Δημήτρης Σταμούλης
Η ελπίδα στους δρόμους
Ποτάμια οργής, αντίστασης αλλά και αισιοδοξίας για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής από τον ζόφο του άγριου καπιταλιστικού χειμώνα που μας φέρνουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, πλημμύρισαν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλες τις πόλεις της χώρας. Η πανεργατική απεργία της Τετάρτης στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, όχι γιατί την «προκήρυξαν» οι αστικοποιημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μεγάλων ομοσπονδιών, αλλά γιατί ήταν πραγματική ανάγκη των εργαζομένων και όλου του λαού. Ανάγκη να βροντοφωνάξουν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη λεηλασία του μόχθου τους από το κύμα ακρίβειας που αβαντάρει η κυβέρνηση, από την απληστία των επιχειρηματιών της ενέργειας, των τροφίμων και των μεγαλεμπόρων, από τη φοροληστεία, αλλά και για να απαιτήσουν να μπει τέλος στους μισθούς, για ουσιαστικές αυξήσεις, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια.
Η απεργία πέτυχε πρωτίστως όσον αφορά τη συμμετοχή, που ήταν αξιοσημείωτα αυξημένη σε σχέση με προηγούμενες πανεργατικές απεργίες. Καθολική ήταν η συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα να αποτύχει παταγωδώς η προσπάθεια κυβέρνησης και αστικής δικαιοσύνης να σπάσουν την απεργία σε μετρό και λεωφορεία. Οι στάσεις εργασίας μετατράπηκαν σε 24ωρη με απόλυτη επιτυχία. Σύσσωμοι απέργησαν και οι ναυτεργάτες. Όπως ανέφερε η ΠΕΝΕΝ, «κανένα πλοίο δεν εκτέλεσε δρομολόγιο, κανένας κάβος δεν έλυσε, καμία προπέλα δεν κινήθηκε»! Μεγάλα ποσοστά καταγράφηκαν και στον κλάδο ενέργειας, όπως π.χ. στον ΔΕΣΦΑ, όπου το ποσοστό έφτασε στο 90%. Στις τράπεζες, σημαντικά ποσοστά καταγράφηκαν στην Εθνική, όπου η συμμετοχή στο δίκτυο προσέγγισε το 55%, ενώ πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά. Μεγάλη η συμμετοχή και στην εκπαίδευση, όπου πολλά σχολεία έκλεισαν.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης έγιναν πετυχημένες απεργιακές περιφρουρήσεις στο κέντρο διαλογής της Γενικής Ταχυδρομικής στη Δάφνη, σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Συγγρού από την Πρόταση Προοπτικής και την Αγωνιστική Συνεργασία, ενώ παραμονή της απεργίας έγινε μαζική εξόρμηση στο εργοστάσιο της Παπαστράτος από μέλη της Ταξικής Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση.
Tο κέντρο της Αθήνας «παρέλυσε» από τις χιλιάδες λαού που κατέκλυσαν τις περιοχές των απεργιακών συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με ΕΛΑΣ, οι διαδηλωτές ανήλθαν σε 18.000, αλλά στην πραγματικότητα ξεπέρασαν τους 25.000 με 30.000! Όλος αυτός ο κόσμος συμμετείχε στις διαδηλώσεις, που έγιναν ένα μεγάλο ποτάμι στο Σύνταγμα, παρά την απουσία μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ιδιαίτερα μαζική ήταν η ταξική συγκέντρωση στα Χαυτεία, με συμμετοχή πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων και έντονη παρουσία της νέας εργατικής βάρδιας. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των σωματείων που καλούσαν στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση. Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι κινήθηκαν αρχικά στη Σταδίου και στη συνέχεια ανέβηκαν από την Πανεπιστημίου με πυκνά μπλοκ, παρακάμπτοντας τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος, και καταλήγοντας στο Σύνταγμα, ενώ μετά την επίθεση της αστυνομίας μπροστά στη Βουλή, κινήθηκαν προς τις στήλες Ολυμπίου Διός. Στην πορεία συμμετείχαν σωματεία της εκπαίδευσης και της υγείας, η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), πολλά σωματεία του ιδιωτικού τομέα όπως Βιβλίου-Χάρτου, Public, Dialog Semiconductors, ΣΕΦΚ, ΣΒΕΟΔ και εργαζόμενοι σε e-food και skroutz, ΣΣΜ, το σωματείο ACS, τα σωματεία ΕΛΓΟ-Δήμητρα και εργαζομένων στο ΤΕΕ, ο σύλλογος ΔΕΠ Παντείου, φοιτητικοί σύλλογοι με μαζικό και μαχητικό μπλοκ. Αλλά και πολλές εργατικές συλλογικότητες, όπως Ταξική Κίνηση Εργατικής Χειραφέτησης, Ταξική Πορεία, Λάντζα, Radical IT, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, η Ροσινάντε, το ΕΕΚ και συλλογικότητες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στα Χαυτεία ανέβαινε την Πανεπιστημίου για πάνω από 20 λεπτά.
