Δημήτρης Σταμούλης
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν την Πέμπτη 20 Οκτώβρη οι υγειονομικοί, απαιτώντας για πολλοστή φορά να σταματήσει η διάλυση του ΕΣΥ και να υπάρξει ουσιαστική ενίσχυσή του. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 9/11, ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας
Με 24ωρη απεργία την Πέμπτη (20/10), μετά από αποφάσεις των ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, και πορεία από την πλατεία Μαβίλη προς το υπουργείο Υγείας, απάντησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας και ενίσχυσης των κλινικαρχών και των ιδιωτικών δομών, διεκδικώντας παράλληλα σημαντικά αιτήματα για τη ριζική αλλαγή προσανατολισμού του ΕΣΥ αλλά και των συνθηκών εργασίας με αυξήσεις μισθών.
Σε μια περίοδο που θυμίζει «ηρεμία πριν το ξέσπασμα νέας καταιγίδας» στα νοσοκομεία, με τα κρούσματα κορονοϊού να παρουσιάζουν αύξηση 8-10% την τελευταία εβδομάδα και τους νεκρούς να κυμαίνονται σταθερά στους 100 περίπου ανά εβδομάδα και συνολικά να έχουν ξεπεράσει τους 33.400, οι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία απαιτούν να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία και μάχονται για να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο ΕΣΥ.
Όπως καταγγέλλουν, τα νοσοκομεία υποφέρουν από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως τον χειμώνα, με τη «συνάντηση» γρίπης και κορονοϊού, ίσως καταλήξουν πάλι τα νοσοκομεία σε μονοθετική λειτουργία σε βάρος ασθενών άλλων παθήσεων με αναστολή χειρουργείων, θεραπειών, εξετάσεων κλπ. Η τάση αποχωρήσεων γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και των μισθών πείνας, παραμένει αυξητική. Οι λίστες χειρουργείων είναι διαχρονικές, με κραυγαλέο παράδειγμα την κατάσταση στο Παίδων «Αγία Σοφία». Οι γιατροί κάνουν λόγο για επιστημονική απαξίωση, μισθολογικό εξευτελισμό, εφημεριακή υπερεξόντωση, αναγκαστική ετεροαπασχόληση, αλλά και για καταβαράθρωση του μέλλοντος των νέων γιατρών.
Κορυφαίο τέτοιο προκλητικό παράδειγμα, όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, «ο ίδιος πρωθυπουργός της χώρας να κάνει πως τάχα δεν ξέρει ότι υπάρχουν τελεσίδικες και δεσμευτικές για την Πολιτεία δικαστικές αποφάσεις ΣτΕ και Αρείου Πάγου για τους μισθούς μας και να εξαγγέλλει στη ΔΕΘ ξεροκόμματα κοροϊδίας “10% αύξηση στα μεικτά” λες και είμαστε ζήτουλες που θα συγκινηθούμε από την (τάχα) μεγαλοσύνη του». Παρόμοια καταγγέλλουν και οι υγειονομικοί που λαμβάνουν μισθούς χαμηλότερους ή κοντά στον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Όσο για την ελαστική και επισφαλή εργασία… «μακροημερεύει», καθώς περίπου 30.000 συμβασιούχοι εργάζονται σε νοσοκομεία, Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοια, επικουρικό προσωπικό, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων συμβάσεων. Ειδικότερα στα νοσοκομεία, όταν υπάρχουν 45.000 κενές οργανικές θέσεις και χιλιάδες καταργημένες στις υπηρεσίες στήριξης, το 40% του προσωπικού είναι με σύμβαση!
Το πρώτο βήμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ
Η έλλειψη κλινών ΜΕΘ είναι διαχρονική και ούτε το δράμα των χιλιάδων ασθενών Covid-19, που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και έχασαν τελικά τη ζωή τους, συγκίνησε το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, ώστε να ανοίξουν εκατοντάδες νέες μονάδες. Είναι αποκαλυπτικό ότι, με βάση τα διεθνή στάνταρ, θα πρέπει να λειτουργούν 3.500 κλίνες στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 930 (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ) που λειτουργούν με εμφανείς ελλείψεις προσωπικού. Με αυτή την κατάσταση, πώς η Ελλάδα να μην είναι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα στο προσδόκιμο ζωής στη διετία 2020-21, γεγονός που σχετίζεται με τους αυξανόμενους θανάτους στην πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2022, η Εurostat κατέτασσε πρώτη τη χώρα μας όσον αφορά το ποσοστό υπερβάλλουσας θνητότητας με 24,3%, ποσοστό υπερδιπλάσιο απ’ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (12%)!
Η απεργία της Πέμπτης ήταν το πρώτο βήμα στις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη τη χώρα που αποφάσισε η ΟΕΝΓΕ, με έναρξη από το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου και την πανελλαδική απεργία στις 9/11 (απεργίες, επισχέσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, με αποφάσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις ανά νοσοκομείο). Το Ενωτικό Κίνημα καλεί γιατρούς και εργαζόμενους του κλάδου να επαναλάβουν στις σημερινές συνθήκες αυτό που έκαναν την περίοδο 2006-2008, όταν υπήρξαν «αξιόλογες μισθολογικές-εργασιακές-θεσμικές κατακτήσεις».
Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: α) άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, β) επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, γ) άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών, δ) επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί-καταργηθεί και θέσπιση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, ε) ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και στ) μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.