Χρίστος Κρανάκης
Η ολοένα πιο ενεργή και αναβαθμισμένη ανάμειξη της Δύσης φουντώνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η προμήθεια τεθωρακισμένων και η συζήτηση για το ενδεχόμενο να δοθούν και μαχητικά αεροσκάφη δημιουργούν σκηνικό ολοκληρωτικού πολέμου.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Οι εξαγγελίες από πλευράς Δυτικών κυβερνήσεων για αποστολή αρμάτων μάχης επηρέασε άμεσα την κατάσταση στο πεδίο. Πριν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως πόσα και ποια όπλα θα στείλει η κάθε χώρα, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ πυραύλων, ενώ η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως σε διάστημα μίας ημέρας κατέρριψε 47 από τους 55 που εκτόξευσε η Ρωσία. Σχεδόν ταυτόχρονα, το Κίεβο αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν από την πόλη Σολεντάρ, στο Ντονέτσκ, όπου εκτυλίχθηκαν οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων μηνών.
Η αναβαθμισμένη «κινητικότητα» στο επίπεδο των μαχών προέρχεται κατά κύριο λόγο από την πιο ενεργή ανάμειξη της Δύσης, που αυτή τη φορά – κατά κοινή ομολογία – περνάει σε άλλο «επίπεδο». Απόδειξη όσα συμβαίνουν στο θέμα των εξοπλισμών. Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams τα οποία, σύμφωνα με τον Μπάιντεν, είναι τα «πιο ισχυρά στον κόσμο». Η Γερμανία, που κατά καιρούς είχε επικριθεί για «ατολμία» στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παραχωρήσει καταρχάς 14 Leopard 2 και στη συνέχεια αρκετά ακόμη, ενώ ταυτόχρονα έδωσε το «πράσινο φως» σε σύμμαχες δυνάμεις της να στείλουν και αυτές με τη σειρά τους γερμανικά άρματα στο Κίεβο. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, που έχει αναγγείλει πως θα στείλει 14 τανκς τύπου Challenger 2. Τέλος, ο Μακρόν ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας της Γαλλίας να «επεξεργαστεί» το σχέδιο αποστολής αρμάτων Leclerc. Αν θέλουμε να μεταφραστούν οι αριθμοί αυτοί σε… ευρώ, αρκεί να έχουμε στο μυαλό μας πως ένα Μ1Α2 κοστολογείται σε περίπου 5,7 εκατομμύρια όπως ακριβώς και ένα Leopard 2, ενώ ένα Challenger 2 σε λίγο κάτω από 5 εκατ.
Στο ερώτημα τι ανακατατάξεις θα φέρουν τα νέα αυτά όπλα στην πράξη, οι απόψεις ποικίλουν. Κατά γενική ομολογία, όμως, φαίνεται πως τα δυτικά άρματα μάχης που αναμένεται να ταξιδέψουν στην Ουκρανία χαρακτηρίζονται ως υπέρτερα, με μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα και δύναμη πυρός, όπως και ισχυρότερη θωράκιση έναντι των αντίστοιχων ρωσικών. Ως όπλα «κύριας μάχης» ενδέχεται να δώσουν στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τους Ρώσους στις περιοχές που αυτοί κατέχουν, να επιχειρούν τη νύχτα και να προσδώσουν νέες δυνατότητες στο ουκρανικό πυροβολικό.
Φυσικά, η όποια αλλαγή στην πολεμική ισορροπία δεν πρόκειται να έρθει (εάν έρθει) εν μία νυκτί. Η αποστολή τόσο ογκώδους και βαρέως οπλισμού αναγκαστικά θα πάρει χρόνο, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως δεν υπάρχει περίπτωση τα άρματα αυτά να φτάσουν στην Ουκρανία πριν τα μέσα Μάρτη, στην καλύτερη περίπτωση. Επίσης, ο χειρισμός και η συντήρησή τους (ειδικότερα για τα αμερικανικά) απαιτούν την ανάλογη εμπειρία και εξοικείωση, κάτι που λείπει από τον ουκρανικό στρατό. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Γερμανία ανέλαβε την εκπαίδευση των Ουκρανών που θα αναλάβουν θέσεις χειριστών, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να ισχυριστεί με σιγουριά πως η ταχύρρυθμη εκπαίδευση που θα προσφέρει το Βερολίνο θα σταθεί επαρκής. Για τους παραπάνω λόγους, δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν τη Δύση πως στέλνει τα τεθωρακισμένα της προκειμένου απλώς να «ξεστοκάρει» τον περίσσιο εξοπλισμό της και να «μπει στο μάτι» της Ρωσίας. Το τελευταίο, μάλιστα, φαίνεται πως το κατάφερε ήδη, με το Κρεμλίνο να μιλάει ξεκάθαρα πλέον για «πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας» και να εκτοξεύει απειλές κατά των πάντων.
Οι πάντες αναμένουν την αποφασιστική αναμέτρηση της άνοιξης, που θα συνοδευτεί από νέο γύρο αιματοκυλίσματος στα πεδία των μαχών.
Το τι θα γίνει στο πεδίο του πολέμου και το πώς οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν (τις ήδη διάτρητες) γεωστρατηγικές ισορροπίες δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά. Το μόνο βέβαια είναι πως σε πρακτικό επίπεδο, η Ρωσία θα «βιαστεί» να κατοχυρώσει χώρο πριν τα άρματα μάχης ενισχύσουν τα ουκρανικά στρατεύματα και τώρα που οι πρόσφατα επιστρατευμένοι Ρώσοι έχουν για τα καλά ενσωματωθεί στο ρωσικό στρατό. Σε πολιτικό δε επίπεδο, περνάμε αναμφισβήτητα σε ένα νέο κύκλο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, όπου Ρωσία και Δύση βρίσκονται «μισό βήμα» πριν μια καθολική σύγκρουση. Ειδικά, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που θέλουν το ΝΑΤΟ να στέλνει και μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο – όσο και αν προς το παρόν οι Δυτικοί το αρνούνται κατηγορηματικά – τότε τα πράγματα αναμένονται ακόμα πιο δυσοίωνα.