Ματίνα Παπαχριστούδη
Ξαφνικά η Ένωση Συντακτών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα προκήρυξε στάση εργασίας στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Αιτίες, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, ήταν πως η διοίκηση της ΕΡΤ δεν δίνει τους αριθμούς των απασχολούμενων συμβασιούχων σε ενημέρωση, μεικτές και εξωτερικές παραγωγές και η απόλυση μιας συμβασιούχου. Η ΕΣΗΕΑ, η οποία επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν αντέδρασε απεργιακά στη σταδιακή μετατροπή της ΕΡΤ σε υπηρεσία προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου, με εργολαβικούς συμβασιούχους που θα εναλλάσσονται ανά δύο χρόνια. Η ΕΣΗΕΑ, η οποία αποδέχθηκε χωρίς άχνα τον δημοσιογραφικό ξεπεσμό της ενημέρωσης, ανταλλάσοντας τη σιωπή της έναντι κουπονιών 100 ευρώ – τροφείων αναξιοπρέπειας, κάλεσε σε απεργιακή κινητοποίηση, επειδή λίγο πριν τα Χριστούγεννα εγκρίθηκε η πρόσληψη 287 συμβασιούχων έργου διάρκειας ενός έτους. Και πάλι αυτό που δεν έγραψε είναι πως τις ίδιες ημέρες η διοίκηση της ΕΡΤ «απέλυσε» περί τους 70 εργαζόμενους αορίστου χρόνου, με καταγγελία της σύμβασης τους λόγω συντάξιμων ετών.
Η σταδιακή μετατροπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα σε απλό μεσάζοντα διανομής κρατικού χρήματος στην αγορά ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων ολοκληρώνεται και με την απαλλαγή από το μόνιμο προσωπικό άνω των 55 ετών. Τους 70 που απολύονται στο τέλος αυτού του έτους θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η ΕΡΤ των τεσσάρων καναλιών, δεκάδων ραδιοφωνικών σταθμών, αρχείου, διαδικτυακών σελίδων, δορυφορικής υπηρεσίας μετατρέπεται σε κέλυφος-μεταπράτη του ανταποδοτικού τέλους των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ. Έως το 2024, η ΕΡΤ προβλέπεται να παραμείνει με περίπου 1.800 εργαζόμενους. Το 2013 που έβαλε λουκέτο επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είχε 3.100 εργαζόμενους αορίστου χρόνου και περίπου 1.000 συμβασιούχους. Τα υπερσύγχρονα ψηφιακά στούντιο σε Αγία Παρασκευή και Κατεχάκη, των οποίων η κατασκευή κόστισε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση θα εξυπηρετούν τις «μεικτές παραγωγές» των ιδιωτικών παραγωγών.
Πλειάδα στελεχών, με τη συμμετοχή διορισμένων δημοσιογράφων, υπόλογων μόνο στο μέγαρο Μαξίμου και την εκάστοτε κυβέρνηση, μοιράζουν παραγωγές και υπογράφουν συμβάσεις εργολαβικών που κρατούνται σε διαρκή ομηρία.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Το 2022 η ΕΡΤ είχε προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, με το 95% των εσόδων της προέρχεται από το ανταποδοτικό τέλος. Το 2022 επίσης υπερδιπλασιάστηκαν οι αμοιβές για περίπου 85 ανώτατα και ανώτερα στελέχη με νόμο, με τους γενικούς διευθυντές να αμείβονται με μισθούς άνω των 4.000 ευρώ. Την ίδια ώρα ο αριθμός των απασχολούμενων με συμβάσεις των 900 και 1.000 ευρώ αυξανόταν σε όλες τις μονάδες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.
Η ανάθεση σχεδόν όλων των λειτουργιών της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, από τις ειδήσεις έως και την τεχνική-τεχνολογική λειτουργία σε εξωτερικές εταιρείες, έγινε πλέον καθεστώς μέσω του Μητρώου παρόχων περιεχομένου. Τα καλοπληρωμένα στελέχη της ΕΡΤ μοιράζουν τα εκατομμύρια για παραγωγές σε εξωτερικές εταιρείες με άγνωστα κριτήρια και στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών απασχολούνται πλέον συμβασιούχοι.
Η μετατροπή αυτή ξεκίνησε με την επαναφορά της ΕΡΤ το 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία επέλεξε να στήσει τη νέα ΕΡΤ ελεγχόμενη στην κυβέρνηση με δικούς της συμβασιούχους σε μεικτές και εξωτερικές παραγωγές, μέσω της εταιρείας του λουκέτου, τη ΝΕΡΙΤ. Χωρίς κανέναν έλεγχο, η διοίκηση αποφασίζει και μοιράζει το χρήμα. Έως το 2024 για την τηλεοπτική παραγωγή προβλέπεται δαπάνη σχεδόν 64 εκατ. ευρώ, για τη μισθοδοσία κάτι λιγότερα από 40 εκατ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (30.12.22)