Με το κράτος ενάντια στην «αγία οικογένεια»
Γιάννης Ελαφρός
Ως επικεφαλής ενός καθαρά συστημικού κόμματος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, με ένα πολιτικό λόγο εντός των ασφυκτικών ορίων μιας «δημοκρατίας» της αγοράς και των ευρω-ντιρεκτίβων κι ένα ισχνό κοινωνικό πακέτο που απευθυνόταν κυρίως στη «μεσαία τάξη» αλλά και στην ολιγαρχία (για μια πιο δίκαιη μοιρασιά), θέτοντας στο στόχαστρο αποκλειστικά την «απολυταρχία» και την «οικογενειοκρατία», φωτογραφίζοντας φυσικά την οικογένεια Μητσοτάκη. Από το ρηχό «να φύγει η Δεξιά», ο ΣΥΡΙΖΑ κι όσοι τον ακολουθούν έχει περάσει στο να πέσει η «αγία οικογένεια». Αποκαλυπτικό και το κεντρικό δίλημμα που έθεσε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του: «Κράτος ή παρακράτος»! Με το κράτος (φρουρό της εκμετάλλευσης και κύριο πυλώνα της αστικής βίας) είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρακράτος είναι η ΝΔ. Ανιστόρητα ο Α. Τσίπρας «ξεχνά» πως το παρακράτος είναι έκφραση του «βαθέως κράτους» και κράτος-παρακράτος πάνε μαζί…
Ο Α. Τσίπρας επιβεβαίωσε τον στόχο για κυβέρνηση «προοδευτικής συμμαχίας» στις επόμενες εκλογές, λέγοντας πως μια τέτοια κυβέρνηση «δεν δημιουργεί αστάθεια, αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη», αναφερόμενος και στις ανάλογες ευρωπαϊκές εμπειρίες. Αξιοσημείωτο είναι πως στην πολύωρη συνέντευξη Τσίπρα (3,5 ώρες!) δεν υπήρχε η παραμικρή κριτική ή «μπηχτή» προς το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, επίσης, πως «προγραμματικές συγκλίσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά», οριοθετώντας –τουλάχιστον για την προεκλογική περίοδο– πως δεν μιλά για συνεργασία με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη.
Προεκλογική στόχευση είχε και η τοποθέτηση Τσίπρα πως «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων» και πως πρέπει «να είναι πρώτος στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η πρώτη η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει αυτός τον πρώτο λόγο». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για επιδίωξη κυβέρνησης «από το βράδυ των πρώτων εκλογών».
Η τοποθέτηση αυτή βάζει ψηλά τον εκλογικό πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα απαντά στην κινδυνολογία Μητσοτάκη περί κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα, που θεωρεί πως θα είναι η ΝΔ. Βεβαίως και οι δύο σηκώνουν αυτό το θέμα για να πιέσουν για ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αντίστοιχα από την «πρώτη Κυριακή», έτσι ώστε να μην επικρατήσει «χαλαρή ψήφος» προς μικρότερους σχηματισμούς.
▸ ∆ΕΗ, Εθνική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο προς όφελος… της αγοράς
Δημήτρης Σταμούλης
Η κοινωνική πολιτική που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είναι απολύτως… εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ, δεν θίγει στο ελάχιστο τα κέρδη του κεφαλαίου, δεν ανατρέπει το αντεργατικό πλαίσιο σε μισθούς και εργασία και η όποια «αναδιανομή» θα κινηθεί εντός των απολύτως επιτρεπτών πλαισίων της καθεστωτικής γραμμής.
Φειδωλός ήταν απέναντι στους εργαζόμενους ο Α. Τσίπρας. Στο φλέγον ζήτημα των μισθών, το μόνο που υποσχέθηκε ήταν η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, δηλαδή «καθαρά» 682 ευρώ! Όταν σήμερα οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο, θέλουν δύο μισθούς, ετησίως, μόνο για να πληρώνουν το ρεύμα τους. «Θολή» ακούστηκε η εξαγγελία για τον μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τους μισθωτούς, ενώ ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται για «ΑΤΑ», δηλαδή αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών. Η κατάργηση δε του νόμου Χατζηδάκη, ή η επαναφορά του ΣΕΠΕ και τα περί σταδιακής «εφαρμογής του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών», φαντάζουν πολύ λίγα σε μια εποχή όπου τα εργατικά δικαιώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.
