Γιώργος Μιχαηλίδης
Η συζήτηση στην Ευρώπη και τον λεγόμενο «δυτικό κόσμο» συνήθως επικεντρώνεται στις πιο ακραίες εκφάνσεις τους. Όμως η βία κι η ανισότητα κατά των γυναικών εν έτει 2023 καλά κρατεί συνολικά, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουν οι μετρήσεις του ΟΗΕ το ζήτημα, διαπιστώνοντας αργή αλλά σταθερή βελτίωση της θέσης των γυναικών παγκοσμίως.
Αποτελεί τεράστιο ζήτημα, σαφώς, ότι στον πλανήτη μας υπάρχουν τουλάχιστον 780 εκατομμύρια αγράμματοι άνθρωποι. Αν όμως προσθέσουμε την παράμετρο του φύλου θα διαπιστώσουμε πως τα δύο τρίτα εξ αυτών είναι γυναίκες, ενώ η συγκεκριμένη αναλογία παραμένει αδιατάρακτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στον οικονομικό τομέα, επίσης, οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνονται κατά μέσο όρο 24% λιγότερο απ’ ό,τι οι άντρες, ενώ σαφώς λιγότερες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλά ιεραρχικά θέσεις σε χώρους εργασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η Oxfam, σε 153 χώρες του κόσμου υπάρχει εν ισχύ νομοθεσία η οποία επιφέρει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Σε 18 απ’ αυτές επιτρέπεται στους άνδρες να απαγορεύσουν την εργασία στις συζύγους τους. Την ίδια στιγμή, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ίσχυε ότι το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις τους κυμαινόταν σε διπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους, προ πανδημίας.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, λοιπόν, πως το ζήτημα της βίας, αν και διόλου αμελητέο, είναι αρκετά βαθύτερο και συνολικότερο. Οι έρευνες, φυσικά, δεν είναι εύκολο να καταγράψουν τον έμμεσο εξαναγκασμό των γυναικών σε ανάληψη καθηκόντων που θεωρούνται αποκλειστικά δική τους ευθύνη, πρακτική η οποία τις αποκλείει από μια σειρά άλλες δραστηριότητες. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά στα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μία στις τρεις γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως θα βιώσουν βία ή κακομεταχείριση στη διάρκεια της ζωής τους. Πάνω από 80.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο ως θύματα γυναικοκτονιών, οι περισσότερες στα χέρια των ερωτικών συντρόφων τους ή της οικογένειάς τους. Μάλιστα, αν και τα σπίτια δεν είναι απαραίτητα ασφαλείς τοποθεσίες, όπως είναι αναμενόμενο, οι πόλεμοι και τα προσφυγικά κύματα αφήνουν ακόμα πιο έκθετες και καθιστούν πιο ευάλωτες τις γυναίκες. Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχονται να προστεθούν οι νέες επιθέσεις κρατών κι εκκλησιών εναντίον του δικαιώματος στην άμβλωση, σε χώρες όπως η Πολωνία και οι ΗΠΑ.
Συνεπώς, ούτε πληθαίνουν, ούτε δυναμώνουν τυχαία οι γυναικείες και φεμινιστικές αντιδράσεις στον πλανήτη κατά τύχη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.3.23)