Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου –όλα με την επισήμανση «άκρως απόρρητο»– έχουν βρει τον «δρόμο» τους προς το Διαδίκτυο. Ακόμα δεν μπορεί να εξακριβωθεί ποιος ή ποιοι βρίσκονται πίσω από την κίνηση αυτή, οι ειδικοί πάντως φαίνεται πως καταλήγουν στο ενδεχόμενο της διαρροής, καθώς χιλιάδες Αμερικάνοι αξιωματούχοι διέθεταν άδεια πρόσβασης στα δημοσιοποιημένα έγγραφα. Φυσικά, μπορεί η γνησιότητα των εγγράφων να μην αμφισβητείται –τουλάχιστον ενός μεγάλου μέρους τους– αλλά ταυτόχρονα θεωρείται βέβαιο πως ορισμένα έχουν υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις και έχουν αλλοιωθεί από την αρχική τους μορφή.
Καθώς οι διαρροές συνεχίζουν να «αποκρυπτογραφούνται» από τα διεθνή ΜΜΕ, το σίγουρο είναι πως συνιστούν ένα ισχυρό πλήγμα στο κύρος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των συμμάχων τους. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος να αλλάξουν οι ισορροπίες και στο επιχειρησιακό πεδίο, καθώς –μετά τη διαρροή– η Ρωσία είναι πιθανό να ανακαλύψει πώς οι ΗΠΑ λαμβάνουν τις πληροφορίες τους και ποιες δορυφορικές εικόνες αξιοποιούν. Παράλληλα, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο της μπλόφας με στόχο τη Μόσχα, είναι πιθανό να έχουν στόχο τη βίαιη «προσγείωση» του Ζελένσκι και των επιτελών του.
Προς το παρόν, πάντως, τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Πρώτον, ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε πιο δυσχερή θέση από ό,τι η κυβέρνηση στο Κίεβο και οι πάτρονές της στη Δύση παραδέχονται δημοσίως, ενώ αποκαλύπτεται πως χωρίς την προμήθεια νέων πυρομαχικών το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Δεύτερον, στις συγκρούσεις που διεξάγονται με τους Ρώσους στο Μπαχμούτ. Τέλος, έως και 50 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας, μαζί με άλλους τόσους τουλάχιστον στρατιωτικούς από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία (χωρίς να συνυπολογίζονται οι μισθοφόροι), βρίσκονταν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, χωρίς να μπορεί (ακόμα) να αποσαφηνιστεί πώς ακριβώς επιχειρούσαν.