Τα μπλοκ των Χαυτείων ανέβαιναν την Πανεπιστημίου για πάνω από 20 λεπτά
Στο Σύνταγμα είχε φτάσει νωρίτερα η πολύ μαζική πορεία του ΠΑΜΕ από τα Προπύλαια, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων από πλήθος εργατικών κλάδων, αλλά και μαζικών μπλοκ συνταξιούχων. Στο Σύνταγμα είχε στηθεί από το ΠΑΜΕ εξέδρα και πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και χαιρετισμοί, ενώ οι διαδηλωτές είχαν αναπτυχθεί σε μεγάλη ακτίνα. Το ΠΑΜΕ μίλησε για «συγκλονιστική συμμετοχή» στην απεργία και χαρακτηρίζει την κινητοποίηση από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Από τη Σταδίου ανέβηκε προς το Σύνταγμα αργότερα και η συγκέντρωση από την Κλαυθμώνος, που είχαν καλέσει ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Το πιο μαζικό μπλοκ ήταν το κομματικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρχαν πολλά κομματικά ακόμα μπλοκ (όπως του ΜέΡΑ25) και λίγα και σχετικά άμαζα μπλοκ σωματείων και ομοσπονδιών. Στο μεσοδιάστημα η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης στο Σύνταγμα, ενώ δυνάμεις καταστολής αναπτύχθηκαν σε πολλά σημεία.
Σε άλλες πόλεις η εικόνα ήταν ανάλογη:
Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν εργασιακές ενώσεις, σωματεία, σύλλογοι κ.α. Η συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ήταν πολύ μαζική. Εκτός από το μπλοκ του ΕΚΙ, όπου βρίσκονταν οι δυνάμεις το ΠΑΜΕ και τα αναφερόμενα σε αυτό σωματεία, παρουσία είχαν πολλοί ακόμα συνδικαλιστικοί φορείς, σωματεία και πολιτικοί χώροι. Επίσης, αρκετά καταστήματα της πόλης, και στο κέντρο των Ιωαννίνων, έμειναν κλειστά κατά τις ώρες που κάλεσε ο Εμπορικός Σύλλογος, ενώ άλλα συνέχισαν να είναι κλειστά και αργότερα. Η πορεία κατευθύνθηκε προς την κεντρική πλατεία και τους δρόμους του κέντρου. Στην Πρέβεζα έγινε μαζική και μαχητική προσυγκέντρωση των συλλόγου εργαζομένων στο ΚΤΕΛ, του σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του σωματείου εργαζομένων στον τουρισμό Πάργας και των Παρεμβάσεων Δημοσίου, η οποία κατέληξε στη συγκέντρωση που καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, το σωματείο οικοδόμων, ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο. Μετά τη συγκέντρωση και τις ομιλίες πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.
Πολύ μεγάλη συγκέντρωση και πορεία και στη Λάρισα που θύμιζε τις πορείες του 2011-12. Για πρώτη φορά, μετά τη διαδήλωση- απεργία του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Γιαννίτση, Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ), ΝΤ ΑΔΕΔΥ και συλλογικότητες πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση και πορεία. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία είχαν πανό και ξεχωριστά μπλοκ. Επίσης πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά ενώ στην πορεία συμμετείχαν μα δικό τους μπλοκ οι ΕΒΕ που είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Μαζικό ήταν και το μπλοκ των Εργατικών Κινήσεων-Παρεμβάσεων.
Στα Τρίκαλα μαζικό μπλοκ είχαν η Εργατική Λέσχη και οι αριστερές οργανώσεις που πορεύτηκαν μαζί στην απεργιακή συγκέντρωση της πόλης. Στον Βόλο, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν με διακριτό τρόπο μεταξύ άλλων και τα μέλη της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας.
Στα Χανιά η κινητοποίηση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, με τους εργαζόμενους να συγκεντρώνονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Δυναμική ήταν η παρουσία του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων. Μαζική ήταν και στη Ζάκυνθο η κινητοποίηση των σωματείων με σημαντική παρουσία εργαζόμενων από το νοσοκομείο, τους συλλόγους εκπαιδευτικών και τουλάχιστον άλλα δέκα (σύνολο πάνω από 300 άτομα) και μαθητών, με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αγίου Μάρκου και πορεία στην πόλη.
