Γιώργος Κώνστας
▸Δύο νεκροί και τεράστιες καταστροφές από μία δυνατή φθινοπωρινή βροχή
Πελατειακό κράτος για την εξυπηρέτηση της «βιομηχανίας του τουρισμού», ρέματα που όχι μόνο δεν έχουν οριοθετηθεί αλλά έχουν μπαζωθεί, αντιπλημμυρικά έργα για την εξυπηρέτηση των εργολάβων και όχι την πρόληψη των φυσικών καταστροφών… Το «τρίπτυχο της καταστροφής» εκδηλώθηκε για άλλη μια φορά στην Κρήτη το περασμένο Σαββατοκύριακο με δύο νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και περιουσίες κτυπώντας τις τουριστικές περιοχές της Αγίας Πελαγίας στο Ηράκλειο και της Σητείας στο Λασίθι.
«Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά την “καραμέλα” της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Δεν είναι ακραίο να βρέχει το φθινόπωρο! Ακραίες είναι οι παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον όλα αυτά τα χρόνια με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων των ξενοδόχων και των εργολάβων», εξηγεί ο Γιώργος Πιαγκαλάκης, πολιτικός μηχανικός και πρώην περιφερειακός σύμβουλος με την Ανυπόταχτη Κρήτη, ο οποίος στο περιφερειακό συμβούλιο είχε βάλει πάμπολλες φορές το ζήτημα της ελλιπούς αντιπλημμυρικής προστασίας στο νησί.
Ακόμα και οι λύσεις που προκρίνονται για την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών, περιουσιών στην Κρήτη κατά καιρούς «κινούνται στην κατεύθυνση “ισοπέδωσης” των ρεμάτων. Δεν υλοποιούνται μελέτες στο σύνολο των περιοχών, δεν πραγματοποιούνται έργα ορεινής υδρονομίας που παρότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων δεν… προτιμούνται γιατί τα οικονομικά οφέλη είναι μικρά για τους εργολάβους. Επίσης έχουμε ελάχιστα οριοθετημένα ρέματα, παρότι υπάρχει το τεχνικό δυναμικό, και έτσι αφήνονται να κτίζουν στις κοίτες των ρεμάτων μεγαλοξενοδόχοι αλλά και μικρομεσαίοι γιατί πολλές φορές “κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα”», προσθέτει.
Πλέον το μοντέλο λειτουργίας του κράτους αλλά και των τοπικών αυτοδιοικητικών εξουσιών δεν βασίζεται στη λογική των δεκαετιών του 1970 και του 1980, όπου στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης επιτρέπονταν… τα πάντα και σε όλους. Αλλά σε ένα μοντέλο όπου οι έχοντες και κατέχοντες θα μπορούν να κατασκευάζουν φαραωνικά έργα, όπως η μονάδα 800 κλινών που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στα Φαλάσαρνα αλλά και άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Δυτική Κρήτη για τις οποίες προβλέπονται δημόσιες χρηματοδοτήσεις και ενισχύσεις μέσω των Αναπτυξιακών Νόμων!
«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάνε από την άποψη του περιβάλλοντος αλλά από τη σκοπιά της οικονομικής ανάπτυξης τα αποτελέσματα της οποίας τα πληρώνουμε πολύ ακριβά σήμερα. Βασίζουν την πολιτική τους στις οδηγίες της ΕΕ που συνοψίζονται στο “επενδύουμε για την αποκατάσταση των καταστροφών” και όχι στην πρόληψη», καταλήγει ο Γ. Πιαγκαλάκης.