Γιώργος Μιχαηλίδης
Ας μην εστιάσουμε σε κάποια συγκεκριμένη ιστορία αυτή τη φορά, αλλά ας μαζέψουμε κομμάτια από ένα παζλ που σχηματίζει την εικόνα του κόσμου. Η κρίση των ομολόγων που έχει ξεσπάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αφορμή τις εξαγγελίες της νέας πρωθυπουργού για οικονομική αρωγή σε νοικοκυριά αλλά βασικά σε επιχειρήσεις και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες (κάλυψη ενεργειακού κόστους και μείωση φορολογίας), προκάλεσε πανικό. Και δικαίως. Το δημόσιο χρέος της χώρας άλλωστε αναμένεται να εκτοξευτεί κατά 400 δισ. λίρες, ενώ ήδη αντιστοιχεί στο 100% του ΑΕΠ της. Η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινδυνεύει με υποβάθμιση στις διεθνείς αγορές και η νεοεκλεγείσα πρωθυπουργός φθείρεται ταχύτατα.
Ταυτόχρονα, ανησυχητικές εικόνες για την κατάσταση της εργατικής τάξης και των φτωχών στρωμάτων καταφτάνουν από παντού. Αναφορές φιλανθρωπικών οργανώσεων για μαθητές που τρώνε τις γόμες τους για να σταματήσουν την πείνα και άλλους που από ντροπή κρύβονται προσποιούμενοι ότι τρώνε το κολατσιό τους από το σπίτι από άδειες στην πραγματικότητα συσκευασίες φαγητού είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι ναυτεργάτες στο Λίβερπουλ ετοιμάζονται για δεύτερη μεγάλη απεργία λόγω μειώσεων στους μισθούς τους από την ιδιοκτήτρια εταιρία, η οποία είχε ανακοινώσει κέρδη 30 εκατ. λιρών το 2021. Οι ναυτεργάτες, αντίθετα, έχουν να δουν αυξήσεις από το μακρινό 1995…
Στο μεταξύ, ενώ ο χειμώνας πλησιάζει απειλητικά, το ενεργειακό παιχνίδι χοντραίνει. Δολιοφθορά και καταστροφή του αγωγού Nord Stream από τη μία, ανακοίνωση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής του αργού πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα από την άλλη. Οι συνέπειες για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά είναι ευκόλως αντιληπτές. Στο στρατιωτικό επίπεδο, εκατοντάδες Ουκρανοί και Ρώσοι πέφτουν νεκροί καθημερινά στα πεδία των μαχών. Η Ρωσία χάνει εδάφη, αλλά ετοιμάζεται να στείλει νέους επιστρατευμένους για να αντιστρέψει τον ρου του πολέμου, οι ΗΠΑ στέλνουν νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αγοράζουν χάπια κατά της ραδιενέργειας για τον στρατό τους, η Πολωνία ζητά να τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα στα εδάφη της, το Κουρδικό φαίνεται να διαχέεται και στο Ιράν, ενώ ο ανταγωνισμός Δύσης-Ανατολής στην Αφρική αποτυπώνεται σε μια σειρά υπόγειες κινήσεις και πραξικοπήματα.
Εντός αυτού του κλοιού που στενεύει, οι εκθέσεις διεθνών ιδρυμάτων για τον παγκόσμιο πλούτο δείχνουν αύξηση της συγκέντρωσης σε ολοένα και λιγότερους. Μια τάση άνευ εξαιρέσεων και αντιπαραδειγμάτων..