Λίτσα Φρυδά
Ενημέρωση: Το μεγαλειώδες κίνημα κατά της αντιδραστικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού στη Γαλλία – όπως απαιτούν κεφάλαιο και ΕΕ – γράφει ιστορία. Η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να παρακάμψει τη Βουλή και να την περάσει με προεδρικό διάταγμα, με βάση το άρθρο 49.3 του συντάγματος, καθώς και η νέα βίαιη επίθεση κατά των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, φανερώνουν τον πανικό που έχει προκαλέσει ο εξεγερμένος λαός. Το νέο απεργιακό ραντεβού δόθηκε στις 23 Μάρτη. Θα είναι όλοι εκεί!
Τρεισήμισι εκατομμύρια διαδηλωτές, σύμφωνα με την CGT (ένα εκατ. περισσότεροι από ό,τι στις 31 Ιανουαρίου), κατέκλυσαν τις γαλλικές πόλεις στις 7 Μαρτίου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό, λίγες ημέρες πριν από την πιθανή ψήφιση της μεταρρύθμισης στη Γερουσία. Πρόκειται για την «πιο δυνατή ημέρα κινητοποιήσεων από την αρχή αυτής της σύγκρουσης», σύμφωνα με ηγετικά στελέχη των συνδικάτων. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά πως στο Παρίσι, στη μεγαλύτερη διαδήλωση από την αρχή του κινήματος, συμμετείχαν 700.000 άνθρωποι, στη Μασσαλία 245.000, 120.000 στην Τουλούζη, 100.000 στο Μπορντό, 75.000 στη Νάντη, 37.000 στην Ορλεάνη, 30.000 στη Νίκαια, 22.000 στο Πο, 20.000 στο Σατερού κ.λπ.
Η μαζικότητα και η πολυήμερη διάρκεια της απεργίας – σε αντίθεση με την τακτική των ολιγόωρων στάσεων εργασίας που συνήθως επιλέγεται μόνο για να πάει ο κόσμος στις διαδηλώσεις – πέτυχε την επιβράδυνση ή ακόμα και το μπλοκάρισμα των δραστηριοτήτων σε πολλούς τομείς. Τρεις από τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς που τροφοδοτούν τη Γαλλία με υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν κλείσει για μια εβδομάδα λόγω απεργίας. Ούτε σταγόνα καυσίμου δεν πρόκειται να περάσει από το διυλιστήριο της Ντονζ ως το βράδυ της Παρασκευής, το διυλιστήριο Φεϊζίν, με ποσοστό συμμετοχής 80% στην απεργία στις 7 Μάρτη, δεν έκανε καμιά αποστολή ως την Τετάρτη, ούτε όμως και το διυλιστήριο της Φλάνδρας, που έκλεισε λόγω της 100% συμμετοχής.
Την ίδια στιγμή, το κέντρο αποτέφρωσης στο Ιβρί, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο καίει 100 τόνους σκουπίδια ανά ώρα, έχει καταληφθεί από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου. Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού EDF δήλωσε στις 7 Μαρτίου ότι είχε καταγράψει μείωση της τάξης των 9.900 MW, όσο δηλαδή αντιστοιχεί στην παραγωγή μιας δωδεκάδας αντιδραστήρων, ενώ και στα υδροηλεκτρικά φράγματα, η διαθέσιμη ισχύς μειώθηκε κατά 7.000 MW το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, το 60% των συμμετείχε στην απεργία, με 120 κλειστά σχολεία μόνο στο Παρίσι. Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις μεταφορές, καθώς κινούνταν μόλις ένα στα πέντε TGV. Η απεργία στο γαλλικό σιδηρόδρομο SNCF επαναλήφθηκε μάλιστα και την Τετάρτη 8 Μαρτίου. Την Πέμπτη επίσης και ενώ οι ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητές, οι απεργοί προχώρησαν και σε συμβολικές ενέργειας, διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση του εμβληματικού γηπέδου της πρωτεύουσας, Stade de France, καθώς και του εργοταξίου που κατασκευάζει το Ολυμπιακό Χωριό ενόψει του 2024.
Τα συνδικάτα, που δηλώνουν αποφασισμένα να φτάσουν μέχρι την απόσυρση της μεταρρύθμισης, χαιρέτισαν αυτήν την «ιστορική κινητοποίηση», καλώντας την κυβέρνηση να πάψει να κωφεύει και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε διαμαρτυρίες το ερχόμενο το Σάββατο 11 και την Τετάρτη 15 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία το κείμενο πρόκειται να τεθεί ενώπιον της μικτής επιτροπής. Ζητούν επίσης να γίνουν «επειγόντως δεκτοί» από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να παρακάμψει τη Βουλή και να την περάσει με προεδρικό διάταγμα, καθώς και η νέα βίαιη επίθεση κατά των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, φανερώνουν τον πανικό που έχει προκαλέσει ο εξεγερμένος λαός.#Greve15mars pic.twitter.com/URJUbT86yT
— Πριν (@PRINgr) March 17, 2023
Εκατομμύρια διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους των γαλλικών πόλεων
Ωστόσο, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις των εργαζομένων, αποφασισμένη να περάσει στο σύνολό του το νομοσχέδιο δείχνει από την πλευρά της και η κυβέρνηση. Ήδη και παρά τις χιλιάδες των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από την αντιπολίτευση – οι οποίες διαγράφονται μονοκονδυλιά από την πλειοψηφία – η αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη ψηφίστηκε, με 201 υπέρ και 115 κατά, με τη βοήθεια και της παραδοσιακής Δεξιάς των Ρεπουμπλικάνων, η οποία ουσιαστικά στηρίζει την αντιδραστική μεταρρύθμιση και απλώς διεκδικούσε κάποια ανταλλάγματα. Σημειώνεται ότι οι γερουσιαστές έχουν περιθώριο μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής να αποφασίσουν και για τα εναπομείναντα άρθρα του νομοσχεδίου, την ώρα που η κοινωνική οργή φουντώνει.
Το σίγουρο είναι ότι για τον Μακρόν και την κυβέρνησή του, η προώθηση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό έχει αναγορευτεί σε «ζήτημα τιμής». Έχοντας αναγκαστεί να τις αναβάλει κατά την πρώτη του θητεία, αυτή τη φορά τις είχε ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα, επιδιώκοντας να αποδείξει ότι είναι αποφασιστικός και «χρήσιμος», όπως και ότι παραμένει το αφεντικό στην πολιτική, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.3.23)