Ματίνα Παπαχριστούδη
Η γραμμή στα ΜΜΕ δόθηκε δια στόματος πρωθυπουργού σε λαϊκό μεσημεριανάδικο. «Μυρίζει εκλογές», είπε και αίφνης η ατζέντα άλλαξε. Οι δημοσκοπήσεις θα δώσουν τον τόνο το επόμενο διάστημα σε μια ακόμη μαζική επιχείρηση χειραγώγησης της πραγματικότητας που βιώνει ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση ανοίγει πάλι το πουγκί των επιδοτήσεων για τις επιχειρήσεις μίντια. Με τη συζήτηση για διανομή 12 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση αντικατάστασης τεχνολογικού εξοπλισμού για τις εφημερίδες αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, με την ανακοίνωση πως θα δοθούν 35 εκατ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες για να πληρώσουν την Digea, ώστε να βάλει επιτέλους τηλεοπτικούς πομπούς ψηφιακού σήματος σε όλη τη χώρα. Όλα αυτά, ενώ το κράτος έχει ήδη αναλάβει την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για τα μίντια και έχει αποπληρώσει τα χρέη των εκδοτών στο ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων με τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ, έχει επιδοτήσει τη διανομή και πληρώνει εκατομμύρια για κρατική διαφήμιση, με κριτήριο διανομής τον βαθμό υποταγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός με μεγάλη άνεση χαρακτήρισε την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατέταξε την Ελλάδα στην 108η θέση στον δείκτη περί ελευθερίας του Τύπου ως «σκατά». Αυτή ήταν η απάντηση που δόθηκε στη συζήτηση που έγινε με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE στο Λονδίνο, σε μεταπτυχιακό φοιτητή ο οποίος ρώτησε για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί και χαρακτηρίζει έτσι τη διεθνή οργάνωση γιατί γνωρίζει ότι η δημοσιογραφία στη χώρα μας είναι πλήρως ελεγχόμενη και χειραγωγούμενη μέσω των κρατικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
Η κρατική προπαγάνδα είναι ο ουσιαστικός αρχισυντάκτης στα μίντια. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βρίσκονται στα όρια οικονομικής εξαθλίωσης με διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον, το οποίο στηρίζει και συντηρεί, με την πλήρη ανυπαρξία δράσης, η συνδικαλιστική ένωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν και ασκούν τη δημοσιογραφία σε μικρά αυτόνομα ψηφιακά Μέσα, στα κοινωνικά δίκτυα και σε ρεπορτάζ στα έντυπα, κυρίως, Μέσα. Κι αυτό είναι η μόνη ελπίδα της δημοσιογραφίας.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
«Αδειάζει» η ΕΡΤ από τους παλιούς εργαζόμενους. Το σχέδιο μετατροπής της σε ένα κέλυφος που θα μοιράζει λεφτά στην αγορά, με αναθέσεις για κάθε λειτουργία, βαδίζει προς ολοκλήρωση μέσω της –υποχρεωτικής πλέο – εξόδου όσων εργαζομένων έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας με 40 έτη εργασίας. Από τώρα έως και την Άνοιξη του 2023 αναμένεται να αποχωρήσουν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι, κυρίως τεχνικών ειδικοτήτων, αλλά και δημοσιογράφοι.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΡΤ διαχειρίζεται τα έσοδα των 200 εκατομμυρίων ευρώ, μοιράζοντας αναθέσεις και έργα σε εξωτερικές εταιρείες που τηρούν στο ελάχιστο τους όρους εργασιακής ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστική η ενέργειά της να προχωρήσει στην κατάργηση της νομοθεσίας για διμελή τηλεοπτικά συνεργεία στην κάλυψη ειδησεογραφικών γεγονότων. Ένα αίτημα χρόνων των ιδιωτικών καναλιών γίνεται πράξη από την κρατική τηλεόραση.
H Nέα Δημοκρατία επεκτείνει την προπαγανδιστική επέμβασή της στα μίντια ενόψει των εκλογών, δημιουργώντας απευθείας «εκπομπές» στο Διαδίκτυο. Το νέο προπαγανδιστικό εγχείρημα είναι τα ραδιοφωνικά podcasts στην ιστοσελίδα της, υπό τον τίτλο «Το είπατε. Το κάνατε;» και φυσικά καλεσμένοι σε πολιτικούς μονόλογους είναι τα στελέχη της κυβέρνησης. Την αυλαία της ραδιοφωνικής προπαγάνδας άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.