▸Δεν είναι αποδεκτό, στο όνομα μιας άλλης κοινωνίας, να αρνείσαι τα ισότιμα δικαιώματα σήμερα
Για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης μίλησε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του Alpha ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, όταν ερωτήθηκε από την παρουσιάστρια Ναταλία Γερμανού: «Δεν καταψηφίσαμε μόνο το σύμφωνο συμβίωσης (για ομοφυλόφιλους). Έχουμε καταψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια. Εμείς θεωρούμε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, οι ερωτικές, οι συναισθηματικές, η συμβίωση αυτή δεν μπορούν να στηρίζονται σε καταναγκαστικά μέτρα, με οικονομικά ή άλλα κριτήρια που είναι περασμένων εποχών». είπε χαρακτηριστικά.
H απάντησή του έκανε αρκετά βλέφαρα να ανασηκωθούν καθώς είναι εδώ και χρόνια διατυπωμένη η θέση του ΚΚΕ πως η διαφωνία του με το σύμφωνο συμβίωσης εξαρχής ήταν ακριβώς απέναντι στην προοπτική επέκτασης του στα ομόφυλα ζευγάρια:
«Ο στόχος μέσα από το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά η θεσμική αναγνώριση της οικογένειας ομόφυλων ζευγαριών, συμπεριλαμβανομένων -σε μια πορεία- και της απόκτησης παιδιών από αυτά. Και εκεί είναι η δική μας η διαφωνία» (Ριζοσπάστης, 2015, «Η θέση του ΚΚΕ για το Σύμφωνο Συμβίωσης»)
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ίδιος ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε σχετική ερώτηση για το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχε χαρακτηρίσει… «δική τους προσωπική απόφαση το να αποφασίσουν δύο ομοφυλόφιλοι να μείνουν μαζί» και πως «δεν είναι δημόσια, κοινωνική υπόθεση και oύτε πρέπει να γίνει».
Ακόμα είχε σημειώσει τη διαφωνία του με το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να υιοθετούν παιδιά.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για αυτές τις θέσεις το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι «παρακολουθεί τις εξελίξεις».
Το 2022 ο Ριζοσπάστης («Ερωτικές σχέσεις, συμβίωση, γάμος: Είναι ατομικά δικαιώματα;») δημοσίευσε την ομιλία της Ελένης Μπέλλου μέλους του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην οποία καταγράφονται οι αναθεωρημένες θέσεις του κόμματος για τις ερωτικές σχέσεις, τα δικαιώματα και τον γάμο. Εκεί σημειώνεται: «Δεν υποστηρίζουμε την επέκταση στα ομόφυλα ζευγάρια μιας νομικής ρύθμισης της αμφίπλευρης γονικής μέριμνας γυναίκας-άνδρα στην τεκνοποίηση, που στηρίζεται στο αντικειμενικό γεγονός της συμπληρωματικότητας του γυναικείου και ανδρικού οργανισμού στην αναπαραγωγική διαδικασία. Δεν θεωρούμε ότι αυτό το στοιχείο μπορεί αυτούσια να μεταφερθεί στο ομόφυλο ζευγάρι, που αντικειμενικά δεν μπορεί να έχει κοινά παιδιά. Βέβαια, μπορεί να έχει παιδιά ο ένας από τους δυο, που ασκεί τη γονική μέριμνα, είτε είναι μητέρα είτε είναι πατέρας. Εδώ βέβαια είναι λεπτές οι ισορροπίες. Ως κόμμα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις σχέσεις συμβίωσης που δεν στηρίζονται στα παλιά πρότυπα του οικογενειακού θεσμού».
Ο γγ του ΚΚΕ έκανε αρκετές αμήχανες αναφορές σε ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν τόλμησε να παραδεχθεί πως είναι λάθος η θέση του ΚΚΕ και πως πρέπει να αλλάξει.
Τώρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσπαθεί να δικαιολογήσει την άρνηση του ΚΚΕ στα ομόφυλα ζευγάρια να έχουν ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια στη βάση ότι… το σύμφωνο συμβίωσης όπως και ο γάμος είναι αναχρονιστικός θεσμός καταπίεσης!
Το αδέξιο ντριμπλάρισμα του Δημήτρη Κουτσούμπα αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Ακόμα και αν είναι ο γάμος αναχρονιστικός θεσμός, τα δικαιώματα που προκύπτουν από τη νομική ένωση των ζευγαριών σε μια σειρά θεμάτων και πέραν της επιμέλειας των παιδιών (όπως ασφάλιση, φορολογία, περίθαλψη, κατοικία, κληρονομιά και κοινωνική μέριμνα, εργατικά δικαιώματα, συντάξεις και επιδόματα) σίγουρα δεν είναι καθόλου ξεπερασμένα ή αναχρονιστικά. Επίσης δεν είναι αμελητέο η αποδοχή από την πολιτεία της επέκτασης των δικαιωμάτων αυτών και στα ομόφυλα ζευγάρια που μπορεί να συμβάλει σε ένα βαθμό και στη γενικότερη προσπάθεια εξάλειψης συνολικά των κοινωνικών διακρίσεων και των ρατσιστικών συμπεριφορών.
Θα ήταν θετικό βήμα αν το ΚΚΕ προχωρούσε σε μια αυτοκριτική και αποσαφήνιση για αυτές τις θέσεις, καθώς δεν είναι αποδεκτό, στο όνομα μιας άλλης κοινωνίας, να αρνείσαι τα ισότιμα δικαιώματα σήμερα. Ειδικά καθώς υπάρχει το θετικό παράδειγμα σε άλλες χώρες, όπως η Κούβα που αποφάσισε με δημοψήφισμα πριν ένα χρόνο τη θέσπιση «οικογενειακού νόμου» που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται και να τεκνοθετούν.