Ιωάννα Καρδάρα
Στα «μουλωχτά» για διαβούλευση κατέθεσε το υπουργείο Υγείας το σαρωτικό αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί την ταφόπλακα για τη δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ. Κυβερνητικό έγκλημα που πρέπει να εμποδιστεί, το χαρακτηρίζουν μαχόμενοι υγειονομικοί μιλώντας στο Πριν.
▸Την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», το οποίο τέθηκε πριν λίγες μέρες προς δημόσια διαβούλευση.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά βάζει οριστική ταφόπλακα σε κάθε έννοια δημόσιας περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθώς πρακτικά με την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ καταργείται η ιδρυτική του αρχή. Ταυτόχρονα εισάγεται η μερική απασχόληση και τελικά κατοχυρώνεται η είσοδος των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, ενώ προβλέπει επίσης και τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία πληρωμένα από την τσέπη των πολιτών.
Αποστομωτική για την υπουργό η πλήρης ομοφωνία ενάντια στο νέο νομοσχέδιο -έκτρωμα από ΟΛΕΣ τις παρατάξεις όπως εκφράστηκε στην σημερινή συνάντηση Μ. Γκάγκα – ΟΕΝΓΕ. Γιατί πρώτα από όλα είμαστε όλοι/ες γιατροί που μας ενώνει η επιστήμη κι η προσήλωση στην δημόσια δωρεάν περίθαλψη
— P.G. Papanikolaou (@PGPapanikolaou) October 31, 2022
«Το ΕΣΥ δεν είναι αποκλειστικά δημόσιο και δεν είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες και φυσικά ούτε πλήρες. Λείπουν σημαντικά κομμάτια που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την εξωνοσοκομειακή αποκατάσταση. Το ίδιο το σύστημα είναι ελλιπές, όσον αφορά τον αριθμό των κλινών που η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε ότι χρειαζόμαστε αλλά και τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται σε αυτόν. Οι συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει τα πράγματα στο μη περαιτέρω. Το νομοσχέδιο Γκάγκα, που εισηγείται η κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτό το αποσαθρωμένο σύστημα επιβάλλει την πλήρη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ», επισημαίνει στο Πριν η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος-λοιμωξιολόγος και μέλος των ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του Συλλόγου Εργαζομένων Κρατικού Νικαίας.
«Δυστυχώς με την κατάσταση που επικρατεί ιδιαίτερα στην ΕΙΝΑΠ (όπου πρόεδρος είναι η εκλεγμένη με την ΔΑΚΕ, Ματίνα Παγώνη) η μόνη λύση που υπάρχει για την οικοδόμηση πραγματικών αντιστάσεων είναι η επιτόπια ενημέρωση των υγειονομικών με συνελεύσεις σε όλα τα νοσοκομεία καθώς και ο μεταξύ τους συντονισμός, όπως επίσης και η ενημέρωση των πολιτών», σημειώνει η Όλγα Κοσμοπούλου.
«Για ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και σηματοδοτεί την κατάργηση του ΕΣΥ και της έννοιας του δημόσιου συστήματος υγείας», κάνει λόγο ο Μηνάς Καραγιάννης, ειδικευόμενος νεφρολόγος στο Αττικόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλάνο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα μεικτό, δημόσιο-ιδιωτικό, όπου στην πραγματικότητα όλες οι πιθανά κερδοφόρες λειτουργίες του νοσοκομείου θα πραγματοποιούνται από ιδιώτες. Ενώ παράλληλα, θα υπάρχει και το δημόσιο σύστημα υγείας σαν ελάχιστο δίχτυ προστασίας για τους πλήρως αναξιοπαθούντες, δίχως όμως να μπορεί να τους λύσει τα προβλήματα.
«Στο πλαίσιο αυτού του κυβερνητικού σχεδιασμού μπαίνει κι το εν λόγω νομοσχέδιο, το οποίο πρακτικά καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να δουλεύουν εξωτερικά. Αυτό πρώτα απ’ όλα, για τους ασθενείς, σημαίνει ότι νομιμοποιούνται το “φακελάκι” και τα παράνομα ιατρεία», τονίζει προσθέτοντας ότι το σύστημα υγείας επιστρέφει 45 χρόνια πίσω.
Η άρση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης καταργεί την ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ
«Μπαίνει ξεκάθαρα η χρηματική σχέση γιατρού-ασθενή και επιπλέον είναι πρακτικά σαν να καταργείται το δικαίωμα των γιατρών στην διεκδίκηση να μπορούν να επιβιώσουν από τον μισθό τους. Το άλλο σκέλος είναι ότι επιτρέπει στους ιδιώτες να δουλέψουν στο ΕΣΥ με μορφή ελαστικής εργασίας, ενώ σε άλλα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται η παραχώρηση ακόμα περισσότερων λειτουργιών στους ιδιώτες, όπως για παράδειγμα τα ασθενοφόρα καθώς πλέον επιτρέπει και σε ιδιωτικά να κάνουν διακομιδές, ενώ μέχρι τώρα γίνονται μόνο από το ΕΚΑΒ», επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να δοθεί κοινός και μαζικός αγώνας από το παραϊατρικό προσωπικό μαζί με τον λαό. «Πρέπει να δώσουμε αγώνα να το ανατρέψουμε γιατί καταργείται πρακτικά το δημόσιο σύστημα υγείας», σημειώνει ο Μηνάς Καραγιάννης.
Για ένα έγκλημα «που για να αποτραπεί χρειάζεται όχι μόνο πανυγειονομικός αλλά παλλαϊκός ανένδοτος αγώνας διαρκείας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υγειονομικών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και προσθέτει ότι «πρόκειται για κλιμάκωση της ίδιας μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα δώδεκα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις ως συνέχεια της ίδιας αστικής, “εκσυγχρονιστικής” πολιτικής που βιώνουμε 27 χρόνια από την εποχή των αλήστου μνήμης κυβερνήσεων Σημίτη. Μιας πολιτικής υποταγμένης στις εντολές της ΕΕ και των ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών».
Τέλος, καταγγέλλει ότι υπουργείο Υγείας και κυβέρνηση επιχειρούν να περάσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στα «κρυφά» καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν κοινοποίησε το κείμενο του νομοσχεδίου στην ΟΕΝΓΕ!
Ξεσηκωμός ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δημόσια περίθαλψη