Γιάννης Ελαφρός
Ηταν πολύ μεγάλες οι πορείες του Πολυτεχνείου σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στην Αθήνα, ένα ποτάμι λαού και νεολαίας ανέβηκε στην αμερικάνικη πρεσβεία, σε μια συγκλονιστική διαδήλωση που «κουραζόσουν» να βλέπεις να περνά. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου στον δρόμο και τα πεζοδρόμια, μπορεί να έφταναν και τις 35.000-40.000, στη μεγαλύτερη ίσως πορεία του Πολυτεχνείου των τελευταίων ετών (ανάλογη ήταν η πορεία του 2019 που ήταν όμως Κυριακή).
Οι δρόμοι γέμισαν ελπίδα και πάθος, προκαλώντας πολιτικό γεγονός με τη σφραγίδα του κινήματος, δεύτερη φορά μετά την απεργία της 9ης Νοέμβρη. Οι πορείες του Πολυτεχνείου δεν είναι επετειακές λιτανείες, αλλά δείκτης των διαθέσεων εργαζομένων και νεολαίας, καθώς και του επιπέδου κινητοποίησης και οργάνωσης του κινήματος. Απ’ αυτή την άποψη, η φετινή πορεία αλλά και οι εκδηλώσεις του τριημέρου (βλ. σελίδα 17), κατέδειξαν πως ανεβαίνει η θερμοκρασία στην κοινωνία και πως υπάρχουν δυνατότητες για αντεπίθεση του κινήματος και για παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ο κόσμος που διαδηλώνει δεν περιορίζεται στη μίζερη προοπτική μιας κυβερνητικής εναλλαγής στο ίδιο πλαίσιο, με αλλαγή του άθλιου Μητσοτάκη από άλλον διαχειριστή, αλλά προσεγγίζει την ανάγκη μιας ανατροπής της κυβέρνησης και όλης της πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ και κάθε εκφραστή της.
Έντονο ήταν το αντικυβερνητικό, αλλά και γενικότερα το αντισυστημικό και αντικαπιταλιστικό στίγμα στην πορεία της Πέμπτης. Η αντιπολεμική διάσταση, η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, για απομάκρυνση των βάσεων κι ενάντια σε κάθε εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν έντονη παρουσία, με καταδίκη των πολεμικών σχεδίων ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η πάλη κατά της ακρίβειας, η ανάγκη για αύξηση των μισθών σε βάρος των κερδών χρωμάτισαν επίσης τη διαδήλωση, όπως και η πάλη κατά της αστυνομοκρατίας, για ελευθερία, για υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, ενώ δυνατά ακούστηκαν και τα διαχρονικά συνθήματα για την επικαιρότητα του εξεγερτικού μηνύματος του Πολυτεχνείου.
Με πολύ κόσμο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα μαζικό φέτος το μπλοκ ΝΑΡ-νΚΑ, με συνθήματα για την αντικαπιταλιστική Αριστερά
Οι χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την τρομοκρατική κινητοποίηση 5.500 ανδρών της ΕΛΑΣ, που έστειλε και ελικόπτερο να κατοπτεύει προκλητικά με προβολέα την πορεία! Μαζικά και μαχητικά ήταν τα φοιτητικά μπλοκ στην κεφαλή της πορείας, όπου ξεχώριζε η παρουσία τεσσάρων φαντάρων που διαδήλωσαν με τη στολή τους. Ακολουθούσαν πολλά σωματεία (κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης και ο ΣΕΡΕΤΕ) και συλλογικότητες, όπως η Πρωτοβουλία Δικηγόρων κι εκείνη για τα Εξάρχεια, οι πολιτικές οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς, με πολύ κόσμο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ιδιαίτερα μαζικό φέτος το μπλοκ ΝΑΡ-νΚΑ, με συνθήματα για την «Αριστερά της ανατροπής». Στη συνέχεια πορεύονταν διαδηλωτές/τριες του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου. Το παρών έδωσε και το ΜέΡΑ25, με σχετικά λίγο κόσμο. Τη σκυτάλη πήραν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, με πολύ μαζική συμμετοχή και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.
Στο τέλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που φέτος είχε μικρά μπλοκ, είναι φανερό πως αλλού ρίχνει το βάρος. Δύο παρατηρήσεις για το πολιτικό του στίγμα: Πρώτο, σε όλα τα πανό κυριαρχούσε το ζήτημα της Δημοκρατίας, αποκομμένο από οτιδήποτε άλλο, δίνοντας γραμμή συσπείρωσης «δημοκρατικών δυνάμεων». Δεύτερο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει από την αμερικανική πρεσβεία χωρίς να φωνάξει ούτε ένα σύνθημα κατά ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ιμπεριαλισμού!
Στην Πάτρα, η μαζική πορεία χτυπήθηκε βάρβαρα από την αστυνομία που προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις, μεταξύ αυτών και του φοιτητή Δ. Λ., μέλους της νΚΑ.
Thousands take to the streets in Athens, 49 years after the ‘Polytechnic Uprising’ that lead to the fall of the military junta in #Greece. #Πολυτεχνειο #17Νοεμβρη pic.twitter.com/OwpkrdCH2Z
— Savvas Karmaniolas (@savvaskarma) November 17, 2022
Απέναντι μας η φτώχεια, οι πόλεμοι, ο φασισμός, η εκμετάλλευση.
✌️Εμείς παίρνουμε θέση με τους αγώνες των λαών. Με τις εξεγέρσεις, με τα Πολυτεχνεία.
Ανθρώπινο ποτάμι στην διαδήλωση προς την αμερικάνικη πρεσβεία.#Πολυτεχνείο #17Νοέμβρη #antireport pic.twitter.com/lwkb95ic5h
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) November 17, 2022
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (19.11.22)
Περισσότερα για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου στην εφημερίδα Πριν που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 19-20/11.
Δείτε και το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Παντιέρα