▸«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» πορεύονται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην αρχή και του φετινού χειμώνα.
Με τις εισαγωγές ασθενών από κορονοϊό στα νοσοκομεία να αυξάνονται και τον εβδομαδιαίο αριθμό των εξιτηρίων να μειώνεται, η πιθανότητα ένα νέο κύμα της πανδημίας να οδηγήσει ξανά το ΕΣΥ στα όριά του είναι κάτι παραπάνω από ορατή.
Μέχρι στιγμής, ο καλός καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αποτελούν σύμμαχο στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, όμως τις επόμενες εβδομάδες η εικόνα είναι βέβαιο πως θα αλλάξει δραματικά. Στους ανεπαρκώς αεριζόμενους εργασιακούς χώρους, στα γραφεία-«γαλέρες» χωρίς ανοιγόμενα παράθυρα και εξαερισμό, στα σχολεία-κλουβιά και τα μονίμως «πακτωμένα» Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, θα κινδυνεύσουν για μία ακόμη χρονιά από το «κοκτέιλ» SarsCov2 και γρίπης.
Όσο για το ΕΣΥ, παραμένει σε άθλια κατάσταση, με δεκάδες υγειονομικούς να παραιτούνται μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες εργασίας, με την εξάντληση τριών χρόνων υπερεντατικής δουλειάς να βαραίνει γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, και την κυβέρνηση να μεριμνά μόνο για την περαιτέρω υποβάθμιση του συστήματος, στην κατεύθυνση της δυναμικότερης εισόδου ιδιωτών στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Δύο χρόνια μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Νοεμβρίου 2020, η παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία έχει καταστεί κάτι παραπάνω από σαφής, όπως και ο πρωτίστως πειθαρχικός και κατασταλτικός χαρακτήρας που είχαν τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας και εν γένει των δικαιωμάτων και ελευθεριών την περίοδο εκείνη.
Το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» παραμένει η βασική γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας, τόσο τότε όσο και σήμερα.