Ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας αταλάντευτος και σεμνός αγωνιστής, ο μαθηματικός και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος πέθανε στις 18 Απριλίου στην Αθήνα πριν κλείσει τα 75 του χρόνια. Μαζί με την επί 50 χρόνια σύντροφό του Αγγελική Χρονοπούλου, επίσης μαθηματικό και εκπαιδευτικό (και οι δύο στη δημόσια εκπαίδευση) εξέδιδαν για 33 χρόνια το επιστημονικό περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση», το οποίο πολλές φορές είχαμε παρουσιάσει από τις στήλες του «Πριν». Και οι δύο, άνθρωποι ταγμένοι στην Αριστερά, πρόσφεραν στο κίνημα πολλά και σιωπηρά. Το πιο όμορφο (και πικρά αισιόδοξο) αντίο στον αγαπημένο σύντροφό της το έγραψε η Αγγελική και το αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα alfavita. Το «Πριν» εκφράζει τη βαθιά του εκτίμηση και τη συντροφική αγάπη του για τον Κωνσταντίνο, την Αγγελική και το «παιδί» τους, το περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση», που οι «κακοί καιροί» το ανάγκασαν το 2012 να σιγήσει.
Η “γενιά του Πολυτεχνείου” αποψιλώνεται…
Η “χρυσή γενιά”, το “παράθυρο στον κόσμο” που, όμως, ξεπουλήθηκε, λοιδωρήθηκε και ό,τι άλλο… πλην όμως, μια αχτίδα φως παραμένει η ασυμβίβαστη πλευρά της και επιμένει να νικήσει τα σκοτάδια γύρω μας.
Στις (18/4/2023) σίγησε μια ακόμη φωνή της ασυμβίβαστης πλευράς, φυσικά αριστερής ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μαθηματικός, εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση, εμπνευστής και συνεκδότης για 33 χρόνια του επιστημονικού περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (1980-2012) που σίγησε και αυτό το 2012, δείγμα των κακών καιρών που ακολούθησαν και ακόμα μας ταλανίζουν…
Γεννήθηκε στην Αρκαδία (Ζυγοβίστι 30/10/1948) όπου και φοίτησε στο ιστορικό γυμνάσιο Δημητσάνας (πηγαίνοντας καθημερινά με τα πόδια όπως και τα άλλα παιδιά για να μάθουν γράμματα).
Η περίοδος του αγώνα κατά της δικτατορίας στην αιχμή του φοιτητικού κινήματος ήταν η πρώτη περίοδος δράσης του.
Η ασυμβίβαστη φύση του, τον καιρό της μεταπολίτευσης που άρχισαν τα ξεπουλήματα, βρήκε απάγγειο και διέξοδο για 33 χρόνια στο περιοδικό «Σύγχρονη Εκπαίδευση» με τη συνάδελφο επίσης μαθηματικό και εκπαιδευτικό Αγγελική Χρονοπούλου (και κυρίως σύντροφο ζωής).
Ανάμεσα σε άλλα η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) ήταν ακόμη ένα διακριτό πεδίο δράσης του. Την τελευταία πενταετία Μάρτης 2018 μέχρι 18/4/23 η διαδρομή «Αρεταίειο» η πρώτη φάση, «Μητέρα» η προσπάθεια υπέρβασης του αναμενόμενου και «Ιπποκράτειο νοσοκομείο Αθηνών» η καταληκτική φάση για την έξοδο, τη μετάβαση με αρωγούς τους πανεπιστημιακούς της Β΄ παθολογικής (και χάρη στην ευαισθησία του διοικητή του σε δίκλινο (που όποιος δεν έχει ζήσει πρόσφατα την κατάρρευση του ΕΣΥ δεν μπορεί να κατανοήσει και να εκτιμήσει τι ανάσα ψυχής είναι να έχεις στη διάθεση σου ένα σχεδόν ιδιωτικό χώρο σαν στο …σπίτι σου).
Και, όμως, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια του Κωνσταντίνου και των γιατρών του οι ελπίδες για …άλλο λίγο, μια και 50 χρόνια κοινής μας ζωής ΔΕΝ ήταν αρκετά, δεν ευοδώθηκαν και επήλθε ο θάνατος και ο Κωνσταντίνος Γιαννοπουλος πέρασε στην αιωνιότητα.
Για την Αγγελική Χρονοπουλου που απέμεινε από το τρίο («Σύγχρονη Εκπαίδευση»- Γιαννόπουλος – Χρονοπούλου) το κουράγιο δε φτάνει, το σήκω πάνω και προχώρα μπροστά αρμόζει ΚΑΙ που θα πάει θα τη δούμε την κόκκινη αυγή και αν τη δούμε εμείς θα την δουν και όσοι δεν πρόλαβαν. Μακάρι να υπάρχει δρόμος …μετά.
Αγγελική Χ. Χρονοπούλου (18/4/2023)