Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Επιχείρηση συμψηφισμού αντί για παροχή απαντήσεων από τη ΝΔ
«Υπάρχει Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι παρακολουθούσα τους υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά και να καταγράφεται μια τέτοια κατηγορία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο;», δήλωνε ευθαρσώς τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο μήνες μετά, αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο πρωθυπουργός μάς δούλευε ψιλό γαζί όλο αυτό το διάστημα και ότι η η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε από την πρώτη μέρα προσωπικά, όντως παρακολουθούσε, μεταξύ άλλων, υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης! Η κυβερνητική παράταξη, ωστόσο, εξακολουθεί να αρνείται μετά βδελυγμίας να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της, μπροστά σε αυτή την εξόφθαλμη παραβίαση της δημοκρατικής λειτουργίας και των δικαιωμάτων. Η νέα γραμμή άμυνας της ΝΔ είναι λίγο-πολύ ότι… δεν τρέχει και τίποτα, πως ο Τσίπρας δεν είχε δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τα ονόματα που επιβεβαίωσε η ΑΑΔΕ και πως ο ΣΥΡΙΖΑ μέσες-άκρες τα ίδια έκανε.
Έτσι, με την αποπροσανατολιστική λογική του συμψηφισμού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, αντί να δώσει απαντήσεις, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει διαβεβαιώσεις ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε άρση απορρήτου κρατικών λειτουργών. Ακόμα περισσότερη στάχτη στα μάτια αποτελεί και η χοντροκομμένη προσπάθεια να μπει «στο ζύγι» και η άσχετη υπόθεση με τα SMS του Νίκου Παππά και τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον επιχειρηματία Καλογρίτσα.
Η πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, που τελικά καταψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής με 156 ψήφους κατά έναντι 143 υπέρ, αποτέλεσε την κορύφωση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την επίσημη προκήρυξη εκλογών. Η κίνηση αυτή ναι μεν συσπείρωσε τους βουλευτές της ΝΔ, που μπροστά στον υπέρτατο στόχο της επανεκλογής δεν τόλμησαν να κοντράρουν ανοιχτά την ηγεσία, ωστόσο σε δεύτερη φάση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα ρήγματα δυσαρέσκειας που διαφαίνονται και κυρίως να συσπειρώσει με τη σειρά της εκλογικά το αντικυβερνητικό μέτωπο.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επιστρατεύεται από τη μία το «σκληρό ροκ» του Πολάκη, που έχει στόχο να αξιοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά, όπως φάνηκε και στην όπως φάνηκε και στην κοκορομαχία στη Βουλή με τον ακροδεξιό δημαγωγό Άδωνι Γεωργιάδη,
.Από την άλλη, η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» με «κοστολογημένες προτάσεις» εντός πλαισίου, όπως εκφράζεται από την Πόπη Τσαπανίδου και τα τηλεοπτικά σποτ που θυμίζουν διαφήμιση τσιχλόφουσκας. χαρακτηριστικό το πρόσφατο σποτ με τον Α. Τσίπρα να εμφανίζεται σαν τζίνι που βγαίνει από το λυχνάρι στο δωμάτιο ενός νέου. Στην ερώτηση προς τον Τσίπρα τι μπορεί να κάνει για να βγει από το αδιέξοδο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ζητήσει από τον νεαρό να αγωνιστεί, του λέει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι η ψήφος του. Η στάση αυτή είναι πλήρως ενταγμένη στη λογική της εκλογικής αναμονής και του «θα λογαριαστούμε μετά», που έχει συμβάλει στην κινηματική νηνεμία και στην υποταγή της διογκούμενης κοινωνικής αγανάκτησης στον καθεστωτικό εκλογικό σχεδιασμό. Οι συγκρίσεις είναι αποκαρδιωτικές ακόμα και σε σχέση με το 2012 και το 2015, όταν τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να συνδυάσει τις κοινοβουλευτικές του ενέργειες με λαϊκές κινητοποιήσεις.
Πάντως, το δεξιόστροφο ΠΑΣΟΚ, με τον αρχηγό του εκτός Βουλής, εξακολουθεί να πατάει σε δύο βάρκες και μιλάει για «συζήτηση μεταξύ ενόχων», δίνοντας προτεραιότητα στην αποφυγή πλευροκόπησής του από την Κουμουνδούρου παρά στην ανάδειξη του σκανδάλου
Υπεκφυγές Μητσοτάκη: «Μεμονωμένα λάθη και αστοχίες» οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ!
«Οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες», ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στη βουλή την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των υπεκφυγών και της συσκότισης της ουσίας της υπόθεσης, άφησε αιχμές για τον ρόλο της ΑΔΑΕ και του Χρήστου Ράμμου και επικαλέστηκε, μεταξύ πολλών άλλων, τη «μικρή Μαρία», τον φράκτη στον Έβρο, τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, την πυρκαγιά στο Μάτι, τις βαλίτσες Καλογρίτσα, τη Βενεζουέλα, ακόμα και την παρακολούθηση του ΚΚΕ για να καλύψει τις δικές του ευθύνες. Χαρακτήρισε «μη πολιτικά αποδεκτή» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά δεν είπε κουβέντα για τις υποκλοπές εις βάρος των δικών του υπουργών και αξιωματούχων.
Όπως σημείωσε, «ξέραμε ότι δεν ήταν αλήθεια η υπόθεση για τη μικρή Μαρία, γιατί ακριβώς έχουμε υπηρεσίες πληροφοριών όπως η ΕΥΠ». Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο ότι δήθεν «το ξέρανε» μπαίνει σε αμφισβήτηση από τα ήξεις-αφήξεις του ίδιου του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη που δήλωνε στις κάμερες ότι προκύπτει «ότι πέθανε ένα παιδί 5 ετών, σε τουρκικό έδαφος».
Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι πέθανε ένα παιδί 5 ετών, σε τουρκικό έδαφος. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένεια.
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 16, 2022
Στη λογική του «μην πετάξουμε το μωρό μαζί με τα απόνερα», ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε πλήρως την ουσία των παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας και την αντιδημοκρατική ανεξέλεγκτη δράση της ΕΥΠ εις βάρος πολιτών και της λογικής «κανείς δεν εξαιρείται». Έκανε λόγο για «ενίσχυση των φίλτρων» στη λειτουργία των νομότυπων επισυνδέσεων και για «απομάκρυνση προσώπων» που είχαν ευθύνες σε αυτή την ιστορία. Ο Αλέξης Τσίπρας, με τη σειρά του, κατέβασε τον πήχη, σημειώνοντας ότι αντιπαράθεση δεν είναι ιδεολογική και προτάσσοντας το δίλημμα «δημοκρατία ή εκτροπή».