Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸Σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλες συλλογικότητες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο που μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα κρατικά μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Την Τρίτη 25 Απριλίου πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
«Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Τρίτη, μπήκαν και στην επίσημη προεκλογική περίοδο οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού. Με δύναμη και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί προκειμένου να ανατρέψουμε τον νόμο 5021/2023, που παραδίδει τα μεγάλα κρατικά μουσεία σε εκπροσώπους του τουριστικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου και σε κομματικούς εγκάθετους», δηλώνει στο Πριν ο Στάθης Γκότσης, ιστορικός στο Βυζαντινό Μουσείο και γενικός γραμματέας Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.
«Οι δοτές διοικήσεις και ο νόμος θα καταρρεύσουν με τον αγώνα μας. Δεν θα αφήσουμε τα δημόσια μουσεία που είναι κτήμα του λαού να μετατραπούν σε εμπορικά μαγαζιά και σαλονάκια της οικονομικής ελίτ και του κάθε αυλικού», προσθέτει.
Στις 13 Απριλίου το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ανακοίνωσε τη σύνθεση των νέων διοικήσεων των πέντε μουσείων (ένα επταμελές ΔΣ και έναν Γενικό Διευθυντή σε κάθε μουσείο). Η ανάθεση έγινε με τη συνδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, η οποία επέλεξε ένα από τα μέλη του ΔΣ σε κάθε μουσείο, συμφωνώντας στον διορισμό των ΔΣ και άρα στην εφαρμογή του νόμου, τη στιγμή που σωματεία του ΥΠΠΟ συνεχίζουν τον αγώνα για την κατάργησή του.
Στη σύνθεση των νέων διοικήσεων ξεχωρίζει κανείς μεγαλοεπιχειρηματίες ή τον Ιωακείμ Γρυσπολάκη, τον «πρύτανη των ΜΑΤ» στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αυτό δεν είναι παρά άλλη μια απόδειξη για το ποιος είναι ο «εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής» που υπόσχεται ο νέος νόμος. Η ουσία της αλλαγής είναι η αποκοπή των πέντε μουσείων από την αρχαιολογική υπηρεσία με επιστημονικές, οικονομικές και διοικητικές συνέπειες, το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους.