▸ΜΑΤ – προστάτες της αρχαιοκαπηλίαςΑντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις ήρθαν την Τετάρτη (2/11) έξω από το ιδιωτικό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης – Γουλανδρή δεκάδες αρχαιολόγοι και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση ενάντια στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας. Την ίδια ώρα, μέσα στο μουσείο εν κρυπτώ, αλλά με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γίνονταν τα εγκαίνια έκθεσης 15 αντικειμένων από τα 161 της «Συλλογής Στερν».
Όταν οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να ανοίξουν πανό όπου αναγραφόταν η φράση «Κλεμμένα είναι», άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν βίαια, ενώ όπως κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, οι αστυνομικοί δεν τους άφηναν να σταθούν ούτε σε πεζοδρόμιο διπλανού δρόμου από το μουσείο.
Όπως σημείωναν στο κάλεσμα της κινητοποίησης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής-Στερεάς και Νήσων και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, τα 161 αρχαιολογικά αντικείμενα δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε έχει εξεταστεί πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη. Γι’ αυτόν τον λόγο καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι «επιμένουν στον δρόμο νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας και της αναγόρευσης των αποδεκτών προϊόντων εγκλήματος (παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων) σε “δωρητές” και “ευεργέτες”». Τονίζουν, δε, ότι «η επονομαζόμενη συλλογή Στερν έχει συγκροτηθεί με προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης», τα οποία «οφείλουν να κατασχεθούν άμεσα υπέρ του ελληνικού δημοσίου και να επιστρέψουν στη χώρα» και «δεν αποτελούν αντικείμενο “διαπραγμάτευσης” με ιδιωτικά μουσεία και ιδιωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής».
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αρχαιοκαπηλίας από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, πέντε ειδώλια της Συλλογής προέρχονται από τις λαθρανασκαφές στο νησί της Κέρου. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του αρχαιολόγου Χρήστου Τσιρογιάννη, η οποία δεν έχει διαψευστεί από το υπουργείο, το ειδώλιο αρ. 29 της Συλλογής περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Becchina.