Μέλος της ΚΕ του Διεθνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας και μέλος της Επιτροπής για τη Συμμαχία Λαών και Εργαζομένων
Ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία η κυβέρνηση Σάντσεθ, η οποία συζητά επέκταση των αμερικανικών βάσεων. Ταυτόχρονα, κινείται στην κατεύθυνση των αντεργατικών ρυθμίσεων, ενώ οι αυξήσεις είναι κάτω του 3% με πληθωρισμό 9%, τονίζει στο Πριν ο Άνχελ Τουμπάου, στέλεχος του Διεθνιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ισπανίας, που βρέθηκε προσφάτως στην Ελλάδα και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΝΑΡ. Ο Άνχελ Τουμπάου τονίζει πως θα παρθούν αντιπολεμικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ισπανίας
και διεθνικά.
Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά
▶ Ποια είναι η κυβερνητική πολιτική στην Ισπανία;
Προφανώς υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όμως σε γενικές γραμμές η ισπανική κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική με εκείνη όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ευθυγραμμίζονται με το ΝΑΤΟ και τη φιλοπόλεμη πολιτική που εξέφρασε ο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Πτυχή αυτής της πολιτικής είναι η διαρκής αύξηση των προϋπολογισμών για τον πόλεμο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Στην Ισπανία η αύξηση αυτή ανέρχεται στο 26% επισήμως, στην πραγματικότητα όμως στο 126%, αφού μεγάλο μέρος των πολεμικών δαπανών περνά μέσω άλλων υπουργείων, όπως της Βιομηχανίας, των Εσωτερικών, των Εξωτερικών κ.λπ. Πρόθεση της κυβέρνησης Σάντσεθ είναι η ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, η επέκταση των βάσεων σε Μορόν και Ρότα, ενώ επιπλέον πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένονται στην Ισπανία. Όλες ανεξαιρέτως οι ισπανικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τις αμερικανο-νατοϊκές βάσεις, που είναι τοποθετημένες στον νότο της Ισπανίας για να ελέγχουν την Αφρική, το Μαγκρέμπ και τη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, ο προϋπολογισμός δεν καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες. Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της πολιτικής Θαπατέρο αλλά και της δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι.
▶ Τι γίνεται στο πεδίο των εργασιακών ζητημάτων;
Οι συλλογικές συμβάσεις που υπογράφονται έχουν αυξήσεις από 2,6% έως 3%, με πληθωρισμό 8,5%-9% κατά μέσο όρο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε θετικά ούτε στην πιο βασική διεκδίκηση των εργαζομένων για τους μισθούς. Αντίθετα, ευνοεί μια μικρή μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, την αστυνομία και την πολιτοφυλακή, με αύξηση 40% στον προϋπολογισμό του 2023. Για τους υπόλοιπους η κυβέρνηση έλαβε «κοινωνικά» μέτρα με τη μορφή μπόνους, όπως για παράδειγμα η μείωση του εισιτηρίου του μετρό για τέσσερις μήνες. Παρότι τα συνδικάτα διεκδίκησαν ομόφωνα και πέτυχαν την ακύρωση βασικών πλευρών των ρυθμίσεων στα εργασιακά, η καρδιά των αλλαγών δεν θίχτηκε. Δημιουργήθηκε ένα νέο είδος σύμβασης εργασίας αόριστου χρόνου, αλλά ασυνεχούς. Δηλαδή, εργάζεσαι τρεις μήνες, μένεις άνεργος εννιά και σε πληρώνει το ταμείο ανεργίας, όχι ο εργοδότης. Πρόκειται για επισφαλή εργασία μεταμφιεσμένη σε σύμβαση αορίστου χρόνου, όμως τα συνδικάτα την στηρίζουν κριτικά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τα συντάξιμα χρόνων για τον υπολογισμό της σύνταξης από τα 25 έτη που είναι σήμερα στα 35, με στόχο τη μείωση των συντάξεων. Σήμερα στην Ισπανία η σύνταξη αντιστοιχεί στο 65% του μισθού και θέλουν να το κάνουν 30%. Επιπλέονν θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
▶ Τι κάνουν οι εργαζόμενοι;
Προς το παρόν το συνταξιοδοτικό δεν πέρασε, επειδή υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνημα συνταξιούχων, που αγγίζει και τους συνδικαλιστές, παρότι επίσημα οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες στηρίζουν την κυβέρνηση. Στις 15 Οκτώβρη οργανώθηκε μια μεγάλη εθνική διαδήλωση. Εμείς, ως οργάνωση, διεξάγουμε καμπάνια, ζητώντας να γίνει οικονομικός απολογισμός, γιατί όλες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για άλλες δαπάνες. Σύμφωνα με έναν σχετικά αξιόπιστο υπολογισμό, τα 40 τελευταία χρόνια έκλεψαν 80 εκ. ευρώ, ποσό που θα επέτρεπε τη λειτουργία του συστήματος χωρίς καμιά εισφορά για δέκα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν ήταν ελλειμματικά.
