▸Διετής αποκλεισμός η ποινή για εκπαιδευτικούς που υποβάλλουν παραίτηση
Στις 2 Σεπτεμβρίου άνοιξε η διαδικτυακή πλατφόρμα για τις δηλώσεις σχολείων από τους αναπληρωτές. Ωστόσο, τα κενά τα οποία αναγράφονται στη πλατφόρμα δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα καθώς στο σύστημα εμφανίζονται διαθέσιμα μόνο τα κενά που αφορούν τον αριθμό των προσλήψεων που έγινε ανά ειδικότητα και όχι την πραγματική ανάγκη των σχολικών μονάδων!
Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνονται οι αναπληρωτές, σε σύνδεση και με το προσοντολόγιο. Το καλοκαίρι έγιναν πάλι πάρα πολλά λάθη όσον αφορά τους πίνακες του ΟΠΣΥΔ όπου δεν αναγνωρίστηκαν δεκάδες μεταπτυχιακά, ενώ πέρυσι ήταν το περιβόητο παράβολο των τριών ευρώ εκείνο που στέρησε τη δουλειά από χιλιάδες κόσμο. Γενικότερα, η σύμβαση των αναπληρωτών περνάει από διάφορα φίλτρα ταξικών αποκλεισμών όπου ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει με δικά του υψηλά έξοδα να φροντίσει να είναι «ανταγωνιστικός» για να βρεθεί υψηλά στον πίνακα.
Αλλά και στην περίπτωση που ένας αναπληρωτής καταφέρει να διοριστεί, έρχεται αντιμέτωπος με το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα έξοδα που καλείται ο ίδιος εξ’ ολοκλήρου να καλύψει με τον πενιχρό μισθό του. Από τη μετακίνηση μέχρι τη μετακόμιση του είναι ένα τρομακτικό κόστος το οποίο ξεπερνάει τα ¾ του μισθού του.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές είναι το ζήτημα της στέγης. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί έχουν τοποθετηθεί σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, η Κεφαλονιά κ.α. χωρίς να μπορούν να βρουν ένα σπίτι να μείνουν! Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυκόνου όπου περισσότεροι από 80 αναπληρωτές έφτασαν στο νησί τέλη Αυγούστου και βρέθηκαν αντιμέτωποι με βασικά προβλήματα επιβίωσης. Τα σπίτια που ήταν διαθέσιμα για να στεγαστούν ήταν ελάχιστα και τα λίγα που προσφέρονταν για αυτούς είχαν υπέρογκα ενοίκια της τάξεως των 400-450 ευρώ για «τρύπες» των 20-25 τ.μ., ενώ για ένα απλό δυάρι ο μέσος όρος ξεπερνάει τα 500 ευρώ.
Δεκάδες αναπληρωτές αναγκάζονται να μένουν στα αυτοκίνητα τους, να νοικιάζουν δωμάτια σε ξενοδοχεία, να κοιμούνται σε camping και να καλούνται να ξυπνήσουν την επόμενη μέρα να πάνε να διδάξουν στο σχολείο! Η σταθερή «αμέλεια» της κυβέρνησης να εξασφαλίσει δωρεάν ή έστω φθηνή στέγη στους αναπληρωτές οδηγεί πολλούς εξ’ αυτών στα όρια της παραίτησης. Μια παραίτηση που αυτομάτως σηματοδοτεί και ποινή αποκλεισμού από τους διορισμούς για δύο έτη.
Σημαντικά είναι και τα ζητήματα εβδομαδιαίας μετακίνησης δεδομένου ότι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να χρειαστεί να πάει σε τρία ακόμη και σε τέσσερα σχολεία για να συμπληρώσει ώρες, ιδιαίτερα στις περιοχές της επαρχίας χωρίς να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης.
«Η έλλειψη πρόνοιας τόσο από το τοπικό όσο και από το επίσημο κράτος είναι τεράστια και δεν προβλέπεται τίποτα ούτε για τη στέγαση αλλά ούτε για τη σίτιση με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν να δουλέψουν για να πάρουν τα μόρια και τα έξοδα τους να ξεπερνάνε τα έσοδα τους», δηλώνει στο Πριν ο Β. Μπαζιργιάννης που είναι αναπληρωτής στη Θεσσαλονίκη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και το επίδομα που δινόταν σε όσους διορίζονταν σε απομακρυσμένες περιοχές δεν αυξήθηκε ούτε στο ελάχιστο μετά το τεράστιο κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει.
Τέλος, φέτος, προσλήφθηκε ένας επιπλέον αριθμός εκπαιδευτικών για το διευρυμένο ολοήμερο. Ένας νέος γολγοθάς ξεκίνησε για τους εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν σε τέτοιες θέσεις καθότι οι προσλήψεις έγιναν προτού δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα με αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 εκπαιδευτικοί να τοποθετηθούν σε σχολεία όπου τελικά δεν θα λειτουργήσουν καν τέτοια τμήματα. Ήδη αναπληρωτές σε αρκετά σχολεία έχουν θεωρηθεί «υπεράριθμοι» και είναι μετέωροι, και πριν καλά καλά ξεκινήσει η σχολική χρονιά, δεν γνωρίσουν που τελικά και τι ακριβώς θα διδάξουν!