Νίκος Μανάβης
▸Βασικοί στόχοι η κατάργηση του Μητρώου Αγροτών και ο αναπροσανατολισμός της παραγωγής
Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου τρία γεγονότα σφραγίζουν την ζωή του αγροτικού κόσμου στην χώρα. Πρώτον, αγρότες σε Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Μακεδονίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καλούν τους συναδέλφους τους στις άλλες περιοχές της χώρας να βγουν κι αυτοί στους δρόμους. Μικρότερης κλίμακας αγροτικές κινητοποιήσεις καταγράφονται και σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Δεύτερον, την Πέμπτη 26/1 στον Άρειο Πάγο έγινε η συζήτηση για το εάν θα επιτραπεί στις εισπρακτικές εταιρείες να αρπάξουν την πρώτη κατοικία κάθε λαϊκής οικογένειας και το χωράφι κάθε φτωχομεσαίου αγρότη. Στην περίπτωση των αγροτών το ζήτημα αφορά το άμεσο ξεκλήρισμά τους.
Η τρίτη εικόνα είναι το συμβούλιο υπουργών Γεωργίας το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 30 Γενάρη, όπου για ακόμη μια φορά θα αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων των μεγάλων αγροδιατροφικών μονοπωλίων της ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και ενδεχόμενα μέτρα ανακούφισης των αγροτών, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη πρώτης ύλης για αγροδιατροφικές βιομηχανικές.
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) είναι το εργαλείο που σχεδίασαν και χρησιμοποιούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών για να ολοκληρώσουν την διαδικασία ξεκληρισμάτων των μικρών αγροτών και πλήρους επιχειρηματικοποίησης της αγροτικής παραγωγής. Τα προσχήματα της ΚΑΠ για την προστασία του περιβάλλοντος, συνδυάζονται με την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας του εισοδήματος των αγροτών και την παύση κάθε χρηματοδότησης από τις τράπεζες στους μικρούς αγρότες. Η νέα ΚΑΠ επιβάλει την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων επενδύσεων στο χωράφι και τον στάβλο, μεγάλα κεφάλαια κίνησης και επιστημονική οργάνωση της παραγωγής. Δηλαδή είναι σχεδιασμένη στα μέτρα των μεγαλοαγροτών και των αγροδιατροφικών βιομηχανικών. Πιθανά πρόσκαιρα να καταγραφεί πτώση του όγκου παραγωγής, η οποία θα αξιοποιηθεί για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοαγροτών και μεγάλων μονοπωλίων του κλάδου.
Το φάσμα του ξεκληρίσματος δεν το αντιμετωπίζουν μόνοι οι Έλληνες φτωχομεσαίοι αγρότες αλλά πολλές ομάδες αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Όπως είναι οι αμπελουργοί στο Μπορντό της Γαλλίας και οι ελαιοπαραγωγοί παραδοσιακών ελαιώνων στην Ισπανία.
Οι κεντρικοί στόχοι, σε αυτή την φάση των αγροτικών κινητοποιήσεων, είναι:
α) Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής.
β) Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που έχουν ανακοινωθεί.
γ) Να αποζημιωθούν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία με 72 ευρώ/στρέμμα όλοι οι δικαιούχοι αγρότες και όχι όπως έγινε επιλεκτικά.
ε) Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.
στ) Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα στον παραγωγό για να επιβιώσει.
Τα μέλη της αγροδιατροφικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις παρεμβάσεις που κάνουν στις φετινές κινητοποιήσεις, τονίζουν πως η αντιαγροτική πολιτική ΕΕ-κυβέρνησης-κεφαλαίου δεν αλλάζει με εκλογικούς σωτήρες, δεν παίρνει διορθώσεις παρά μόνο ανατροπή. Θέτουν ως βασικό στόχο την κατάργηση του Μητρώου Αγροτών και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής στην κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών του λαού σε πλήρη αρμονία με την φύση.