▸Ιστορική ανατροπή σημειώθηκε στο πρόσφατο ετήσιο γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) καθώς καταψηφίστηκε ο απολογισμός-προγραμματισμός του γενικού γραμματέα (Μ. Τσικαλάκη) και της ομάδας του που εκπροσωπεί τον εργοδοτικό-φιλοεφοπλιστικό συνδικαλισμό, ενώ αποφασίστηκε 48ωρη απεργία για τις 8-9 Φλεβάρη και αλλαγή του αντιδημοκρατικού καταστατικού!
Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια που καταψηφίζεται ο απολογισμός-προγραμματισμός της διοίκησης της ΠΝΟ. Όπως αναφέρει με εμφατικό τρόπο η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ): «Αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς δεν είναι μόνο γυμνός αλλά και ετοιμόρροπος […]. Η αλαζονεία, ο αυταρχισμός, η αδιαφάνεια, τα στεγανά, η φασίζουσα συμπεριφορά, το στήσιμο ρουσφετολογικών μηχανισμών και προκλητικών παροχών δέχθηκαν συντριπτικό πλήγμα!».
Για να διασωθεί από τη βέβαιη ήττα του, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ επιστράτευσε ένα στημένο προεδρείο, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, δεν είχε την έγκριση του σώματος και αναλώθηκε σε σωρεία παραβιάσεων, προκαλώντας την πλειοψηφία των αντιπροσώπων. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η νομική υπηρεσία της ΠΝΟ, η οποία με τη σειρά της προσπαθούσε να επινοήσει «επιχειρήματα» και νομικά τερτίπια για να διασώσει την παρτίδα. Ενδεικτικό στοιχείο της αυθαιρεσίας του Μ. Τσικαλάκη και της ομάδας του ήταν ότι αγνόησε το αίτημα της ΠΕΝΕΝ για ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην έναρξη του οργάνου και προχώρησε άρον-άρον στη συγκρότηση του προεδρείου και στην έγκριση της ημερήσιας διάταξης που ήταν κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα. Ωστόσο, η αγωνιστική στάση της ΠΕΝΕΝ, η αποχή των εννέα αντιπροσώπων της Ένωσης Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού και η απόφαση των αντιπροσώπων των ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, να καταψηφίσουν τον απολογισμό-προγραμματισμό, οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Με τα παραπάνω δεδομένα ο συσχετισμός στο γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ, παρά το αντιδραστικό καταστατικό που επιβάλλει τον περιορισμό (1/10) στην εκπροσώπηση των μεγάλων σωματείων, σε σύνολο 79 αντιπροσώπων ήταν το εξής: Το μπλοκ των τεσσάρων σωματείων (ΠΕΝΕΝ-ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ-ΠΕΕΜΑΓΕΝ) 35 αντιπρόσωποι και το φιλοεργοδοτικό μπλοκ 33 αντιπρόσωποι (απουσίασε ένας αντιπρόσωπος του εργοδοτικού μπλοκ). Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ επιχείρησε στη συνέχεια να επιβάλει μυστική ψηφοφορία στον απολογισμό-προγραμματισμό, πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορούσε να αποτρέψει την ήττα του, πράγμα που όπως αναμενόταν δεν του βγήκε! Στο τέλος έγινε ψηφοφορία με πρόταση της ΠΕΜΕΝ για κήρυξη απεργίας 8-9 Φλεβάρη και εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταστατικού. Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν με 35 υπέρ και αποχή των αντιπροσώπων του μπλοκ της ομάδας του γενικού γραμματέα.
Σε αποκλειστική δήλωσή του στο Πριν, ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, τονίζει τα εξής: «Η απόφαση του γενικού συμβουλίου αποτελεί ισχυρό ράπισμα για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την εκάστοτε κυβέρνηση, που έχουν επιβάλει εδώ και πολλές δεκαετίες έναν ασφυκτικό έλεγχο και απόλυτη κηδεμονία στην ΠΝΟ και σε διάφορα ναυτεργατικά σωματεία. Μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω ρήγματα σε αυτό το αντιδημοκρατικό καθεστώς που έχει οικοδομηθεί και στηρίζεται σε ένα παρωχημένο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο όπως είναι ο αντεργατικός νόμος 330/76, ένα απαρχαιωμένο καταστατικό στην ΠΝΟ που έχει τις καταβολές σε βασιλικά, μεταξικά και χουντικά διατάγματα και το οποίο αποτελεί εμπόδιο στην οργάνωση και την πάλη των ναυτεργατών και αλλοιώνει την βούληση όλου του ναυτεργατικού κόσμου, διαμορφώνοντας πλαστούς συσχετισμούς δύναμης στο εσωτερικό του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΝΣΚ).
Για να δρομολογηθεί κάτι τέτοιο πρέπει οι δυνάμεις του αγωνιστικού ΝΣΚ να προχωρήσουν το ίδιο αποφασιστικά, κάνοντας τα αναγκαία βήματα για να δοθεί συνέχεια σε αυτό το εγχείρημα! Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη ενίσχυσης και διεύρυνσης των κοινών προσπαθειών και πρωτοβουλιών μας σε όλα τα μέτωπα: Στην αξιοποίηση της απόφασης του γενικού συμβουλίου, στη δραστήρια παρέμβαση των ίδιων των ναυτεργατών, στην αλλαγή των συσχετισμών, στην εδραίωση του ρήγματος σε δυνάμεις που αποστασιοποιούνται από την προδοτική γραμμή της διοίκησης της ΠΝΟ, στην αξιοποίηση και άλλων δρόμων που ανοίγονται μπροστά μας.
Οι συνθήκες, τα οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα, η ανάγκη μαζικής αγωνιστικής παρέμβασης για αυτά επιβάλλουν στον καθένα μας και σε όλους μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και το ρήγμα αυτό να μετατραπεί σε μια ριζική αλλαγή πλεύσης, ανατρέποντας το σημερινό αντιδημοκρατικό, ρουσφετολογικό και υποταγμένο συνδικαλιστικό δυναμικό που είναι στρατευμένο στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Η μάχη αυτή μπορεί και πρέπει να κερδηθεί!».