Νίκος Καπιτσίνης
Μετά τις πρόσφατες εκλογές στη Δανία, ακολούθησαν διαβουλεύσεις έξι εβδομάδων. Κι ενώ το κυρίαρχο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα –ευρισκόμενο στο πολύ δεξιό άκρο των όμορων σκανδιναβικών κομμάτων–θα μπορούσε να ανανεώσει το σχήμα του «κόκκινου μπλοκ» (μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, την Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, το Εναλλακτικό Κόμμα και τους Ριζοσπάστες), έχοντας οριακή πλειοψηφία 90 εδρών στις 179, έκανε τελικά άλλη επιλογή. Σχημάτισε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» με τους Φιλελεύθερους και τους Μετριοπαθείς. Έτσι, συντελέστηκε μία ακόμη δεξιά στροφή μετά τη Σουηδία, όπου τον Σεπτέμβρη δημιουργήθηκε κυβέρνηση με τη συμμετοχή των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών.
Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν υλοποίησε την προεκλογική της δήλωση πως επιθυμεί τη δημιουργία μίας ευρείας κυβέρνησης με κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, λόγω των σημαντικών προκλήσεων. Το πρόγραμμά της δε κινείται σε μία εξαιρετικά αντεργατική κατεύθυνση: Μείωση φορολογίας του κεφαλαίου, κατάργηση μίας από τις εθνικές αργίες τον Μάη με τα λεφτά που εξοικονομούνται να πηγαίνουν για την ενίσχυση της πολεμικής μηχανής, μειωμένοι στόχοι για την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, με μείωση της χρηματοδότησης για τις μεταπτυχιακές σπουδές και μεταφορά κεφαλαίων για την αέναη κατάρτιση των εργαζομένων. Το μενού περιέχει ακόμη μείωση κάποιων βασικών συντάξεων στους οικονομικά αδύναμους (αυξάνεται η ηλικία πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 3 έτη και χάνουν περίπου 500 ευρώ μηνιαίως), ισχνότατη ενίσχυση των φτωχών για την ανάσχεση του πληθωρισμού και ενίσχυση μισθών κάποιων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στην υγεία, με κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν από την απόλυση άλλων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που σχηματίστηκε κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων ήταν το 1979 και κράτησε μόλις 10 μήνες. Τότε, όμως, οι καταστάσεις ήταν πολύ διαφορετικές, με τους πρώτους να μην έχουν κάνει ακόμη τη δεξιά στροφή, ενώ είχαν πολύ στενές σχέσεις με τα εργατικά σωματεία, τα οποία ήταν πολύ πιο δυνατά σε σχέση με σήμερα.