μέλος Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη
«Συμπαράσταση σημαίνει διαλέγεις στρατόπεδο. Με τον φτωχοδιάβολο ή με την όποια εξουσία που έχει όλα τα μέσα να καταστρέφει παιδικές ψυχές, να συγκαλύπτει βιαστές και μαστροπούς, επιλέγοντας την εξόντωσή τους με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά», δηλώνει στο Πριν το μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη Γιώτα Μπόμπου, σημειώνοντας ότι το κορίτσι και η οικογένειά της έχουν μείνει αβοήθητοι από κράτος και Δήμο Αθηναίων.
Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο
▶ Πώς κρίνετε την πρόσφατη απόφαση απόρριψης της αίτησης αποφυλάκισης της μητέρας;
Κρίνουμε άδικη και εκδικητική τη στάση κράτους και αστικής δικαιοσύνης για μια μάνα με οχτώ παιδιά που γνωρίζουμε ότι έδινε καθημερινό αγώνα επιβίωσης, ήταν πάντα δίπλα τους και το επιβεβαιώνουν όλα τα παιδιά της και ο κόσμος που τη γνωρίζει. Από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το γεγονός στην αστυνομία, χωρίς δεύτερη σκέψη. Λάθη, όπως λέει και η ίδια «έχασα τη μπάλα», σίγουρα υπάρχουν, αλλά απέχει πολύ η αμέλεια από την πιο βαριά κατηγορία για μια μάνα, αυτή της μαστροπείας. Εμπιστεύτηκε, όπως δήλωσε, τον λάθος άνθρωπο, που είχε την εικόνα του «καλού οικογενειάρχη», του φιλάνθρωπου, του πατριώτη, που ήταν επίτροπος σε εκκλησίες της γειτονιάς, τοπικός εκπρόσωπος της ΝΔ, με σύζυγο σε δημοτικά αξιώματα, «φιλίες» με προσωπικότητες αλλά και την αστυνομία. Παρά την ολοφάνερη αδικία, η μητέρα τόλμησε να σηκώσει ανάστημα. Η συνεχιζόμενη προφυλάκισή της θέλει να απομακρύνει τα μάτια του κόσμου από τη σαπίλα του συστήματος που γεννά, θρέφει και αναπτύσσει αυτά τα φαινόμενα.
▶ Οι δικηγόροι της οικογένειας καταγγέλλουν τραγικά λάθη και παραλείψεις και επιλεκτικά στοιχεία στη δικογραφία. Προχωράει η διερεύνηση της υπόθεσης ή θεωρείτε ότι επιχειρείται συγκάλυψη;
Γεννά πολλά ερωτήματα η στάση της αστυνομίας σύμφωνα με τις καταγγελίες των δικηγόρων και της οικογένειας. Έχουν περάσει πέντε μήνες από την πρώτη καταγγελία της μητέρας και της οικογένειας στο τμήμα ανηλίκων της ΓΑΔΑ, αφού προηγουμένως είχαν απευθυνθεί δύο φορές στο ΑΤ Κολωνού. Πέρασαν 40 μέρες μέχρι να συλληφθεί ο Μίχος, άνθρωπος που έπαιζε κομβικό ρόλο στο κύκλωμα trafficking που δραστηριοποιείται κυρίως στις φτωχές λαϊκές γειτονιές. Πριν λίγες μέρες τυχαία βρέθηκαν στο μαγαζί του, που το «ξεσκόνισαν», ένα κινητό και ένα τάμπλετ. Οι λαλίστατες «πηγές» του καταιγισμού στοιχείων, όταν η αποκάλυψη συντάραζε την κοινωνία, στέρεψαν. Η καθυστέρηση της προφυλάκισης του Μίχου και η άμεση προφυλάκιση της μητέρας ήταν οι πρώτες ενδείξεις για την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Οι αρχές μιλούσαν για 213 άτομα που θα διερευνηθούν. Πού βρίσκονται οι έρευνες και με ποια αποτελέσματα; Με κροκοδείλια δάκρυα κράτος και ΜΜΕ, σε όλους τους τόνους, έλεγαν πως αυτή η υπόθεση θα φτάσει ως το «κόκκαλο». Την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δεν υπολόγισαν τη μικρή ούτε τα αδέλφια της, βγάζοντας επιλεκτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, κανιβαλίζοντας έξω από το σπίτι τους.
▶ Η οικογένεια έχει βοήθεια από το κράτος ή τούς έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους; Σε τι κατάσταση είναι σήμερα η 12χρονη και τα αδέρφια της;
Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα που συμμετέχω, στις 3 Ιανουαρίου πραγματοποίησε εκδήλωση-κάλεσμα και σε άλλες συλλογικότητες και δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στη 12χρονη. Στην εκδήλωση ακούστηκε ηχητικό μήνυμα που είχαμε εξασφαλίσει από τη μητέρα και έκανε δήλωση ο 18χρονος γιος. Χαρακτηριστικά είχε πει: «Σε όσα έχουμε περάσει αυτούς τους μήνες δεν έχουμε καμία βοήθεια από πουθενά {…} Κανένας από το κράτος δεν μας έλυσε κανένα πρόβλημα. Θέλω ο κόσμος που καταλαβαίνει τι είναι να είσαι φτωχός και πόσο εύκολα σε διαλύουν και δεν μπορείς να αντιδράσεις, να αντιμετωπίσεις όλα αυτά και να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, να είναι μαζί μας {…} Είναι μεγάλη αδικία να είναι η μάνα μου στη φυλακή και όλοι αυτοί που ευθύνονται να είναι έξω {…} Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν σε όποιον του συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι, αν κάποιος μιλήσει για βιασμούς θα περάσει αυτά που περνάει η οικογένειά μου. Ποιο παιδί θα τολμήσει και ποια οικογένεια θα πάει να καταγγείλει αν κάτι του συμβαίνει. Θα τον ξεφτιλίσουν και θα του διαλύσουν τη ζωή».
