▸Στον δρόμο της ανεργίας οδηγούνται 150 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στο εργοστάσιο της πολυεθνικής πλαστικών Tupperware, μετά την απόφαση της εταιρείας να σιγήσει οριστικά τις μηχανές της στο εργοστάσιο της Θήβας.
Όσο κι αν η εταιρεία προσπαθεί να καλύψει το λουκέτο πίσω από τις ελαφρώς ενισχυμένες αποζημιώσεις προς τους εργαζόμενους, τους οποίους καλεί να υπογράψουν «οικειοθελή αποχώρηση», η ουσία είναι ότι άλλο ένα καπιταλιστικό «success story» έχει οδυνηρό τέλος για τους εργάτες. Μάλιστα, στο εργοστάσιο δεν είχε στηθεί επιχειρησιακό σωματείο, παρά κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, κι έτσι τώρα τα πράγματα φαντάζουν πιο εύκολα για την εργοδοσία. Όλα αυτά για μια εταιρεία που παλιότερα έφτανε να φιγουράρει στη λίστα Forbes, μέχρι και στις 400 κορυφαίες επιχειρήσεις του κόσμου.
Το λουκέτο έρχεται σε μια περίοδο όπου υπήρχαν κέρδη. Στην κρίση του 2021, η Tupperware Hellas εμφάνισε αύξηση κατά 11% στον κύκλο εργασιών, σε 45,3 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ τόκων και φόρων να υπερδιπλασιάζονται και να διαμορφώνονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Σχεδόν υπερτριπλάσια ήταν τα καθαρά κέρδη, που ανήλθαν σε 1,3 εκατ. ευρώ από 470.200 ευρώ. Ωστόσο, σε επίπεδο ομίλου, το 2022 οι πωλήσεις από την παγκόσμια δραστηριότητα υποχώρησαν κατά 18% σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφηκαν ζημίες 27,5 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πριν από 20 χρόνια σε όλα τα εργοστάσια της πολυεθνικής στην Ευρώπη δούλευαν 170 μηχανές γραμμές παραγωγής, εκ των οποίων οι 20 στην Ελλάδα, ενώ σήμερα είναι σε λειτουργία 15 γραμμές παραγωγής στα τρία εναπομείναντα εργοστάσια. Σοβαρό ρόλο στην πτώση ζήτησης για τα προϊόντα της έπαιξε και η κρίση, ειδικά από την πανδημία και μετά, αφού για τους πιο πολλούς εργαζόμενους τα τάπερ έμεναν… άδεια.
Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια σταμάτησε να προσλαμβάνει νέους εργάτες, όταν κάποιοι έβγαιναν στη σύνταξη, και προτιμούσε το μοντέλο των «εργολαβικών» που αμείβονταν με 3 έως 3,5 ευρώ την ώρα, δουλεύοντας 10ώρα ή 12ωρα ημερησίως, σε μια αναλογία 1 προς 2 σε σχέση με το προσωπικό αορίστου χρόνου, καθιστώντας την ελαστική εργασία πιο… ελκυστική για την εταιρεία. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι που κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη, αντιμετώπιζαν σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα, καθώς κατά τον εργασιακό τους βίο έπρεπε να… κυνηγούν τους χρόνους των ρομποτικών συστημάτων!