Κανέναν δεν άφησε ασυγκίνητο ο θάνατος σε ηλικία 79 ετών του σκηνοθέτη, παραγωγού συγγραφέα, ερευνητή και στοχαστή Λάκη Παπαστάθη, ενός ευαίσθητου, βαθιά καλλιεργημένου και δημιουργικού ανθρώπου, που άφησε ένα δυνατό αποτύπωμα στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τη λογοτεχνία.
Τέσσερις όλες και όλες οι μεγάλου μήκους ταινίες του (Στον καιρό των Ελλήνων, Θεόφιλος, Το μόνον της ζωής του Ταξείδιον και Ταξίδι στη Μυτιλήνη), αρκετές όμως για θεωρηθούν εμβληματικές για τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο — πέρα από τα πολλά κινηματογραφικά βραβεία που δίκαια απέσπασαν.
Μια μεγάλη προσφορά του εκλιπόντος είναι η σειρά ντοκιμαντέρ με τον γενικό τίτλο Παρασκήνιο, με τη σημαντική συμβολή του σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλου, που άρχισε να προβάλλεται το 1976 και διακόπηκε το 2013, όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ. Ο απολογισμός της εκπομπής είναι εντυπωσιακός: πάνω από 900 θέματα! Όχι μόνο για σημαντικούς καλλιτέχνες και άλλες προσωπικότητες αλλά και για πτυχές του δημόσιου βίου και της ζωής της πόλης (π.χ. για τα αγάλματα ή για συνοικίες της Αθήνας). Κυρίως, όμως, το Παρασκήνιο λειτούργησε σαν μια μεγάλη σχολή, καθώς πρόσφερε δυνατότητα έκφρασης σε δεκάδες νέους σκηνοθέτες, δημοσιογράφους και τεχνικούς.
Τέλος, οι τέσσερις συλλογές διηγημάτων του Λάκη Παπαστάθη (που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Νεφέλη και Πόλις) διακρίνονται για τη λιτότητα της έκφρασης και την ευγένεια της σκέψης που τις διαπερνά.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.3.23)