουρδικού λαού τη δεκαετία του 1930. Είναι Αλεβίτης κουρδικής καταγωγής και, για τον κουρδικό λαό, ο ίδιος στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερα απ’ ό,τι το CΗΡ.
▶ Πώς αξιοποιεί η τουρκική κυβέρνηση, εν όψει των εκλογών, τους ανταγωνισμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο και το προσφυγικό ζήτημα;
Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι κοντά πολιτισμικά, αλλά το ΑΚΡ, ως εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα που κατέχει την εξουσία και θέλει να την διατηρήσει, χρειάζεται εχθρούς. Έτσι, σε αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα είναι ο τέλειος εχθρός. Αυτό δεν αφορά τις διεθνείς σχέσεις, αλλά την εσωτερική πολιτική. Κάθε φορά που αντιμετωπίζει κάποιο εσωτερικό πρόβλημα, αναζητά εχθρούς και φυσικά βρίσκει στην Ελλάδα τον παντοτινό εχθρό.
▶ Πώς τοποθετούνται τα κόμματα της Αριστεράς απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης στο HDP και πώς κατεβαίνουν στις εκλογές;
Μετά από πολλά χρόνια, είναι σήμερα η πιο ισχυρή στιγμή της Αριστεράς στη χώρα, αφού τα περισσότερα κόμματα είναι συνασπισμένα, παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους. Και τα άλλα κόμματα δέχονται επιθέσεις, τις περισσότερες όμως τις δέχεται το Πράσινο Αριστερό Κόμμα, γιατί προβάλλει μια ισχυρή κουρδική πολιτική. Πριν μερικές ημέρες, ένας Κούρδος τραγουδιστής, ο Τζιχάν Αϊμάζ, δολοφονήθηκε στο Κιαντίκιοϊ από τους φασίστες, οι οποίοι γνώριζαν πως τραγουδούσε μόνο κουρδικά τραγούδια και βρισκόταν πολύ κοντά στο Πράσινο Αριστερό Κόμμα και στο HDP. Θέλησαν να του επιβάλουν να τραγουδήσει έναν τουρκικό εθνικιστικό ύμνο, αρνήθηκε και τον σκότωσαν.
▶ Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές, με ή χωρίς τον Ερντογάν;
Η Ελλάδα αποτελεί τον… τέλειο και παντοτινό εχθρό της Τουρκίας, ειδικά σε περιόδους εσωτερικών κρίσεων
Πρέπει να σκεφτούμε και τα δύο ενδεχόμενα, γιατί ο Ερντογάν κρατά την εξουσία 20 χρόνια. Το ΑΚΡ δεν είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα, αλλά ένα κόμμα οργανικά δεμένο με την κρατική εξουσία. Όμως δεν είναι το κράτος, είναι απλά ένα πολιτικό κόμμα και μετά από 20 χρόνια είναι η ώρα να τους το υπενθυμίσουμε. Κάνουμε καθημερινά την προεκλογική μας εκστρατεία κι από αυτά που βλέπουμε στους δρόμους καταλαβαίνουμε πως ο Ερντογάν χάνει. Κυρίως μετά τον σεισμό και τις συνέπειές του, οι άνθρωποι είναι οργισμένοι με αυτή την κυβέρνηση. Πιστεύω αυτό που βλέπω στους δρόμους, στους ανθρώπους. Πιστεύω πως ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη κερδίσει το παιχνίδι. Ξέρουμε όμως ότι στο ΑΚΡ χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία του κράτους και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα ακόμη, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις εκλογές και πριν βγουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να εργαστούμε σκληρά και να κρατήσουμε όλες τις ψήφους. Όλα μπορούν να συμβούν.
▶ Κι αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν;
Θα είναι πολύ δύσκολα για ολόκληρη την Αριστερά στη χώρα και για τους Κούρδους. Σίγουρα θα αναζητήσει και άλλους εχθρούς. Φυσικά, θα αναπτυχθεί μια συντηρητική εθνικιστική εξουσία που θα θελήσει να εξαφανίσει τους υπόλοιπους. Αν ο Ερντογάν παραμείνει στην εξουσία, η οικονομία θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Προσωπικά, πιστεύω πως έπειτα από 20 χρόνια τέτοιας διακυβέρνησης ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Δεν είναι δυνατόν. Δεν θα το επιτρέψουμε.