Αποτιμώντας την απεργία και τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και νέων, φάνηκε περίτρανα πως σημαντικά τμήματα του κόσμου της εργασίας «σηκώνουν κεφάλι» και αντιπαλεύουν την πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου που φέρνει ακρίβεια, τρελά καπιταλιστικά κέρδη και πολεμικές εκστρατείες. Η μάχη της απεργίας στις 9/11 πρέπει να είναι η αρχή μιας κλιμακούμενης και συνεχόμενης αγωνιστικής έξαρσης, με τον αγώνα στα χέρια των εργαζομένων, μακριά από τα σχέδια αποκλιμάκωσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και των δυνάμεων της συναίνεσης Η ελπίδα βρίσκεται στην ενοποίηση των αγωνιζόμενων σωματείων και εργαζομένων σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mε κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων.
Ως άμεσα επόμενα κρίσιμα βήματα κλιμάκωσης, είναι η πορεία του Πολυτεχνείου που πρέπει να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για παλλαϊκή διαδήλωση ενάντια στη φτώχεια, τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και την καταστολή. Και άμεσα μια νέα μαζική σύσκεψη αγώνα σωματείων και συλλογικοτήτων όπου θα τεθεί η πρόταση για νέα απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο τέλος Νοέμβρη και πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Μεγάλες συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο
Πολύ μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλα ποσοστά στην εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, αλλά και σε κλάδους του ιδιωτικού. Πραγματοποιήθηκε απεργιακή περιφρούρηση στο εργοστάσιο της Μαλαματίνα, η οποία ήταν μαζική και πετυχημένη. Οι απεργοσπάστες δεν εμφανίστηκαν χθες και δεν έγινε καμία προσπάθεια απεργοσπαστικού μηχανισμού με τη βοήθεια των ΜΑΤ, λόγω της μαζικότητας της περιφρούρησης.
Η ταξική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα ήταν πολύ μαζική. Χαιρετισμό έκανε ο γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων στη Μαλαματίνα, Γιώργος Λιακάς. Στην πορεία που ακολούθησε μεγάλο και μαχητικό ήταν το μπλοκ των ΕΛΜΕ, που συσπείρωσε συνολικά τον κόσμο της εκπαίδευσης, δασκάλους, καθηγητές, αναπληρωτές, πανεπιστημιακούς. Στην πορεία εντάχθηκε και το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με μαζική παρουσία μαθητών.
Μπλοκ είχαν ακόμα το Σωματείο Βιβλίου-Χάρτου, το Σωματείο στην Έρευνα (ΣΕΡΕΤΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων εκπαιδευτικών και η ΒΙΟΜΕ. Συμμετείχαν επίσης εργατικές συλλογικότητες, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ) και αναρχικές συλλογικότητες.
Μετά το τέλος της πορείας στο ΥΜΑΘ, με αφορμή μικρής έντασης επεισόδια, η αστυνομία έκανε επίθεση και προχώρησε σε οκτώ προσαγωγές «στο σωρό», ακόμα και μέσα σε καταστήματα.
Μαζική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κυριάρχησε το κομματικό μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μικρή συμμετοχή είχαν το ΜέΡΑ25 και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Στην Πάτρα περίπου 2.000 άτομα βρέθηκε στον δρόμο και βροντοφώναξαν «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Η ανεξάρτητη προσυγκέντρωση από τον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος, με φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία (ΣΕΡΕΤΕ, ΣΙΕΛ Αχαΐας), μαθητές με αποφάσεις των σχολείων τους, καθώς και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της πορείας, συγκεντρώνοντας γύρω στα 500 άτομα. Η ανεξάρτητη προσυγκέντρωση προχώρησε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας όπου εκεί συνενώθηκε με άλλους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, φορείς του κινήματος και πολιτικές δυνάμεις.
Στο Ηράκλειο τα πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποίησαν ξεχωριστή συγκέντρωση η οποία εκτιμάται ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων με περίπου 500 άτομα. Συμμετείχαν το ΣΜΤ και το ΣΕΕΕΗ (έρευνα), κινηματικές συλλογικότητες της πόλης, φεμινιστικές ομάδες, η Πρωτοβουλία ενάντια στις εξορύξεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), συλλογικότητες του αντεξουσιαστικού χώρου κ.α.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (12.11.22)
Άνοιξη εργατικού λαϊκού αγώνα, με μεγάλες διαδηλώσεις και απεργία (φωτο)