Χρίστος Κρανάκης
Απεργιών συνέχεια στη Βρετανία! Πολλοί κλάδοι βρίσκονται σε θέση «μάχης» απέναντι στα αρμόδια υπουργεία τους, αλλά και εν γένει στη συντηρητική κυβέρνηση Σούνακ. Η τελευταία εμφανίζεται αποφασισμένη να καταστείλει – πότε με το καρότο πότε με το μαστίγιο – τις εργατικές αντιστάσεις, αλλά προς το παρόν δεν τα καταφέρνει, τουλάχιστον όχι χωρίς πολιτικό κόστος.
Αρχικά, στο μέτωπο της εκπαίδευσης, τα σωματεία σηκώνουν ψηλά το «γάντι» της αντιπαράθεσης. Με κύρια αιχμή του δόρατος στην Αγγλία τους πανεπιστημιακούς και στη Σκωτία τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι εκεί απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η υπουργός Παιδείας, Τζίλιαν Κίγκαν, προσπάθησε να διαπραγματευτεί με τα συνδικάτα, ώστε να προλάβει τα «χειρότερα», αλλά εκείνα δεν δέχτηκαν να συμβιβαστούν εάν δεν λάβουν επαρκείς διαβεβαιώσεις για άμεσες αυξήσεις. Αδυνατώντας να βρει κοινή συνισταμένη με τρόπο «ειρηνικό», η κυβέρνηση επίσπευσε τον προσφάτως ψηφισμένο αντι-απεργιακό νόμο για να κηρύξει παράνομη τη συνέχιση των απεργιών παρότι αυτή είχε ψηφιστεί με ποσοστό 90%.
Παρόμοιο σκηνικό και στο μέτωπο της υγείας. Μετά την τεράστια απεργία στις 15/12, νοσηλευτές και οδηγοί ασθενοφόρων βρίσκονται σε τροχιά κυλιόμενων απεργιών, με τον υπουργό Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, να οπισθοχωρεί και να δέχεται να δοθούν εφάπαξ αποζημιώσεις στους εργαζομένους. Εάν τα συνδικάτα δεχθούν την πρόταση αυτή ή αποφασίσουν να συνεχίσουν την απεργία για την κατοχύρωση αυξήσεων σε μισθούς, είναι ένα στοίχημα που παραμένει ανοιχτό.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι απεργίες των σιδηροδρόμων, ενώ και ο δημόσιος τομέας μπαίνει στον «χορό», με τουλάχιστον 100.000 δημόσιους υπαλλήλους να αναμένεται να απεργήσουν την 1η Φεβρουαρίου. Στον αντίποδα, το αστικό μπλοκ προετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση, με την κυβέρνηση να καταθέτει νέο νομοσχέδιο κατά των απεργιών, με πρόφαση την ανάγκη οι αναγκαίες δημόσιες υπηρεσίες να λειτουργούν κατά τη διάρκεια απεργιών.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 14-01-2023