Γιώργος Μιχαηλίδης
Το ChatGPT, το ελεύθερα προσβάσιμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με το οποίο «συνομιλούν» πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε μηνιαία βάση, έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις θέτουν ζητήματα ασφάλειας, προστασίας ιδιωτικών δεδομένων, πνευματικών δικαιωμάτων κ.α. καθώς η εταιρεία OpenAI, φαίνεται να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σημαντικά ζητήματα όπως οι πηγές άντλησης των δεδομένων της αλλά και η μετέπειτα διαχείρισή τους.
Έτσι, πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ιταλίας αποφάσισε να διατάξει το προσωρινό μπλοκάρισμα της λειτουργίας του ChatGPT στην επικράτειά της, με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να θεωρείται πιθανό να ακολουθήσουν σύντομα τα βήματά της. Εξάλλου, ήδη κυβερνήσεις όπως αυτές της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν κ.α. έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ChatGPT, με τον κινέζικο κολοσσό Ali Baba να ετοιμάζει ήδη τη δική του εκδοχή. Οι εξελιγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν ανοίξει τεράστια πεδία δυνατοτήτων σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα την γρήγορη παραγωγή νέων φαρμάκων. Ταυτόχρονα όμως, οι εταιρείες του κλάδου επιδίδονται σε έναν ατελείωτο αγώνα ταχύτητας, παρουσιάζοντας διαρκώς και πιο εξελιγμένα μοντέλα, με ταχύτητα που δεν επιτρέπει καν στους ίδιους τους δημιουργούς τους να ελέγξουν το προϊόν τους. Δεν πρόκειται απλά για οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό.
Φαίνεται ξεκάθαρα πως οι εταιρείες που θα παράξουν ανάλογα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα βρίσκονται σε ανοιχτό «διάλογο» με τους πολίτες, θα εμπλακούν παράλληλα και σε έναν αγώνα ελέγχου της πληροφορίας που δημιουργούν οι διάφορες διαθέσιμες στο κοινό εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Καθώς, όπως φανερώνει το παράδειγμα του ChatGPT, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στον «διάλογο» μαζί τους ώστε να λάβουν απαντήσεις για προσωπικά τους ζητήματα πάσης φύσης, να λύσουν απορίες αλλά και να δημιουργήσουν εκπαιδευτικό υλικό και εργασίες, οι απαντήσεις που θα εμφανίζονται στους χρήστες δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν σημείο σύγκρουσης σε ένα διεθνές περιβάλλουν που χαρακτηρίζεται από πολεμικές προετοιμασίες ανά την υφήλιο. Κατά συνέπεια το άγχος των ιθυνόντων για την ποιότητα των απαντήσεων που δίνει το ChatGPT, περισσότερο από μια ανησυχία για την αντικειμενικότητα, την αλήθεια και την αναπαραγωγή ψευδών ή ανακριβών απαντήσεων – τα οποία αποτελούν υπαρκτά ζητήματα – κρύβει μια επιθυμία ελέγχου και κατεύθυνσης της πληροφόρησης του κοινού. Η ανθρωπότητα παρακολουθεί την ανάπτυξη απέραντων δυνατοτήτων στο προβληματικό έδαφος των παγκόσμιων καπιταλιστικών ανταγωνισμών.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (15.4.23)