Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸Η πρόσφατη απόλυση δικηγόρου από τη δικηγορική εταιρεία «Agile Law», επειδή απλώς τόλμησε να… αρρωστήσει, είναι ένα από τα στοιχεία που σχηματίζουν το απάνθρωπο εργασιακό τοπίο του κλάδου.
Όταν, λόγω ασθένειας και νοσηλείας της σε δημόσιο νοσοκομείο, χρειάστηκε να λείψει από την εργασία της για δύο εβδομάδες με δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια, η οποία είχε χορηγηθεί από το νοσοκομείο, η εργοδοσία, που αμφισβήτησε ακόμα και τις ιατρικές γνωματεύσεις, αποφάσισε απόλυση και αρνείται την πληρωμή των δεδουλευμένων της για τον μήνα Νοέμβριο, κατά τον οποίο σημειώθηκε η ασθένεια. Αρνείται δηλαδή την πληρωμή για τη μία εβδομάδα του Νοέμβρη κατά την οποία η δικηγόρος είχε εργαστεί κανονικά.
Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (ΣΜΔ) απάντησε με δύο κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας στις 9 και στις 15 Δεκεμβρίου, ζητώντας την επαναπρόσληψη της δικηγόρου και την καταβολή των δεδουλευμένων της. Στην πρώτη κινητοποίηση δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αποκλείσει την εταιρεία και φυσικά τη συνάντηση με τον εργοδότη, παίζοντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Στη δεύτερη κινητοποίηση δεν υπήρχε αστυνομία έξω από τα γραφεία της εταιρείας, αλλά η εργοδοσία αρνήθηκε ξανά τη συνάντηση με το σωματείο. Όσον αφορά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ), αρνήθηκε να πάρει θέση, όταν το ΣΜΔ απευθύνθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ζητώντας του να τοποθετηθεί, λόγω του ότι η δικηγόρος ανήκει στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Το ΣΜΔ δεν δέχεται αυτή τη δικαιολόγηση για ένα περιστατικό που συνέβη σε μια εταιρεία της Αθήνας και θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση στο ΔΣ του ΔΣΑ, ζητώντας και την παρουσία του εργοδότη, ενώ θα συνεχίσει και τις κινητοποιήσεις του με εξόρμηση στα δικαστήρια στην Ευελπίδων.
Οι δικηγόροι που εργάζονται για μια δικηγορική εταιρεία ή και ένα δικηγορικό γραφείο, καθημερινά παλεύουν για την αμοιβή και την ασφάλισή τους, τις αναρρωτικές άδειες και την τήρηση του ωραρίου, καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο να τους προστατεύει. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΜΔ, Βασίλης Διονυσόπουλος, μας εξηγεί: «Ο Κώδικας Δικηγόρων, που έχει διαμορφωθεί από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, δεν θεωρεί τους δικηγόρους που εργάζονται για μια εταιρεία ή ένα δικηγορικό γραφείο μισθωτούς αλλά συνεργάτες ή ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θεωρεί την άσκηση πρακτική αλλά μαθητεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεν ισχύουν οι διατάξεις του εργατικού δικαίου και η όποια προστασία για τον εργαζόμενο έχει παραμείνει, επιτρέποντας στην εργοδοσία να ξεσαλώνει».
«Με τη στάση του στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΔΣΑ απέδειξε ότι σταθερά στηρίζει τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος, τους ιδιοκτήτες των δικηγορικών εταιρειών, των μεγάλων δικηγορικών γραφείων. Άλλωστε το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Όπως και σε άλλους κλάδους έτσι και στη μισθωτή δικηγορία η εργοδοσία εντείνει την επίθεση σε βάρος των μισθωτών και ασκούμενων συναδέλφων», λέει στο Πριν ο Βασίλης Διονυσόπουλος. Άρα, ο βασικός στόχος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, όπως μας τον παρουσιάζει ο Β. Διονυσόπουλος είναι «η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων, ταυτόχρονα με την πάλη για την κατάργηση της άσκησης και την αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών».
«Επομένως, είναι απαραίτητη η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας ως εργαζομένων, με μισθό 1.200 ευρώ για τους μισθωτούς δικηγόρους εργαζόμενους στο 8ωρο και 960 ευρώ για τους ασκούμενους στο 8ωρο, καλυμμένες ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, κανονικές και ειδικές άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και βέβαια συνδικαλιστικά δικαιώματα τα οποία τώρα επίσης δεν υπάρχουν, αφού δεν έχουμε καν δικαίωμα να απεργήσουμε», καταλήγει.