Η συνεχιζόμενη προφυλάκισή της μάνας θέλει να απομακρύνει τα μάτια του κόσμου από τη σαπίλα του συστήματος που γεννά, θρέφει και αναπτύσσει αυτά τα φαινόμενα
Υπάρχει εγκατάλειψη και υποχρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους. Ο Δήμος Αθήνας έχει δύο μόνιμους και οχτώ συμβασιούχους στην παιδική μέριμνα. Προς τιμήν τους, η χαμηλοσυνταξιούχος γιαγιά και η άνεργη θεία ανέλαβαν την επιμέλεια έξι ανήλικων παιδιών, έχουν επωμιστεί ένα τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό φορτίο. Η πρώτη επίσκεψη της 12χρονης σε ψυχολόγο έγινε μετά τις 20 Δεκέμβρη. Διδασκαλία στο σπίτι δεν έχει ξεκινήσει. Όσο για οικονομική βοήθεια ούτε συζήτηση. Από το κράτος μόνο υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Αδιαφορία που παίρνει το χαρακτήρα εξόντωσης με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά. Στη Βουλή η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου πολύ συνειδητά και με θράσος έδωσε όλα τα προσωπικά στοιχεία της 12χρονης. Τεράστια ψέματα για τη βοήθεια που υποτίθεται ότι προσφέρουν. Δυο-τρία πακέτα μακαρόνια, φακές, ρύζι. Την επόμενη μέρα η δικηγόρος της οικογένεια διέψευσε δημόσια τα ψέματα της κυρίας Μιχαηλίδου.
▶ Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του κινήματος αλληλεγγύης;
Είναι πρωτόγνωρο και εμείς εκπλαγήκαμε ευχάριστα από το πώς ανταποκρίθηκαν σωματεία, φεμινιστικές, εργατικές και συλλογικότητες γειτονιάς, αλληλέγγυες/οι στο κάλεσμα συγκρότησης Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη για ουσιαστική στήριξη της οικογένειας από το κράτος και τον δήμο, καμία συγκάλυψη στο κύκλωμα παιδεραστίας και trafficking και άμεση αποφυλάκιση της μητέρας. Βγήκαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης. Συγκέντρωση στα δικαστήρια την ημέρα που εξεταζόταν το αίτημά της για άρση της προσωρινής κράτησης. Την Κυριακή 29/1 συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φυλακές Κορυδαλλού, στηρίζοντας τη προσπάθεια της απεργίας πείνας. Η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε βδομάδα και είναι ανοικτή για όσους/ες θέλουν να συμβάλλουν στην υπόθεση. Συγκροτείται ομάδα επικοινωνίας για ΜΜΕ. Σχεδιάζουμε καμπάνια με πολύμορφες κινηματικές δράσεις μέχρι τη δίκη.
▶ Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα την οικογένεια της 12χρονης;
Η Λαϊκή Συνέλευση, με σεβασμό και επίγνωση της ιδιαίτερα ευαίσθητης κατάστασης που αντιμετωπίζει η οικογένεια, από τη πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα της πολύπλευρα. Με την καθημερινή επαφή μας, η μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης που λέμε στο σύνθημά μας έγινε πράξη. Μας εμπιστεύονται, ξέρουν ότι έχουν δικούς τους ανθρώπους να απευθυνθούν. Συμπαραστεκόμαστε στην καθημερινότητά τους. Ενδεικτικά να πούμε ότι προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη. Γίνονται από αλληλέγγυους/ες μαθήματα στα παιδιά λυκείου. Δρομολογούμε μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού με δασκάλους ειδικής αγωγής. Το οικονομικό για μια φτωχή πολυμελή οικογένεια είναι πολύ βασικό. Μαζεύουμε χρήματα και κουπόνια από σούπερ μάρκετ. Έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός από το σύλλογο δασκάλων «Ο Αριστοτέλης», όπου μπορεί να καταθέσει όποιος θέλει. Το πιο σημαντικό όμως είναι η φυσική παρουσία του καθένα/μιας μας σε πρωτοβουλίες που σίγουρα θα υπάρξουν ως τη δίκη. Συμπαράσταση σημαίνει διαλέγεις στρατόπεδο. Με τον «φτωχοδιάβολο» ή με την όποια εξουσία που έχει όλα τα μέσα να καταστρέφει παιδικές ψυχές, να συγκαλύπτει βιαστές και μαστροπούς, επιλέγοντας την εξόντωσή τους με βαθιά ταξικά χαρακτηριστικά;