Γιώργος Κώνστας
Υπό πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται το ΕΣΥ στην Κρήτη, ενώ συνεχείς είναι οι παραιτήσεις υγειονομικών λόγω εξάντλησης από τις υπερωρίες. Οι πρόεδροι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου και Χανιών περιγράφουν στο Πριν την τραγική κατάσταση.
«Μπαλωθιές» από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό είναι εξαντλημένο από τις εφημερίες, ενώ οι παραιτήσεις γιατρών έχουν πάρει χαρακτήρα επιδημίας! Όλα αυτά, σε ένα νησί με 620.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 2.500.000 επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες! Χαρακτηριστικά, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της Κρήτης, σε κοινή τους ανακοίνωση, επισημαίνουν πως «οι εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, οδηγούν σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, με αποτέλεσμα τη σοβαρή δυσλειτουργία των παθολογικών κλινικών Ρεθύμνου και Ιεράπετρας, των δομών ψυχικής υγείας παιδιών, του κέντρου αίματος του Βενιζελείου. Τα κενά “μπαλώνονται” με μετακινήσεις γιατρών και όλα αυτά οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο υποστελέχωσης, εντατικοποίησης και νέων παραιτήσεων».
Την Πέμπτη 26/1, διοργανώθηκε στο Ηράκλειο επιτυχημένη κινητοποίηση για την υγεία, στο πλαίσιο στάσεων εργασίας που είχαν προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης. Στη συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας, καθώς και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, δυναμικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες υγειονομικοί από όλο το νησί, καθώς και δεκάδες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ρέθυμνο
Η παθολογική κλινική στο Ρεθύμνο έχει μόλις δύο γιατρούς μετά την παραίτηση της διευθύντριας
«Οι καταστάσεις που βιώνουμε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι οι χειρότερες που έχουμε βιώσει ποτέ! Ελπίδα σε όλα αυτά που ζούμε η αφύπνιση του κόσμου και η παλλαϊκή συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν», δήλωσε στο Πριν ο ακτινολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου (ΕΓΕΣΥΡ) Γιάννης Σαριδάκης. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένο από την πολιτική ηγεσία. Η παθολογική κλινική έχει μείνει με δύο γιατρούς, μετά την παραίτηση της διευθύντριας Ελένης Ιωαννίδου πριν από λίγες ημέρες, η χειρουργική κλινική δεν έχει κανέναν ειδικευόμενο, ενώ και τα χειρουργεία είναι λίγα ελλείψει αναισθησιολόγων! Σε εποχή έξαρσης των λοιμώξεων, η πνευμονολογική κλινική διαθέτει μόλις τρεις γιατρούς, ενώ ανάλογες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτές. Όσο για τις εφημερίες, ξεπερνούν κάθε λογική και κυρίως κάθε μέτρο ασφαλείας! «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τους ειδικευόμενους στις οχτώ εφημερίες, πήγαν να τους βάλουν να κάνουν δέκα και απείλησαν ομαδικά με παραιτήσεις τα παιδιά! Και πάλι, οι οχτώ είναι πάρα πολλές και οι συνάδελφοι είναι εξαντλημένοι, τους οφείλουν πάρα πολλές άδειες», τονίζει ο Γ. Σαριδάκης.
Η ελπίδα για τους υγειονομικούς γεννήθηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις στήριξης του ΕΣΥ που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη του Ρεθύμνου. «Ήταν ένα λαϊκό ξέσπασμα αυτό που έγινε στο Ρέθυμνο, μας ξεπέρασε η συγκέντρωση του κόσμου, είχαν να γίνουν 20 χρόνια τέτοιες συγκεντρώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΡ, για να καταλήξει πως «από εκεί θα έρθει η αλλαγή για το νοσοκομείο».
Ηράκλειο-Λασίθι
Δεινή η κατάσταση και στα μεγάλα νοσοκομεία του νησιού στο Ηράκλειο, το «Βενιζέλειο» και το ΠΑΓΝΗ. Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ επισήμανε πως «μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι» και ότι «οι Κρητικοί πλήρωσαν για τη υγεία τους στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία». Στο Λασίθι, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας ότι δεν θα κλείσει κανένα από τα νοσοκομεία σε Ιεράπετρα, Σητεία και Άγιο Νικόλαο, οι υγειονομικοί και οι κάτοικοι δεν εφησυχάζουν και δήλωσαν τη διαμαρτυρία τους και στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψή της το απόγευμα της Τρίτης (24/1).
Χανιά
«Για να στηριχθεί το νοσοκομείο υπάρχουν κάποιοι πυλώνες. Ο πρώτος είναι τα επείγοντα, που στο νοσοκομείο μας είναι υπό διάλυση. Ο δεύτερος οι παθολογικές κλινικές, οι οποίες είναι και αυτές υπό διάλυση, ο τρίτος οι χειρουργικές, που επίσης είναι υπό διάλυση και ο τέταρτος ο νοσηλευτικός τομέας που έχει τεράστια προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Χανίων, Βαρδής Γεωργακάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πρότινος συζητιόταν η συλλειτουργία των δύο παθολογικών και των δύο χειρουργικών του νοσοκομείου για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις!