Δημήτρης Τζιαντζής
Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
Λαβράκι και κρέας ελαφιού περιλάμβανε την Πέμπτη το μενού στο δείπνο των 44 ηγετών από την ΕΕ, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, που συναντήθηκαν στην Πράγα, αλλά άδειο παραμένει το πιάτο για τους λαούς της ΕΕ που βλέπουν το ράλι ανατιμήσεων να θυμίζει κατοχική περίοδο. «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», που παραπέμπει στην παλαιότερη ονομασία της Ένωσης, ονομάζεται το νέο διπλωματικό όργανο των Βρυξελλών για την ασφάλεια, το διάλογο και την προώθηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων της ΕΕ. Το όργανο έχει στόχο, υποτίθεται, την αναβάθμιση του ρόλου και της παρέμβασης της ΕΕ και την «επίλυση διαφορών», ωστόσο, αν κάτι ανέδειξε η πρώτη μέρα, αυτό είναι ότι ο διχασμός και οι αντιθέσεις βαθαίνουν –κυρίως μεταξύ ηγεσιών και λαών– όσο οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα. Στο περιθώριο της συνάντησης, οι δημοσιογράφοι αναρωτιόντουσαν τι νόημα έχει ένα ακόμα «φόρουμ ηγετών». Μια απάντηση είναι ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει ομπρέλα και προθάλαμο για χώρες που οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν ακόμα να αποδεχτούν στον «σκληρό πυρήνα», όπως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων αλλά και η Ουκρανία. Όπως φάνηκε όμως, οι αρχηγοί αυτών των κρατών δεν αρκούνται, ούτε πλανεύονται με τη συμμετοχή τους στην άμορφη και νεφελώδη ΕΠΚ.
Ο καβγάς Ερντογάν-Μητσοτάκη (βλ. σελ. 3) γκρέμισε τη μαγική εικόνα ενότητας «σε αυτά που μας ενώνουν» (δηλαδή τη στήριξη σε όλα τα επίπεδα της Ουκρανίας και του πολέμου), που θέλησαν να δείξουν οι Βρυξέλλες με βιτρίνα τη συνάντηση των ηγετών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και την προσέγγιση Εμανουέλ Μακρόν και Λιζ Τρας. Στην πράξη, πίσω από τα χαμόγελα και τις ομαδικές φωτογραφίες, δεν μπορούσε να κρυφτεί η ένταση από τις διαφωνίες για την αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και τους σχεδιασμούς για «κοινή αγορά» ή για κάποιο είδος πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.
Το μόνο στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχει μια μίνιμουμ συμφωνία είναι η δέσμευση όλων των χωρών –παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις–στο θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία και τη συνεργασία για την καταπολέμηση των «μεταναστευτικών ροών» την ώρα που στην Ελλάδα είχαμε τα πιο πολύνεκρα ναυάγια της χρονιάς. Οι αρχικοί ψίθυροι για το τεράστιο κόστος που πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης γι’ αυτόν τον πόλεμο, πολύ γρήγορα όμως γίνονται κραυγές. Αυτό φάνηκε και από τις δύο πολύ μαζικές διαδηλώσεις -με εθνικιστική ηγεμονία- κατά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της πολιτικής κυρώσεων στη Ρωσία που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στην Τσεχία, μια χώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 18%.
Σολτζ: «Πρώτα η Γερμανία».
Στη Σύνοδο της Πράγας συμμετείχαν πολλές χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο, από τη Νορβηγία έως το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο καμία από αυτές δεν έδειξε ότι δελεάστηκε τόσο από τα πολιτικά ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν ώστε να «κατεβάσει τις τιμές». Οι περισσότερες χώρες εμφανίζονται απογοητευμένες και οργισμένες από τη στάση της Γερμανίας που όχι μόνο επέβαλε την ατζέντα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας προτεραιότητα στην δική της ενεργειακή επάρκεια, αλλά προχώρησε και σε μονομερείς ενέργειες με το εθνικό ταμείο ενίσχυσης των 200 δισ. ευρώ, με τις φτωχότερες χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα για κάτι ανάλογο.
H Frankfurter Allgemeine Zeitung παραδέχεται ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν πρόβλημα για την ΕΕ και πως δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει διπλάσια από τους Ασιάτες και δέκα φορές περισσότερο από τους Αμερικανούς ωστόσο χαρακτηρίζει καθαρή φαντασία το «να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να το αντισταθμίσει με ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου».
Όπως αναμενόταν η Σύνοδος, η οποία είχε άλλωστε άτυπο χαρακτήρα, έκλεισε τις εργασίες της χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία για την ενέργεια και το φυσικό αέριο μεταθέτοντας τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 και 21 Οκτωβρίου.
Η Κομισιόν θα έχει πιο λεπτομερείς προτάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που μίλησε για την ανάγκη η ΕΕ να προχωρήσει σε κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από την… επόμενη άνοιξη.
Το Politico σημειώνει ότι στη συνάντηση της Παρασκευής δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και επιβεβαιώθηκε το βαθύ χάσμα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στους κόλπους της ΕΕ για μια συλλογική αντιμετώπιση της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης που έχει γονατίσει τους λαούς.
Στον αντίποδα του «πολιτικού χειμώνα» της Πράγας, βρίσκονται οι ελπιδοφόροι αγώνες και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για πραγματική ειρήνη και ευημερία.
Εκδοχή του κειμένου δημοσεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 8.10