Θοδωρής Μαγκλάρας & Γιώργος Τζίμας
Οι κίνδυνοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα καθήκοντα που προκύπτουν για τις αριστερές και κομμουνιστικές οργανώσεις συζητήθηκαν στη διεθνή συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε στο Μιλάνο από την ιταλική οργάνωση Fronte Popolare. Οι Θοδωρής Μαγκλάρας και Γιώργος Τζίμας, που συμμετείχαν ως αντιπροσωπεία του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ, μεταφέρουν όσα συζητήθηκαν.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου συμμετείχαμε στο Μιλάνο σε διεθνή συνδιάσκεψη, από κοινού με εργατικές και κομμουνιστικές οργανώσεις και κόμματα από την Ευρώπη και την Ασία. Η πρόσκληση, η ζεστή φιλοξενία των Ιταλών συντρόφων από την οργάνωση Fronte Popolare (Λαϊκό Μέτωπο), οι πολιτικοί δεσμοί που αναπτύξαμε με τις αντιπροσωπείες και η ουσία της συζήτησης μας γεμίζει αισιοδοξία για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, καθώς και τις δυνατότητες συγκρότησης ενός σύγχρονου, πολιτικού, αντιπολεμικού κινήματος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι διεθνιστικό.
Η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην ιστορική Λέσχη Ιταλών Παρτιζάνων «Οικογενειακός Κύκλος της Προλεταριακής Ενότητας» που δημιουργήθηκε το 1945 μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Παρευρέθηκαν ακόμη το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP), το Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, η UDU Milano (Ένωση Πανεπιστημιακών Φοιτητών), η μαρξιστικού προσανατολισμού γερμανική εφημερίδα Junge Welt, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα Νότιας Κορέας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πρώτης Γραμμής (FLSP) της Σρι Λάνκα και το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων. Ακολούθησε ιστορικός περίπατος και επίσκεψη σε μνημείο προς τιμήν 184 μαθητών/ριων που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό σχολείου από τις ΗΠΑ το 1944 στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κέντρο των ομιλιών ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σημασία του στην εξέλιξη των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Κατά κοινή παραδοχή όλων, πρόκειται για έναν επικίνδυνο για τους λαούς πόλεμο που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, με κίνδυνο γενίκευσης των πολεμικών συρράξεων διεθνώς. Η ανάγκη αντιιμπεριαλιστικής, αντιπολεμικής, διεθνιστικής και εργατικής απάντησης ήταν το κοινό συμπέρασμα, με υπόσχεση για στενότερη συνεργασία των οργανώσεων στο μέλλον.
Οι προσεγγίσεις γύρω από το ζήτημα και το χαρακτήρα του πολέμου ήταν πολλές και διαφορετικές. Είναι άξιος προσοχής, αλλά και αναμενόμενος, ο τρόπος με τον οποίο η γεωγραφική θέση και ο ρόλος των διαφορετικών αστικών τάξεων στο παγκόσμιο καπιταλιστικό πλέγμα επηρεάζει τις πολιτικές αναλύσεις και ιεραρχήσεις αριστερών και κομμουνιστικών δυνάμεων διεθνώς. Είναι ενδεικτικό, ότι οι συμμετοχές από τις χώρες της ΕΕ ανέδειξαν ως σημαντικό το ρόλο της ΕΕ και ειδικά της Γερμανίας στην έναρξη και εξέλιξη του πολέμου, σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις από τις οργανώσεις των ασιατικών χωρών, που προσέγγισαν το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά, με κέντρο τον ρόλο των ΗΠΑ ως πολεμοκάπηλο παράγοντα αποσταθεροποίησης στην ασιατική ήπειρο, με κοινή βέβαια στάση όλων απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ως προς τα καθήκοντα του αντιπολεμικού κινήματος ήταν η συζήτηση γύρω από το ρόλο της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Τόσο το ΝΑΡ, όσο και το Fronte Popolare και το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας (TIP), εκφράσαμε τις θέσεις μας γύρω από την καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τον ρόλο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ως παράγοντα πολέμων σε όλο τον κόσμο. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του TIP ως προς τον χαρακτήρα του πολέμου, ότι πρόκειται, δηλαδή, για έναν πόλεμο του κεφαλαίου και των καπιταλιστών, σε σύνδεση με τη θέση τους σχετικά με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Ήταν κοινός τόπος ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ανταγωνισμό αστικών συμφερόντων και από τις δύο μεριές του Αιγαίου, απάντηση στον οποίο μπορεί να δοθεί μόνο από τον κοινό πολιτικό αγώνα των εργατικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία.
