Κώστας Ζαχαρόπουλος
▸ Μαζικές εκδηλώσεις ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δράσεις φοιτητικών συλλόγων
Υπάρχει μία φράση που ακούγεται κάθε Νοέμβρη στα φοιτητικά αμφιθέατρα και ευρύτερα στους κόλπους της νεολαίας. «Το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ», λέει και όποιος την αναπαράγει συχνά θα κατηγορηθεί για γραφικότητα. Πόσο εύστοχα, ωστόσο, περιγράφει την πραγματικότητα αυτή η φράση;
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, η μαχόμενη νεολαία, τα σωματεία και οι φορείς του μαζικού κινήματος, με τη συμμετοχή των πολιτικών οργανώσεων, εξασφάλισαν ότι για ακόμη μια φορά το κάτω Πολυτεχνείο ήταν γεμάτο ζωή, εμπειρίες αγώνα, πολιτικές συζητήσεις. Ήταν ο χώρος που ανέπνεε η μαχόμενη πτέρυγα της νεολαίας που όλο το τελευταίο διάστημα δίνει τη μάχη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια.
Ο φετινός «εορτασμός» (όπως θέλουν να τον λένε οι κυβερνήσεις ανά τα χρόνια) μάλλον δεν ξεκίνησε καν στις 15/11 όπως συνηθίζεται. Ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με τη μεγάλη απεργία στις 9/11, με μαζικό το μπλοκ της ανεξάρτητης ταξικής συγκέντρωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων στα Χαυτεία. Παράλληλα, η επιτυχία του τριημέρου του Πολυτεχνείου φαινόταν και από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, που συνεδρίασαν και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις για καταλήψεις και μεταφορά τους στο ιστορικό συγκρότημα της Πατησίων.
Το ίδιο το τριήμερο, βέβαια, αποτελεί κάθε χρόνο πεδίο ζύμωσης και πλούσιας πολιτικής συζήτησης κι αντιπαράθεσης. Ήδη από την Τρίτη αποτυπώθηκε η πολιτική αυτή διάσταση με τη μαζικότατη εκδήλωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ, με ομιλητή τον Κ. Τριχιά. Μία εκδήλωση που έθεσε επί τάπητος το ζήτημα μιας ανώτερης στρατηγικής απάντησης απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε, καθώς επίσης και την ανάγκη συγκρότησης ενός στρατοπέδου, το οποίο δεν θα εγκλωβίζεται σε κυβερνητικές και εγκολπώσιμες αυταπάτες, αλλά θα θέτει τον πήχη της αντιπαράθεσης στο ύψος που του αναλογεί μέσα από ένα αντικαπιταλιστικό στη ρίζα του πρόγραμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις αγωνιστών από τη Γαλλία και την Ισπανία που μετέφεραν μια εικόνα από τις χώρες τους σε ένα διεθνιστικό κλίμα και τροφοδότησαν περαιτέρω τον διάλογο, ιδιαίτερα γύρω από τον πόλεμο και την ακρίβεια. Την Πέμπτη, αντιπροσωπείες του ΝΑΡ και της νΚΑ κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο (Α. Χάγιος και Δ. Δεσύλλας από ΝΑΡ, Φ. Λιναρδάτος και Β. Χαρχαρίδη από νΚΑ) με πολλούς αγωνιστές/στριες να βροντοφωνάζουν ότι χωρίς κανένα συμβιβασμό «βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης».
Σημαντική επιτυχία είχε και η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ την Τετάρτη, με ομιλητές τον Κ. Παπαδάκη και τη Δ. Κουτσούμπα, με συμμετοχή εκατοντάδων αγωνιστών και αγωνιστριών. Στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση που διεξάγεται, παρουσιάστηκαν η πρόταση και η προοπτική που δίνει η αντικαπιταλιστική αριστερά, ώστε να ανατραπεί η βάρβαρη κανονικότητα που προβάλει το αστικό πολιτικό σύστημα.
Με μεγάλη μαζικότητα συνεχίζεται αυτή την ώρα η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, Αθήνα.
Μετά τις εισηγήσεις της Δ. Κουτσούμπα κ του Κ. Παπαδάκη γίνονται παρεμβάσεις από αγωνιστές/στριες pic.twitter.com/LQsPBWXssY— ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@narnews) November 16, 2022
Προφανώς, ένα τριήμερο σαν αυτό πλαισιώνεται επίσης από πολύμορφες δράσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Έτσι, δεν έλειπαν τα πολιτικά workshop σχημάτων με ενδιαφέρουσα θεματολογία, η μαζική εξόρμηση στη γειτονιά με σκοπό τη γνωστοποίηση των αποφάσεων των συλλόγων, καθώς και η αφισοκόλληση χαρτοπανό και αφισών.
Αντιπροσωπείες των οργανώσεων του ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση αποτελούμενες από τον Άγγελο Χάγιο, τον Δημήτρη Δεσύλλα, τον Φοίβο Λιναρδάτο και την Βίκυ Χαρχαρίδη κατέθεσαν στεφάνια στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. pic.twitter.com/3TC0wHpu2E
— ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@narnews) November 17, 2022
Στο ερώτημα, λοιπόν που τέθηκε στην αρχή, η απάντηση είναι διπλή: Το Πολυτεχνείο δεν είναι επίκαιρο μόνο εξαιτίας της επίθεσης από μεριάς κεφαλαίου. Είναι επίκαιρο και στην ίδια τη συνείδηση της νεολαίας που βλέπει το μέλλον της να διαλύεται και σηκώνει κεφάλι. Κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ και την άθλια πολιτική τους, κόντρα σε κάθε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα που καταθέτει στεφάνι στη ζούλα 8 το πρωί με ασφυκτικό κλοιό μπράβων, εμείς απαντάμε πως η λύση δεν βρίσκεται στην αριστερόμορφη ευρωμνημονιακή πολιτική και σε σωτήρες αλλά στην αντικαπιταλιστική πάλη και στο μαζικό ανατρεπτικό κίνημα. Κόντρα σε κάθε Ανδρουλάκη, που προσπαθεί να αμαυρώσει τους αγωνιστές εκείνους που σήκωσαν τον αντιδικτατορικό αγώνα όπως ο Κ. Τζιαντζής, ο λαός και η νεολαία δείχνουν πως οι μνήμες της γενιάς αυτής ζουν και οι αγώνες τους συνεχίζονται. Κόντρα σε κάθε λογική που θέλει το Πολυτεχνείο αχρωμάτιστο, η νεολαία απαντάει πως οι εξεγέρσεις μας δεν μπαίνουν σε μουσεία. Γιατί έτσι θα ηχήσουν οι δρόμοι με τα τραγούδια των νέων εξεγέρσεων!
Μήνυμα ανατροπής από τις πολύ μεγάλες πορείες για το Πολυτεχνείο