Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ «Μεταρρυθμίσεις» κατά του «αναχρονιστικού κράτους»
Ο προσδιορισμός των επόμενων εκλογών τον Μάιο από τον πρωθυπουργό, στην περίφημη συνέντευξή του στους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, επιταχύνει τις εξελίξεις. Με τη Νέα Δημοκρατία να εντάσσει στο νεοφιλελεύθερο προεκλογικό αφήγημά της την επικοινωνιακή διαχείριση του εγκλήματος των Τεμπών.
Όπως έγινε φανερό, τόσο από όσα είπε ο πρωθυπουργός αλλά και από τις δηλώσεις των στενών συνεργατών του, πρόθεση της ΝΔ είναι να «πουλήσει» προεκλογικά τις ιδιωτικοποιήσεις ως «απάντηση» στο «αναχρονιστικό κράτος». μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η προκλητική δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, ο οποίος δήλωσε πως το δίλημμα των εκλογών είναι «ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος είναι με τον σταθμάρχη της Λάρισας»! Έτσι, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να παρουσιάσει ως «λύση» τις ίδιες τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο 57 ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η κυβέρνηση συνεχίσει να εστιάζει κατά κύριο λόγο στο «ανθρώπινο λάθος» και να ποντάρει σε μία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εφαρμογή ή μη της σύμβασης 717, δηλαδή της συμφωνίας παράδοσης του μεταφορικού έργου σε ιδιώτες.
Ο βασικός εκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να απευθυνθεί στη λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφο», την οποία αποτιμά περίπου στο 20%, θεωρώντας πως κατά κύριο λόγο προέρχεται από το δικό της πολιτικό ακροατήριο. Όσον αφορά την εκλογική της τακτική, επιδιώκει για τις πρώτες κάλπες ένα ποσοστό που θα της επιτρέψει να μετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει από τις δεύτερες.
Θεωρητικά, η ΝΔ θα διατηρήσει τον στόχο της επίτευξης αυτοδύναμης κυβέρνησης, όπως όμως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει “ποιος” πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα, η δεύτερη, θα μας υποδείξει και “πώς” θα κυβερνηθεί η χώρα, από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». Δήλωσε δηλαδή έτοιμος και για κυβέρνηση συνεργασίας, θέτοντας ως βασικό στόχο τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αν και αναγνώρισε πως με τον Ν. Ανδρουλάκη
«είναι δύσκολη η συνεννόηση».
Αυτά, ενώ στο «σε δεύτερο πλάνο» στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το μόρφωμα του Κυριάκου Βελόπουλου, εφόσον φυσικά οι συσχετισμοί επιτρέπουν μια τέτοια δυνατότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές προϋποθέτει ένα ποσοστό που κινείται γύρω στο 37% προκειμένου να επιτευχθεί αυτοδυναμία.
Στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος υποβόσκει πάντως ένταση. Παρότι αυτή «καλύπτεται» από την άτυπη προεκλογική περίοδο που δεν επιτρέπει διαφωνίες με την ηγεσία. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ
Α. Γεωργιάδης και άλλοι βουλευτές, όπως ο Δ. Μαρκόπουλος, έχουν μιλήσει για υπουργούς που δεν «βγαίνουν δημόσια» να στηρίξουν την κυβέρ-
νηση Μητσοτάκη, «φωτογραφίζοντας» τον υπουργό Εξωτερικών Ν.Δένδια. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της υποψηφιότητας του Κ. Καραμανλή. Η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις στη ΝΔ, σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος στις πρώτες εκλογές. Δηλαδή μια εκλογική επίδοση που θα υπολείπεται 6 ή 7 μονάδων από τα ποσοστά που είχε λάβει η ΝΔ τον Ιούλιο του 2019 (39,85%).