Ιωάννα Καρδάρα
▸Σε οριακό επίπεδο έχει φτάσει ο έλεγχος των τροφίμων στην χώρα καθώς οι υπηρεσίες που ασχολούνται με αυτόν αντιμετωπίζουν μία δεκαετία πλήρους απαξίωσης με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται σοβαρά να επιτελέσουν πλέον το έργο τους.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Μονίμων Υπαλλήλων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο ΕΦΕΤ είναι τραγικά υποστελεχωμένος με τις θέσεις που είναι καλυμμένες να είναι γύρω στο 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Συγκεκριμένα σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ενώ οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, οι προσλήψεις την τελευταία δωδεκαετία είναι μηδενικές και ο προγραμματισμός για το 2023 είναι να γίνουν μόνο τέσσερις!
Παράλληλα, σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετεί αριθμός επιθεωρητών μικρότερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως αυτές της Πελοποννήσου (με δύο επιθεωρητές), του Βόρειου Αιγαίου (με τρεις επιθεωρητές) και της Κρήτης (με έξι επιθεωρητές), οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων.
Επίσης, παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνεις του ΕΦΕΤ σε τέσσερις Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου). Ακόμη, οι Διοικητικές Υπηρεσίες τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι αποψιλωμένες, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο το συνολικό έργο αλλά και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.
Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι
Όπως τονίζει ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων, η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας αλλά ούτε και των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, οριακά καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων. Επιπλέον, σημαντικά αντικείμενα ή κομμάτια των υπηρεσιών όπως της Πληροφορικής και της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας και του τηλεφωνικού κέντρου δίνονται σε ιδιώτες ενώ παράλληλα υπάρχει παντελής έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών.
«Η όποια λειτουργία του φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζόμενων του, οι οποίοι/ες βιώνουν από πλευράς μισθολογικών (μείωση μισθολογικών απολαβών 40% τα τελευταία χρόνια) και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μια ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και χειροτερεύει σήμερα με την ακρίβεια και τον πόλεμο», τονίζει ο Σύλλογος. «Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων», προσθέτει.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, ο ΕΦΕΤ έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποτροπή διαφόρων διατροφικών σκανδάλων στην Ελλάδα, τα οποία κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί σε άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Είναι θέμα χρόνου τέτοιου είδους σκάνδαλα να αρχίσουν να χτυπούν και την πόρτα της δικής μας χώρας εξαιτίας της παραλυσίας που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό, στο όνομα της διαμόρφωσης ενός “φιλικού περιβάλλοντος” για τις επιχειρήσεις», τονίζει ο Σύλλογος Μόνιμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ.