Θεοπίστη Καπέτα
▸Μετατόπιση του δημοτικού συμβουλίου υπό την κινηματική πίεση
Η αλλαγή στάσης του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του Κάστρου αποτελεί μια πρώτη νίκη της λευκαδίτικης κοινωνίας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, του οποίου αρμοδιότητα είναι ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της περιοχής του Κάστρου, να ανακαλέσει τις δύο αποφάσεις παραχώρησης που έστειλε για έγκριση στον υπουργείο Ναυτιλίας.
Η ανάκληση της παραχώρησης του τουριστικού περιπτέρου και της παραλίας στο Κάστρο αποτελεί μια πρώτη νίκη της μεγάλης μάχης που δίνουν εδώ και μήνες οι πολίτες της Λευκάδας. Η προσφυγή της ανώνυμης εταιρείας Notion ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Το νησί των 22.673 κατοίκων ύψωσε για πολλοστή τη φωνή του και αντιστάθηκε στις διαθέσεις των μεγάλων συμφερόντων και της επιχειρηματικής επέλασης τους. Το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας διοργάνωσε πορεία στις 2 Νοεμβρίου. Χορωδίες, πολιτιστικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικοί και αγρότες μεταξύ άλλων συμμετέχουν από κοινού στον αγώνα της Πρωτοβουλίας για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου και όλοι μαζί διεκδικούν την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο πλαίσιο διαφύλαξης του δημόσιου ελεύθερου χαρακτήρα της.
Ο αγώνας συνεχίζεται και κλιμακώνεται συνεχώς παρά τις τραμπούκικες και εκφοβιστικές ενέργειες της εταιρείας. Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η εταιρεία έστειλε εξώδικο εναντίον του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου και παράλληλα έκανε προσφυγή απαιτώντας πειθαρχικό έλεγχο επειδή τόλμησαν να πάρουν θέση ενάντια στα μεγαλομανή σχέδιά της να μετατρέψει την αρχαιολογική περιοχή του Κάστρου, η οποία είναι μάλιστα ενταγμένη στο δίκτυο Natura, σε τουριστικό θέρετρο. Σε πρόσφατα «ραβασάκια» της Notion στοχοποιήθηκε μάλιστα ανοιχτά και η αριστερά ως υπαίτια της στροφής του δημοτικού συμβουλίου.
Μαζί με το εξώδικο που στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η εταιρεία έχει επίσης στείλει έναν non paper στο οποίο κατηγορεί τον δήμαρχο Λευκάδας ότι με προσωπικά εκλογικά συμφέροντα σύρθηκε από την αριστερά σε αυτή την απόφαση γράφοντας: «Μετά από αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε τοπικό επίπεδο από αριστερές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, κλπ.) ο Δήμαρχος Λευκάδας προσβλέποντας σε πιθανά εκλογικά οφέλη, επιδιώκει την καθυστέρηση της έγκρισης του Υπουργείου και απέστειλε παράτυπα σχετική αποστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας παρακάμπτοντας με τρόπο παράνομο την απόλυτη αυτοτέλεια του Λιμενικού Ταμείου που είναι αυτοδιοικούμενο ΝΠΔΔ». Ουσιαστικά, για ακόμη μια φορά αμφισβητεί το δικαίωμα του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει και να παίρνει θέση στα ζητήματα που αφορούν τον ίδιο το δήμο(;) και φωτογραφίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ ως ιθύνοντες με ένα «ραβασάκι» που θυμίζει σημειώματα χαφιέδων της εποχής των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων.
Πριν από αυτό, κυνήγησε νομικά με εξώδικα και αγωγές δύο κατοίκους, ζητώντας τους 600.000 ευρώ συνολικά (300.000 σε κάθε εναγόμενο) επειδή εξέφρασαν δημόσια την άποψη τους για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής. Μάλιστα και οι δύο εναγόμενες κατέχουν θεσμικές θέσεις: η μία είναι η πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Λευκάδας και η δεύτερη υπηρεσιακό στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπάθησε να επιβάλλει το εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ κάθε φορά που θα κατονομάζεται δημόσια από τις δύο εναγόμενες το όνομα της εταιρείας!
Η πρώτη νίκη του λευκαδίτικου λαού είναι γεγονός, ωστόσο ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κεκτημένο. Ο δήμος μόλις τώρα στάθηκε στο πλευρό της λευκαδίτικης κοινωνίας που αντιστάθηκε εξαρχής στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής τους Κάστρου. Ωστόσο, ο ολοένα κλιμακούμενος αγώνας ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει επιτέλους θέση. Η απόφαση αυτή δεν καθιστά τον πόλεμο οριστικά κερδισμένο. Είναι άγνωστο το επόμενο βήμα της εταιρείας και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην οποιαδήποτε ιδιωτική εκμετάλλευση της περιοχής του Κάστρου από ιδιώτη, μικρού ή μεγάλου, παρά μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Το πάγιο αίτημα της Πρωτοβουλίας είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της περιοχής και τον τελευταίο λόγο για την εκμετάλλευση του Κάστρου και της παραλίας θα την έχει ο λαός της Λευκάδας και όχι η επεκτατική επενδυτική πολιτική του κράτους και του κεφαλαίου.