Π.Σ. – εργαζόμενος στην καθαριότητα
▸Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) πάνω από 90 εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του πανεπιστημίου,, οδηγούνται συνεχώς σε ανανέωση/παράταση των συμβάσεων εργασίας τους. Μάλιστα αυτή τη φορά κινδυνεύουν με απόλυση μετά την επιλογή της πρυτανικής αρχής να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάθεση σε εργολάβο της διαδικασίας της καθαριότητας. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης ενώ οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν μέχρι τις 31/3.
Σαν να μην έφτανε το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει οδηγήσει στο πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, την ώρα που οι εργατικοί μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι και εκτινάσσεται η ακρίβεια, η κυβέρνηση της ΝΔ επισπεύδει την διαδικασία απόλυσης των εργαζομένων καταργώντας ακόμα και την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ΙΔΟΧ διαρκείας ενός έτους και αλλάζοντας τα κριτήρια μοριοδότησης για τις θέσεις που προκηρύσσει μέσω ΑΣΕΠ, πριμοδοτώντας έτσι την ανακύκλωση της ανεργίας (ν. 4764/2021). Αυτή η πολιτική είναι που ανοίγει το δρόμο στους εργολάβους και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Το πέρασμα της καθαριότητας σε εργολάβο θα σημάνει δραστική μείωση του προσωπικού, περαιτέρω μείωση των ήδη χαμηλών μισθών αλλά και χειροτέρευση των υπηρεσιών καθαριότητας όπως έχει γίνει και αλλού.
Αντί για την οριστική λύση του προβλήματος με μόνιμες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας, την περιοδική απασχόληση, την ανακύκλωση εργαζομένων, καταδικάζοντας τον εργαζόμενο σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας, δυσχέρειας ή και αδυναμίας επιβίωσης, σε μια ζωή part-time, αντί για μια ζωή ολόκληρη με αξιοπρεπή διαβίωση.
Σε μια περίοδο που εντείνεται η επίθεση στους εργαζομένους, η ακρίβεια και η φτώχεια αυξάνεται και οι εργατικοί μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, είναι επιτακτικό να κλιμακωθεί ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους με πραγματικές αυξήσεις. Είναι η μόνη ελπίδα κόντρα στην εκλογική αναμονή και τις προεκλογικές «υποσχέσεις».