Το αίμα αθώων εργατών συνεχίζει να ρέει με αμείωτους ρυθμούς στους εργασιακούς χώρους-κάτεργα, ακόμα και των πιο «καταξιωμένων» διεθνών «επενδυτών» όπως η γαλλική πολυεθνική IMERYS που απέκτησε την πρώην S&B του άλλοτε προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου.
Σήμερα λοιπόν ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και δύο ακόμα πέρασαν ώρες αγωνίας για τη ζωή τους όντας εγκλωβισμένοι, αλλά ευτυχώς με αίσιο τέλος, μετά από την κατάρρευση στοάς στο μεταλλείο της «Imerys», στα μεταλλεία της Βάργιανης, στη Φωκίδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο εργαζόμενος που σκοτώθηκε είχε μπει μέσα στη στοά με ένα τετρακίνητο όχημα για την επίβλεψή της. Ωστόσο, ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε και τον καταπλάκωσε, με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο.
H προφητική μαρτυρία του θύματος
Προφητικό, δυστυχώς, αποδεικνύεται βίντεο στο οποίο ο 40χρονος μηχανικός που σκοτώθηκε στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα, περιγράφει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μέσα στις στοές.
«Υπάρχει επικινδυνότητα. Μιλάμε για μια δουλειά κάτω από τη γη. Δεν έχουμε το φως του ήλιου, όπως είναι οι κανονικές δουλειές. Είμαστε πάντα με το φόβο ή με τον έλεγχο της πτώσης της οροφής ή τμήμα του πετρώματος που είναι από πάνω μας. Κινούμαστε σε περιορισμένο χώρο, με μηχανήματα και πρέπει να είμαστε σαφείς στις οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνει η κίνηση. Και πάντα χειριζόμαστε εκρηκτικά», είχε δηλώσει τότε ο άτυχος Κωνσταντίνος Αργύρης στην κάμερα του Star Κεντρικής Ελλάδος.
«Πάντα στα υπόγεια εργάζονται δύο άτομα: ο χειριστής με το βοηθό χειριστή, πάντα δίπλα του, ώστε να αποφεύγεται κάποιο πρόβλημα επικοινωνίας» ανέφερε ο άτυχος 40χρονος μηχανικός.
«Δεν υπάρχει έλεγχος από την επιθεώρηση μεταλλείων»
Συνάδελφός του δήλωσε τα εξής αποκαλυπτικά λίγο μετά το δυστύχημα στο ορυχείο: «Το θέμα είναι ότι η πτώση του βράχου πραγματοποιήθηκε στο ασφαλέστερο σημείο της στοάς γι’ αυτό την λέμε στοά βάσης. Προφανώς, υπήρχε πρόβλημα και την ώρα που πέρασε με το 4Χ4, έπεσε και τον πλάκωσε. Αυτή η στοά μπορεί να είχε δημιουργηθεί πριν 30 χρόνια μιλάμε για την κεντρική που οδηγεί στον βωξίτη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει έλεγχος από την επιθεώρηση μεταλλείων. Εμείς τα φωνάζουμε, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Πέρσι ήρθαν κάποια στιγμή μετά από πιέσεις δικές μας».
H εταιρεία μετά από σχεδόν 5 ώρες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «τραγικό θάνατο» ενός εργζομένου και ότι η εταιρεία «ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο ασφαλείας και έκτακτων αναγκών και ειδοποίησε άμεσα όλες τις αρμόδιες Αρχές». Επιπλέον ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες της μέχρι νεωτέρας.
Ποια είναι η ΙMERYS
Η IMERYS δεν είναι μια «τυχαία» εταιρεία. Με κέρδη 35,7 εκατ. ευρώ η επιχείρηση Imerys Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάς ΑΕ (πρώην S&B) το 2019 κατέκτησε την 8η καλύτερη θέση της λίστας των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών της χώρας, ενώ βρέθηκε και στη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με το Forbes.
Ο πολυεθνικός όμιλος το 2019 εμφάνισε κύκλο εργασιών 4,6 δισ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 562 εκατ. ευρώ, απασχολεί συνολικά σε όλο τον κόσμο 17.800 εργαζομένους, και θεωρείται «παγκόσμιος ηγέτης στα εξειδικευμένα ορυκτά προϊόντα».
Όλα αυτά βέβαια δεν ήταν αρκετά για να αποφευχθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.
Δεύτερος νεκρός εργάτης στο Μενίδι
Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Τετάρτης και δεύτερος εργαζόμενος, όταν καταπλακώθηκε από βαριά αντικείμενα σε αποθήκε εταιρείας ταχυμεταφορών στο Μενίδι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που ο 38χρονος ηλεκτρολόγος εκτελούσε εργασίες.