Για το θέμα της περίθαλψης έγινε τεράστια διαδήλωση στη Μαδρίτη στις 13 Νοέμβρη, όπου 600.000 περίπου άτομα κινητοποιήθηκαν όχι μόνο για τις ελλείψεις, αλλά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και κυρίως για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποτελεί κατάκτηση του εργατικού κινήματος. Επίσης, έπειτα από κινητοποιήσεις ετών, καταφέραμε μια σημαντική νίκη του κινήματος και όχι παραχώρηση της κυβέρνησης, να καταργήσουμε το άρθρο 315.3 του εργασιακού κώδικα, που απαγόρευε την περιφρούρηση στις απεργίες.
▶ Τι γίνεται στο πεδίο των ελευθεριών;
Αυτή η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Την περίοδο της πανδημίας εφάρμοσε πρώτη στην Ευρώπη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αστυνομοκρατία στις γειτονιές, απαγόρευση κυκλοφορίας, πρόστιμα εκατομμυρίων στους πολίτες που έβγαιναν και άγρια καταστολή. Μεταξύ άλλων είχε υιοθετηθεί και ο νόμος της ασφάλειας των πολιτών, που στην πραγματικότητα αμφισβητεί το δικαίωμα στη διαδήλωση.
▶ Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης στο θέμα του πολέμου;
Σε διεθνές επίπεδο το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το βασικό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, με κύριο σύμμαχό του τη γερμανική κυβέρνηση του Σολτς, ευθυγραμμίζεται με όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που είναι πρωτοπόρα της πολιτικής του πολέμου. Έτσι, ξεκινάμε άμεσα μια νέα καμπάνια ενάντια στον πόλεμο και απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες της αριστεράς και των εθνικιστικών κομμάτων των Βάσκων και της Καταλονίας, και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς. Στη συνέχεια θα δημοσιοποιήσουμε ευρωπαϊκό κάλεσμα.
Οι πολεμικές δαπάνες ανέρχονται στο 26% επισήμως, στην πραγματικότητα όμως στο 126%, αφού μεγάλο μέρος τους περνά μέσω άλλων υπουργείων
▶ Τι σημαίνει για την Ισπανία η ύπαρξη μοναρχίας; Ποιο νόημα παίρνει ο αγώνας για δημοκρατία σήμερα;
Ως Επιτροπή Συμμαχίας των Λαών και των Εργαζομένων θέτουμε το ζήτημα της κατάργησης της μοναρχίας και της εγκαθίδρυσης της δημοκρατίας. Στην Ισπανία η δημοκρατία είναι ένας επαναστατικός θεσμός. Η δημοκρατία είναι ο αγώνας του εμφυλίου πολέμου, είναι η γη, είναι ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος, είναι να ξεμπερδεύουμε με τον φρανκισμό, να δοθεί η ελευθερία στους λαούς, να μπορούν οι Καταλανοί, οι Βάσκοι να αποφασίζουν. Είμαστε υπέρ μιας ελεύθερης ένωσης στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας με κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο. Για μας η δημοκρατία συνδέεται με την επανάσταση.
▶ Τι γίνεται με την Αριστερά που συμμετέχει στην κυβέρνηση;
Στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού συμμετέχουν από το 2019 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Kόμμα Ισπανίας (PSOE), οι Ποδέμος και το Κομμουνιστικό Kόμμα με δύο υπουργούς. Στηρίζουν τα εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και των Βάσκων. Το PSOE παραμένει μαζικό μόνο από εκλογικής άποψης, αλλά δεν υφίσταται ως δομή. Οι Ποδέμος εξελίχθηκαν σε διαδικτυακό κόμμα, στην πραγματικότητα μόνο για εκλογές. Τον Ιούλιο έγινε το συνέδριο του ΚΚΙ και υπήρξε μια πλειοψηφία και μια μειοψηφία, 54% με 46%, για πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο στο ΚΚΙ. Το 54% είναι όσοι στηρίζουν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η μειοψηφία εστίασε την κριτική της κυρίως στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Παρέμειναν ωστόσο στην κυβέρνηση.