Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Συστημική και αθεράπευτη η διαφθορά στην «καρδιά» της ΕΕ
Δυσδιάκριτο να βρεις πού σταματάει το «νομότυπο» λόμπινγκ και πού αρχίζει η παράνομη διαφθορά στα όργανα και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι νόμιμη η αμοιβή 60.000 ευρώ που πήρε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη συμμετοχή του στο ατιμωτικό Δ.Σ. της ΜΚΟ του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι; Ενδεχομένως ναι. Προέρχονται τα χρήματα από παράνομη δραστηριότητα; Πάλι ναι. Είναι επίσης ηθικό να διορίζονται οι πρώην Επίτροποι της ΕΕ σε λόμπι συμφερόντων αμέσως μετά τη λήξη της θητείας τους; Σίγουρα όχι κι αυτός είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στην ΕΕ. Ο χορός των αποκαλύψεων των τελευταίων εβδομάδων αναδεικνύει πόσο για «το θεαθήναι» είναι οι δικλείδες ασφαλείας της Κομισιόν για τη δραστηριότητα των αξιωματούχων τους και τη διαπλοκή-εξαγορά τους από οικονομικά συμφέροντα. Σύμφωνα με το Politico, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ξεκινήσει κατεπείγουσα έρευνα για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και από τον ίδιο εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Δ. Αβραμόπουλος έλαβε άδεια συμμετοχής στο Δ.Σ. του λόμπι του Παντσέρι, με τον όρο και την προϋπόθεση ότι δεν θα προσπαθήσει να επηρεάσει αξιωματούχους όπως μέλη του κολεγίου των Επιτρόπων υπέρ της συγκεκριμένης ΜΚΟ. Όλες οι συναντήσεις του Δ. Αβραμόπουλου την κρίσιμη περίοδο βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, καθώς ο πρώην Επίτροπος της Ελλάδας υποτίθεται ότι δεσμευόταν αυτό το διάστημα από τους κανόνες της. Γίνεται φανερό, ωστόσο, ότι η κατεύθυνση της Επιτροπής και των ηγετών της ΕΕ είναι ο περιορισμός των αποκαλύψεων στο συγκεκριμένο ελληνοϊταλικό κύκλωμα. Ακόμα και οι αλλαγές που σχεδιάζονται σε δεύτερο χρόνο για τη δήθεν θεσμική… «θωράκιση» των οργάνων ίσως κάνουν τα λόμπι πιο προσεκτικά στις κινήσεις τους, αλλά δεν προβλέπεται να χτυπήσουν την ασυδοσία τους.
Μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις συγκρούσεις συμφερόντων που προκαλούνται από την…«παράλληλη απασχόληση» ευρωβουλευτών και εισηγείται τη θέσπιση ενός συστήματος δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα υποβάλλονται στην αρχή και στο τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή, κάτι ανάλογο του δικού μας .εντελώς αναξιόπιστου και αναποτελεσματικού «πόθεν έσχες».
Για το θέμα των «δωρεών» (μιζών) από τρίτες χώρες προς βουλευτές και πολιτικά κόμματα, το ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξει να θεσπίσει σε επίπεδο ΕΕ. απαγόρευσή τους και ζητεί από την Επιτροπή να υποβάλει σχετική νομοθετική πρόταση. «Θα πρέπει ακόμη να θεσπιστεί μια “περίοδος αναμονής” για το τέλος της θητείας κάθε ευρωβουλευτή, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταπήδησης στον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνεται.
Business as usual, λοιπόν, για τους υπόλοιπους 20.000 και πλέον λομπίστες που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, εξυπηρετώντας πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, με ετήσιο τζίρο που εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα από αυτά προορίζονται για χρηματισμό!
Ο ίδιος ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της συγκεκριμένης σπείρας, Αντόνιο Παντσέρι, εμφανίζεται να επιχειρεί να κάνει μια συμφωνία για να πέσει στα πιο «μαλακά», δίνοντας και τα ονόματα των Ιταλών Σοσιαλδημοκρατών Φραντσέσκο Κοτζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, καθώς και την ευρωβουλευτή από το Βέλγιο Μαρί Αρενά, την οποία κάρφωσε ότι «πήγε στο Κατάρ και πήρε δώρα».
Συνδικαλισμός του συμβιβασμού και της αρπαχτής
Παρά την προσπάθεια συγκάλυψης, η δυναμική των εξελίξεων είναι καταιγιστική. Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο Λούκα Βινσεντίνι, νυν Γ.Γ. της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και πρώην Γ.Γ. της Ευρωπαϊκής, ο οποίος, αφού αφέθηκε ελεύθερος, παραδέχθηκε… «δωρεά» ύψους 50.000 ευρώ σε μετρητά από τη ΜΚΟ «Πολεμώντας την Ατιμωρησία». Η εμπλοκή Βινσεντίνι συμπυκνώνει τη σαπίλα του συστημικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσα πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα τήρησαν σιγή ιχθύος για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στο Κατάρ.