Κυριάκος Νασόπουλος
▸Κίνδυνος θάνατος η γραφειοκρατία και η ολιγωρία των δημοτικών υπηρεσιών
Μια κυριακάτική βόλτα στις γειτονιές αλλά και στο κέντρο της Αθήνας είναι πάντα μια αναζωογονητική «ένεση» στη δύσκολη καθημερινότητα. Περπατώντας κανείς στις κεντρικές λεωφόρους και τα στενά της πόλης, θα συναντήσει δεκάδες πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το αίσθημα που επικρατεί αντικρίζοντάς τα δεν είναι εκείνο του θαυμασμού αλλά αυτό της έντονης ανησυχίας. Πλήρως εγκαταλελειμμένα για ολόκληρες δεκαετίες, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία.
Ένα από αυτά βρίσκεται στην πανέμορφή συνοικία των Εξαρχείων, στην γωνία των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου (αριθμός 57). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο και απαιτεί άμεση λύση, καθώς το ετοιμόρροπο κτήριο (ισόγειο και πρώτος όροφος) γειτνιάζει με την παιδική χαρά του πάρκου Ναυαρίνου, όπου καθημερινά βρίσκονται δεκάδες παιδιά με τους γονείς τους. Τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο αντιμετωπίζουν και οι πεζοί που περπατούν στα πεζοδρόμια των δύο αυτών οδών. Ήδη έχει καταρρεύσει η οροφή του πρώτου ορόφου, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του τοίχου προς την πλευρά της παιδικής χαράς. Παράλληλα, καδρόνια, τάβλες και κομμάτια υαλοπινάκων αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια παιδιών και γονέων, ενώ το εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό αποτελεί και τεράστια εστία ρύπανσης.
Για το θέμα, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων έχει δεχθεί διαμαρτυρίες κατοίκων επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες μέσω επιστολών, μεταξύ αυτών και από τον δικηγόρο και μέλος των Οικολόγων Εναλλακτικών Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικίνδυνων οικοδομών, υπόχρεοι για την άρση του κινδύνου είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι τι ενέργειες κάνουν από την πλευρά τους οι δήμοι, εν προκειμένω ο Δήμος Αθηναίων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους.
Τα όσα έχουν προκύψει από την αλληλογραφία μεταξύ του Δημήτρη Χατζηπαναγιώτου και της προϊσταμένης Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, Μαρίας Δανιήλ, είναι αποκαλυπτικά: Η συγκεκριμένη οικοδομή κρίθηκε επικίνδυνη από τη δημοτική υπηρεσία την 1η Νοεμβρίου 2010, όταν και εστάλη στους ιδιοκτήτες η σχετική έκθεση, με την υποχρέωση άμεσης λήψης μέτρων ασφαλείας, ώστε να αρθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης. Έπρεπε να περάσουν επτά (!) ολόκληρα χρόνια, ώστε η δημοτική υπηρεσία να… διαπιστώσει ότι οι ιδιοκτήτες δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες και να καταθέσει «έκθεση μη συμμόρφωσης» (ΑΠ 364312/8-11-2017) προς τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, οι ιδιοκτήτες προέβησαν στη «συντήρηση και συμπλήρωση των ληφθέντων μέτρων ασφαλείας». Η κατεδάφιση του κτιρίου, όπως σημειώνεται, δεν ήταν εφικτή, καθώς η οικοδομή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα. Έτσι, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Δανιήλ, η δημοτική υπηρεσία «ενήργησε εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων» της, είναι αναρμόδια για την «παρακολούθηση της δικαστικής πορείας» της υπόθεσης και «έχει εξαντλήσει κάθε δυνατή ενέργεια σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Ταυτόχρονα, βέβαια, τμήμα ή ολόκληρη η οικοδομή μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή με πιθανές τραγικές συνέπειες για τους περαστικούς και γονείς με μικρά παιδιά σε καροτσάκια.
«Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι αρχικά χρειάστηκαν επτά χρόνια για να “ανακαλύψει” η αρμόδια υπηρεσία ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης από τους ιδιοκτήτες», τονίζει στο Πριν ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου. Παράλληλα θέτει και μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:
α) Πότε κατατέθηκε η υπεύθυνη δήλωση από την πλευρά των ιδιοκτητών για την τέλεση των έργων (το 2017) και ποιος είναι ο επιβλέπων μηχανικός;
β) Πότε έλαβαν την απαιτούμενη έγκριση εκτέλεσής τους και ποια ήταν αυτά;
γ) Ποιο έγγραφο επέδειξαν για να πεισθεί η υπηρεσία ότι η ετοιμόρροπη οικοδομή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα; Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η δημοτική υπηρεσία δόμησης θα έπρεπε να προχωρήσει στην άμεση κατεδάφιση του κτιρίου.
Στις 29 Νοεμβρίου, μετά τους δύο σεισμούς στην Εύβοια, ένα τμήμα του τοίχου του ετοιμόρροπου νεοκλασικού στη γωνία των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Διδότου τελικά κατέρρευσε. Λίγους μήνες πριν, στις 21 Ιουλίου, είχε καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος του νεοκλασικού κτηρίου στην οδό Φειδίου (3), όπου παλιά στεγαζόταν το Ελληνικό Ωδείο και από το 2006 έχει ανακηρυχθεί «νεότερο μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού. Στα μέσα Δεκέμβριου, στην οδό Αγαθοκλέους (αριθμός 5), στη συνοικία Αγ. Αρτεμίου του Δήμου Αθηναίων, κατέρρευσε τοίχος κτιρίου και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η περίπτωση του κτηρίου στο πάρκο Ναυαρίνου αποδεικνύεται ότι δεν είναι η μοναδική, αλλά υπάρχουν δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες– ανάλογες στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν δύο ετοιμόρροπα νεοκλασικά στη γωνία των οδών Μαυρομιχάλη και Λασκάρεως, το ίδιο επικίνδυνα για τους περαστικούς, για τα οποία θα επανέλθουμε.
Ας ελπίσουμε ότι, μέχρι να ξεπεραστεί η δαιδαλώδης και χρονοβόρα γραφειοκρατία και παύσει η ολιγωρία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, δεν θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες σε έναν πιθανό, έστω και μικρής έντασης, σεισμό.