Κέντρο των εργασιών ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σημασία του στην εξέλιξη των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.
Το ζήτημα της ΕΕ απασχόλησε αρκετά τη συζήτηση, τόσο υπό το πρίσμα του ρόλου της στον άξονα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όσο και ως προς το ζήτημα των εσωτερικών ανταγωνισμών της, με τον αυτοτελή ρόλο που επιδιώκουν να παίξουν στο παγκόσμιο σκηνικό χώρες όπως η Γερμανία που δαπανά δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Όπως τέθηκε, αποτελεί μια ανοιχτή συζήτηση αναγκαία και μεγάλου βάθους που πρέπει να γίνει ενδελεχώς το επόμενο διάστημα.
Για πολέμους του κεφαλαίου με εμπλεκόμενα συμφέροντα πολυεθνικών και συνασπισμών κρατών τοποθετηθήκαμε ως ΝΑΡ-νΚΑ, εξηγώντας τη σημασία απεγκλωβισμού του αντιπολεμικού κινήματος και της αριστεράς διεθνώς από τον «εναγκαλισμό» με διάφορα αστικά στρατόπεδα. Τα θύματα στα εδάφη του πολέμου συμπληρώνουν τα εκατομμύρια φτωχών που βιώνουν τα αποτελέσματά του, με την ενεργειακή φτώχεια και την επισιτιστική κρίση να μαστίζουν τον πλανήτη. Για να κερδίσει η ειρήνη, η αντιπολεμική πάλη είναι ανάγκη να συνδεθεί με το κοινωνικό και ταξικό πεδίο διεκδίκησης, καθότι οι πόλεμοι δεν αποτελούν ένα καθαρό παιχνίδι κατάκτησης εδαφών, αλλά ένα ποιοτικό και πολυσύνθετο στοιχείο οικονομικής δραστηριότητας πόλων του κεφαλαίου. Η ειρήνη τελικά θα κερδηθεί μόνο μαζί με τη ζωή, άρα η αντικαπιταλιστική πάλη και η σοσιαλιστική/κομμουνιστική προοπτική αποτελούν το πιο ειλικρινές και αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα απέναντι στον πόλεμο διεθνώς. Σε αυτά τα πλαίσια, η παρουσίαση τμημάτων του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης με εξειδίκευση στα αιτήματα που θέτουμε στο εργατικό/ νεολαιίστικο κίνημα αλλά και στους φαντάρους γύρω από τον πόλεμο, τέθηκε από εμάς ως βάση για να προχωρήσουμε εκ νέου σε πολιτικές διεργασίες με τις οργανώσεις.
Χρειάζεται στροφή στην πορεία της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς σε όλες τις χώρες σε όλα τα επίπεδα συγκρότησής της. Για να ορθώσουμε τείχος άθραυστο απέναντι στις βόμβες του καπιταλισμού, χρειαζόμαστε όπλα που δεν θα μας αφήνουν εκτεθειμένους στα αστικά σαλπίσματα. Η ανάγκη για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ανεξάρτητη πολιτική πάλη των λαών με στόχο το επαναστατικό τσάκισμα του αστικού κόσμου και όχι την κυβερνητική διαχείριση, είναι το βασικό πνεύμα που οφείλει να διακατέχει και την πορεία διεθνούς συνεργασίας του κομμουνιστικού κινήματος. Διεθνείς συναντήσεις σαν αυτή που διοργάνωσε το Fronte Popolare και άλλες αντίστοιχες σε διάφορες χώρες που έχουμε συμμετάσχει ή διοργανώσει ως ΝΑΡ-νΚΑ τα τελευταία χρόνια είναι σαν σπόροι σε γόνιμο έδαφος της άνοιξης. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συνθήκες και την πηγαία μας ανάγκη για τους καρπούς, χρειάζεται δυναμικό, επιμονή, φροντίδα αλλά και κατάλληλα μέσα και γνώση για να ευδοκιμήσουν τελικά οι πιο όμορφοι ανθοί στην εποχή της πραγματικής ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών.
Δημοσιεύθηκε στο ΠΡΙΝ στις 03-12-2022