Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πάει σχετικά καλά με την ακρίβεια!
Αντιμέτωποι με μία σχεδιασμένη φορο-επιδρομή δεκάδων δισ. βρίσκονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και, σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να την παρουσιάσει ως… «κοινωνική πολιτική» στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος. Αυτά, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνει τη φορολόγηση ενός μικρού τμήματος του κεφαλαίου που… αισχροκερδεί, καθώς και την αναστολή κάποιων φόρων, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εικόνα αυτή προκύπτει με σαφήνεια από τις πολιτικές τοποθετήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και την αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση, ενώ καταρτίζεται σταδιακά ο τακτικός προϋπολογισμός του 2023. Τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν με σαφήνεια ποιος πλήρωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψει σταδιακά στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς: Το προσχέδιο προϋπολογισμού δείχνει αυξημένα κατά 6,4 δισ. τα φορολογικά έσοδα για το 2022, με το μεγαλύτερο μέρος τους –περίπου το 63%– να καλύπτεται από την έμμεση φορολογία. Δηλαδή, κατά κύριο λόγο, τον ΦΠΑ που βαρύνει τα ήδη λαϊκής κατανάλωσης, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων και άλλους συναφείς φόρους. Αυτήν ακριβώς την πολιτική σκέφτεται να συνεχίσει η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό καλλιεργεί σειρά… «μύθων». Όπως, για παράδειγμα, ότι η αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους οφείλεται στην ανάπτυξη και την αύξηση της κατανάλωσης, πως προκύπτει από τον τουρισμό ή ακόμη και πως η αυξημένη έμμεση φορολογία αποτελεί μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα που παραδέχθηκε την αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους, υποστηρίζοντας όμως ότι μόνον «το 25% οφείλεται στις τιμές και επιστρέφει στην κοινωνία μέσω αυξήσεων δαπανών». Με βάση αυτό, υποστήριξε ότι το κόστος «το πληρώνει στο σύνολό της η κοινωνία, πλούσιοι και φτωχοί», άρα «αυτός είναι ο ορισμός της άσκησης κοινωνικής πολιτικής»! Παραδέχθηκε πως καταγράφονται «αυξημένα κέρδη νομικών προσώπων, εξαιτίας της καλής πορείας της οικονομίας». Από την άλλη, ο Χ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως ό,τι πρόβλημα και να υπάρχει με τα εισοδήματα των εργαζομένων, «ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η φτώχεια και οι κοινωνικές ανισότητες είναι η αύξηση της απασχόλησης που δημιουργεί μια φιλο-επενδυτική πολιτική».
Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά –όπως άλλωστε και ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή– πως η Ελλάδα από την άποψη των τιμών βρίσκεται σε καλή κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως, για παράδειγμα, η Λετονία κι η Λιθουανία που καταγράφουν πληθωρισμό πάνω από 20%, ενώ η Ελλάδα έχει 12% με βάση την τελευταία μέτρηση. Έτσι, λοιπόν, οι συντελεστές καταναλωτικών φόρων θα παραμείνουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή του τα κλαδικά «καρτέλ» τόσο στον χώρο της ενέργειας όσο και στον χώρο των τροφίμων και ειδών βασικής κατανάλωσης συνεχίζουν την τακτική των «εναρμονισμένων πρακτικών», ώστε να διατηρούνται ψηλά τόσο οι τιμές όσο και τα κέρδη. Η κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργείου Ανάπτυξης, προσπαθεί να έρθει σε μία συνεννόηση μαζί τους, προκειμένου να δώσουν ως «προεκλογικό μπόνους» ένα «καλάθι 50 προϊόντων», όπου οι αυξήσεις θα είναι «ανεκτές», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.