Σημάδια όξυνσης και από τις δύο πλευρές διαδέχονται το ένα το άλλο στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα χρόνο μετά την εισβολή, Μπάιντεν και Πούτιν επιχείρησαν κινήσεις υψηλού συμβολισμού, οι οποίες μόνο ως πυροδότες της έντασης μπορούν να αναγνωσθούν.
Αρχικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες πλην της Μόσχας, η οποία είχε ενημερωθεί, επισκέφτηκε το Κίεβο, από το οποίο προανήγγειλε την αποστολή ενός ακόμη πακέτου όπλων ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Με την επίσκεψη αυτή, ο Μπάιντεν θέλησε όχι απλά να εξυψώσει το ηθικό των Ουκρανών –το οποίο καμία σχέση δεν έχει με πριν από μερικούς μήνες– αλλά κυρίως να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ο βασικός στόχος των ΗΠΑ παραμένει το σύρσιμο της Ρωσίας σε έναν διαρκή και μακρόσυρτο πόλεμο φθοράς. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από τη γειτονική Πολωνία, επιχείρησε να στείλει μήνυμα συσπείρωσης της Δύσης, τονίζοντας όμως πως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια… Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η Γαλλία είχε ανακοινώσει πως θα αποστείλει άμεσα ελαφριά τεθωρακισμένα προς όφελος των Ουκρανών, αποδεικνύοντας πως (και) η ΕΕ κινείται υπέρ της όξυνσης, παρά τις σκεπτικιστικές φωνές εντός της για το αντίθετο.
Ως απάντηση στα παραπάνω, ο Πούτιν –σε διάγγελμα που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό του Μπάιντεν από την Πολωνία– επικύρωσε πως η Ρωσία αναστέλλει προσωρινά τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start, που περιόριζε τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που αναπτύσσουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ και δήλωσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε νέες πυρηνικές δοκιμές, εάν το ίδιο πράξουν και οι ΗΠΑ. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Μόσχα έσπευσε να καθησυχάσει τη κοινή γνώμη αναφορικά με την αύξηση του κινδύνου για το ξέσπασμα ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά όπως εκτιμούν πυρηνικοί εμπειρογνώμονες, οι πιθανότητες επανασύναψης της εν λόγω συνθήκης είναι ελάχιστες.
Ταυτόχρονα, στο επιχειρησιακό πεδίο, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και ο «αγώνας δρόμου» που διεξάγει η Μόσχα προκειμένου να προλάβει τον εφοδιασμό του Κιέβου με βαριά τεθωρακισμένα δυτικής προέλευσης, εγκαινιάζουν έναν καινούργιο κύκλο όξυνσης. Τα βλέμματα στρέφονται στις μάχες γύρω από τη πόλη Μπαχμούτ, όπου οι Ρώσοι επιχειρούν για την κατάληψή της. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται πως σφίγγει τον κλοιό γύρω από τις αμυνόμενες ουκρανικές δυνάμεις, ωστόσο πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως ακόμα και αν η Ρωσία καταλάβει το Μπαχμούτ, θα έχει υποστεί τόσο μεγάλες απώλειες που η κατάληψή του θα θεωρηθεί «δώρον άδωρον».