Χάρης Μαντάς
Εφημερίδες, ραδιόφωνα, κανάλια και λοιπά ΜΜΕ κατακλύζουν οι αντιδράσεις των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, που βρίσκεται προ των πυλών των σχολών από τη Δευτέρα. Με αιφνιδιαστικά δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των πανεπιστημίων έμαθαν το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Σεπτέμβρη ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία παρέλαβε τα φύλλα πορείας της και ξεκινάει τις περιπολίες στην πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και στην Πολυτεχνειούπολη του ΕΜΠ.
Αμέσως υπήρξε μαζική κινητοποίηση από τους φοιτητικούς συλλόγους στις πύλες των ιδρυμάτων, κατά την οποία έγινε ρίψη χημικών και κρότου λάμψης από τα σώματα καταστολής τραυματίζοντας μάλιστα μια φοιτήτρια στον ώμο.
Με καθημερινές απογευματινές συγκεντρώσεις στις πύλες, γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και δράσεις απάντησαν οι φοιτητές. Κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με το πολύ μαζικό απογευματινό συλλαλητήριο της Πέμπτης 8 Σεπτέμβρη, που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, έκανε στάση στη Βουλή και κατέληξε στην πύλη Ούλωφ Πάλμε του ΕΚΠΑ, από την οποία είχαν υποχωρήσει οι δυνάμεις της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των ΜΑΤ που βρίσκονταν κάθε απόγευμα εκεί. Από την αρχή μέχρι και το τέλος της κινητοποίησης υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά, όμως αυτό δεν μπόρεσε να τρομοκρατήσει τους φοιτητές. Οι διαδηλωτές έδωσαν ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στην πανεπιστημιακή αστυνομία, επανοικειοποίησης του χώρου του πανεπιστημίου και περιφρούρησης του ακαδημαϊκού ασύλου.
Τον δίκαιο αγώνα τους στηρίζουν εργατικά σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), συλλογικοί φορείς εκπαιδευτικών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μαθητές, ολόκληρη η κοινωνία! Οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε συντονισμό την Παρασκευή 9/9 στην πύλη Ούλωφ Πάλμε, με βάση τις συλλογικές αποφάσεις τους για να εκτιμήσουν, να συζητήσουν και να χαράξουν τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα του φοιτητικού κινήματος.
Οι διοικήσεις των αντίστοιχων ιδρυμάτων τηρούν μέχρι και σήμερα σιγή ιχθύος, γεγονός που δείχνει πως είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν κατά γράμμα τις επιταγές της κυβέρνησης και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης για τα πανεπιστήμια ακόμα και αν υπάρχει πλειοψηφικός συσχετισμός αμφισβήτησης σε αυτές. Ας σταθούμε λίγο στο «πλειοψηφικός συσχετισμός», έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε Στη νεολαία (16-25 ετών) για το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το 48% απάντησε «συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις που έχουν λάβει χώρα ενάντια στην ίδρυση της», το 31,3% απάντησε «ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ», ενώ μόλις το 18,8% απάντησε πως διαφωνεί μ’ αυτές (πηγή: Eteron). Πρόκειται για παραμύθι η «μειοψηφιολογία» της κυβέρνησης, ειδικά για τη σπουδάζουσα νεολαία που από τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις, τη μαχητικότητά της, το περιεχόμενο των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων φαίνεται πως προβληματίζεται και αντιδρά, ενώ παράλληλα δεν καταπίνει το παραμύθι της κυβέρνησης περί «αναβάθμισης» και διεκδικεί το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών της. Ανακαλώντας την περσινή χρονιά, η μετατροπή των κατά τα λεγόμενα της υπουργού Παιδείας «μειοψηφιών που αντιδρούν ενάντια στον εξευγενισμό και την αναβάθμιση των πανεπιστημίων» σε ποτάμια νεολαιίστικης και λαϊκής οργής που πλημμύριζαν το κέντρο της Αθήνας κάθε εβδομάδα ανέδειξε την αδυναμία της κυβέρνησης και των εκφραστών της στα πανεπιστήμια να εκφράσουν θετική προοπτική για την ίδια τη νεολαία.
Το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση κατάφεραν να συνδεθούν με συνεκτικό τρόπο με το ευρύτερο φόντο της δολοφονικής πολιτικής διαχείρισης της πανδημίας, της καταστολής, της καταπάτησης λαϊκών ελευθεριών και να γίνουν πανκοινωνικό ζήτημα, σημαίνει πως υπήρχε γενικευμένη αμφισβήτηση στην κυβερνητική πολιτική, η οποία μεταφράστηκε σε γενικότερη ενδυνάμωση του αντικυβερνητικού αγώνα.
Είναι αναγκαίο το γεφύρωμα της πάλης του φοιτητικού κινήματος με την πάλη για την ανατροπή της πολιτικής της φτώχειας, του πολέμου, των υποκλοπών, της καταστολής. Τα ποιοτικά νέα δεδομένα δημιουργούν μια εντελώς ασφυκτική συνθήκη. Η λεηλασία του λαού από την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ρεύμα-αέριο-πετρέλαιο, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία και αιματοκυλά τους λαούς, οι αποκαλύψεις για τον αχαλίνωτο κρατικό χαφιεδισμό της ΕΥΠ, υπογραμμίζουν ότι 14 χρόνια τώρα η μια κρίση διαδέχεται την άλλη με κοινό παρονομαστή τους την ανελέητη επίθεση και κατακρεούργηση των βασικών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών. Αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής, της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, φυσικά είναι η αστυνομική βία και καταστολή.
Γι αυτό και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους δύο νόμους για την εκπαίδευση που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, το πακέτο των αλλαγών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι μόνο, προμηνύεται σφοδρό για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Το πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν χρειάζεται τους αστυνομικούς του προστάτες να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του με γνώμονα το κέρδος και τα συμφέροντα της αγοράς, με παράλληλη πάταξη των αντιστάσεων και απονομιμοποίηση των φοιτητικών συλλόγων.
Ο χρόνος που επιλέγει η κυβέρνηση να προχωρήσει επιθετικά στο μέτωπο της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν είναι τυχαίος. Πεδίο «πειραματισμού» της εφαρμογής αποτέλεσε το ΑΠΘ. Το αν θα μπορέσει να επιτευχθεί όμως η ολοκλήρωση του νομοθετικού της έργου παραμένει ανοιχτό στοίχημα για το φοιτητικό κίνημα.
Οι κινητοποιήσεις στις πύλες των σχολών είναι μόνο η αρχή της μάχης για δημόσια παιδεία
Πρέπει η δύναμη της πάλης του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος να σημαδέψει το νέο γύρο κοινωνικών αναμετρήσεων που έπεται και να θέσει τα θεμέλια για την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου συνεχιστή του έργου της. Η απάντηση των φοιτητών και της νεολαίας οφείλει να είναι καταιγιστική για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση! Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις μας θα κάνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης όνειρο θερινής νυκτός. Με πολιτικό περιεχόμενο που σφυρηλατείται στη φωτιά της μάχης για δημόσια και δωρεάν παιδεία, δεν θα πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας. Οι εικόνες από τις πύλες του ΕΚΠΑ τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή της μάχης. Θα παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο που η γνώση και η έρευνα θα έχουν τα μάτια στραμμένα στις ανάγκες της κοινωνίας, ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό για τον λαό, την νεολαία και τους αγώνες τους, χώρο κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης, γεμάτο χρώμα και ζωή!
[Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 10.9]
Νέα φοιτητική διαδήλωση κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σήμερα στα Προπύλαια 7 μ.μ.