▸Στη γνώριμη αντεργατική κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο για τον «εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας» που κατατέθηκε στη βουλή. Με μια πενιχρή αύξηση της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» από 200 σε 250 ευρώ επιχειρεί να κλείσει τα στόματα χιλιάδων συνταξιούχων που διαβιούν σε συνθήκες ένδειας, κλείνοντας και την… πόρτα σε κάθε συζήτηση περί επαναφοράς της 13ης-14ης σύνταξης, παρά την τεράστια έκρηξη ακρίβειας. Το παραπάνω ποσό θα λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ, ενώ χιλιάδες άλλοι θα αποκλειστούν. Στην ίδια επιδοματική λογική κινείται ο διπλασιασμός της δόσης που θα λάβουν οι ωφελούμενοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Από την άλλη, σειρά μέτρων κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τους εργοδότες. Συγκεκριμένα, μονιμοποιείται από 1/1/2023 η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021, κάνοντας ακόμα πιο «φθηνή» την μισθωτή εργασία. Διευκολύνονται οι εργοδότες που χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών αυξάνονται από 12 σε 24, ενώ μειώνεται ο χρόνος βάσει του οποίου θα παραγράφονται ασφαλιστικές οφειλές. Επιδοτούνται κατά 40%, από τον προϋπολογισμό, οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για τον εργαζόμενο του οποίου η σύμβασή μετατράπηκε από μερικής απασχόλησης σε πλήρους, για ένα χρόνο.
Με άλλη διάταξη καταργείται έως 31/12/22 το δικαίωμα για λήψη μειωμένης σύνταξης σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015, για όσους δημόσιους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (άρα είχαν ήδη 25 χρόνια υπηρεσίας). Στην πράξη, αυτό οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και εφτά έτη.