Κυριάκος Νασόπουλος
▸Την προώθηση της «Ελληνοαμερικανικής Συνεργασίας στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης» επιχειρεί η κυβέρνηση, υποδεχόμενη στην Ελλάδα εκπροσώπους 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Ετοιμάζονται «δουλειές» εκατ. δολαρίων, με το υπουργείο Παιδείας να απαιτεί «σιγή ασυρμάτου» από τα ελληνικά ΑΕΙ.
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου «σύνδεσης» των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων, η οποία ξεκίνησε το 2019 με την ονομασία «Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», αποτελεί η επίσκεψη εκπροσώπων 30 πανεπιστημίων των ΗΠΑ στην χώρα μας για συναντήσεις με εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των ελληνικών ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και πανεπιστήμια όπως το Columbia, το Harvard, το Yale, το Johns Hopkins και το Princeton.
Η αμερικάνικη «απόβαση» για περαιτέρω μπίζνες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία «βαφτίστηκε» από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση «Σύνοδος Φάρος 2022», ξεκινάει το Σάββατο 5/11 και θα διαρκέσει μία ολόκληρη εβδομάδα. Και βέβαια –δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά– γίνεται με τις «ευλογίες» της αμερικάνικης πρεσβείας, όπου την Κυριακή 6/11 θα γίνει και το δείπνο υποδοχής των αμερικανών πανεπιστημιακών. Παράλληλα, στην πρώτη επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 7/11 στο Ίδρυμα Νιάρχου, εκτός από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης και η βοηθός του υπουργού Εξωτερικών στο Γραφείο Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων (ECA) των ΗΠΑ Lee Sutterfield. Να σημειωθεί ότι την αμερικανική αντιπροσωπεία θα δεξιωθεί την Πέμπτη (8/11) η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μία νέα εποχή για τα ΑΕΙ μας ξεκίνησε», είναι τα «θριαμβευτικά» λόγια της Νίκης Κεραμέως η οποία και χαρακτήρισε την έλευση της αμερικανικής αντιπροσωπείας «εξαιρετική ευκαιρία για την πανεπιστημιακή κοινότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της». Σύμφωνα, με το υπουργείο Παιδείας «η κυβέρνηση έχει θέσει τη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων της χώρας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό για την εν γένει εξωστρέφεια και ποιοτική αναβάθμιση των ΑΕΙ αλλά και για την ανάσχεση του brain drain (και την συμβολή στο brain gain) και την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που βασίζεται στην υψηλού επιπέδου έρευνα και καινοτομία».
Απώτερος στόχος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, είναι να γίνει «η Ελλάδα εκπαιδευτικός κόμβος που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο»…. Πέρα από τις ΗΠΑ, ανάλογες πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
H «Σύνοδος Φάρος 2022» γίνεται με τις «ευλογίες» της πρεσβείας των ΗΠΑ
Πίσω όμως από τους μεγαλεπήβολους στόχους και τα διθυραμβικά λόγια, εκείνο που κρύβεται εν προκειμένω δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μόνο το… δολάριο. Και αυτό καθώς, στο πλαίσιο των συναντήσεων της «Συνόδου Φάρος 2022» είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν συζητήσεις και ενδεχομένως να κλειστούν και συμφωνίες για μεγάλες επιχειρηματικές – και όχι εκπαιδευτικές– μπίζνες. Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο θα βρεθούν τόσο τα κοινά προγράμματα σπουδών μεταξύ πανεπιστημίων των δυο χωρών όσο και η συνδιδασκαλία με καθηγητές του εξωτερικού. Κάπου εκεί θα προκύψει ως «ανάγκη» και η επιβολή διδάκτρων καθώς… κοτζάμ αμερικανικά ΑΕΙ αποκλείεται να δώσουν δωρεάν το brand τους στα «ταπεινά» ελληνικά πανεπιστήμια. Παράλληλα, πιθανότατα θα συμφωνηθεί και η ανταλλαγή φοιτητών και φοιτητριών καθώς και η παρακολούθηση κύκλων σπουδών στην άλλη άκρη του ατλαντικού. Ακόμη θα συζητηθεί και η δημιουργία κοινών ερευνητικών κέντρων, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές.
Και μπορεί λεφτά για την χρηματοδότηση των ΑΕΙ και συνολικά της δημόσιας Παιδείας να μην… υπάρχουν, όμως ως δια μαγείας έχουν βρεθεί 20 εκατ. ευρώ για «δράσεις διεθνοποίησης για τα ελληνικά ΑΕΙ» και 60 εκατ. ευρώ για το «πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών». Για να έχουμε μια εικόνα για το τι ποσά «παίζονται», σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, τα έσοδα από τα δίδακτρα από μόνο ένα αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα ιατρικής αγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ για έναν κύκλο σπουδών.
Αυτός, μάλλον, θα είναι και ο λόγος που το υπουργείο έχει ζητήσει από τα ελληνικά ΑΕΙ να κρατήσουν μυστικά τα ραντεβού με τα πανεπιστήμια από τις ΗΠΑ, το ακριβές περιεχόμενο των συζητήσεων καθώς και ενδεχόμενες συμφωνίες…