Για τους συνταξιούχους, ο Α. Τσίπρας υποσχέθηκε επιστροφή των αναδρομικών και «κουτσή» επαναφορά της 13ης σύνταξης, καθώς πλήρη θα τη λαμβάνουν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από τα 500 ευρώ. Η αύξηση, δε, του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ δεν ανατρέπει την εικόνα της φορολεηλα-
σίας των εργαζόμενων, ενώ καμιά αναφορά δεν έγινε για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, που επί ΝΔ έπεσε στο 22%!
Ως… εμβληματικό προσπάθησε να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μέτρο της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, και επαρκές ώστε να αλλάξει την κατάσταση τρομακτικής αύξησης των τιμολογίων των εταιρειών ενέργειας και όχι μόνο της ΔΕΗ στην οποία εστίασε αποκλειστικά ο Αλ. Τσίπρας. Με την ανάκτηση του 51%, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «το κράτος από συμμέτοχος στην αισχροκέρδεια των καρτέλ, γίνεται ξανά ο εγγυητής της κοινωνικής συνοχής», και έτσι απλά, «η ΔΕΗ επιστρέφει στον ιδρυτικό της σκοπό ως εταιρία κοινής ωφέλειας». Βέβαια η ΔΕΗ ΑΕ, και υπό δημόσιο έλεγχο, το κέρδος είχε ως «οδηγό» της, με διαρκείς ανατιμήσεις, κόψιμο εκπτώσεων και διακοπές ηλεκτροδότησης σε οφειλέτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Μόνο στη διετία 2017-18, επί ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν 200.000 διακοπές. Ο Αλ. Τσίπρας δεν «ενόχλησε» καθόλου τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας, πλασάροντας το αφήγημα ότι μέσω του ελέγχου της ΔΕΗ θα καταφέρει να… τιθασεύσει και τις δικές τους πολιτικές αισχροκέρδειας.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όσα είπε σχετικά με το χρηματιστήριο ενέργειας που θεσπίστηκε επί δικής του διακυβέρνησης, το 2018, με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντί για κατάργηση του άθλιου αυτού μηχανισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται… «δραστική παρέμβαση». Αντί για έναν θεσμό παραγωγής υπερκερδών για το κεφάλαιο, από τη «φύση» του, βλέπει απλώς μια «προβληματική λειτουργία»! Και οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι σε.. συμφωνία με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, όπως παραδέχτηκε. Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ αλά ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς «τζούφια» για τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό που απαιτείται είναι να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία ολόκληρος ο κλάδος της ενέργειας και να λειτουργεί με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο για τις λαϊκές ανάγκες, προσφέροντας ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό.
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Εθνική Τράπεζα, τονίζοντας ότι θα αποτρέψει την «πλήρη ιδιωτικοποίησή της». «Με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%, τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως «είναι ένα σχέδιο που δεν υπερβαίνει το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως συμβατό»! Σαφής ήταν κι όσον αφορά στο πού θα κατευθυνθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕ, δηλαδή, «στην πραγματική οικονομία, στη βάση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής»! Δηλαδή στο… κεφάλαιο και πάλι! Καμιά κουβέντα για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς καμιά αποζημίωση — όταν έχουν επιβιώσει χάρη σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις με χρήματα του ελληνικού λαού.
Η αστική διαχειριστική λογική που διέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και από το ότι δεν πρόκειται καν να καταργήσει τον ΕΦΚ στα καύσιμα («μείωση»), ούτε και στα βασικά τρόφιμα και είδη πλατιάς κατανάλωσης («μείωση στο 6%).
Πώς θα γίνουν έστω όλες αυτές οι παρεμβάσεις της «προοδευτικής κυβέρνησης» που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε σε ρήξη με το κεφάλαιο ούτε με χτύπημα της κερδοφορίας του αλλά με τους πόρους του… Ταμείου Ανάκαμψης, που προφέρουν μια «ιστορική δυνατότητα»! Η διαφορά με τη ΝΔ είναι ο «ανασχεδιασμός» και η «ανακατανομή» των πόρων αυτών «στη βάση ενός συνεκτικού, δίκαιου και συμπεριληπτικού σχεδίου». Κούφια λόγια, ίδιες υποσχέσεις με την παρούσα κυβέρνηση, ίδια «εργαλεία» διαιώνισης της φτώχειας και της εκμετάλλευσης του ελληνικού λαού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (24.9.22)
ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερότητα, εθνική ενότητα και «ευρωπαϊκή δημοκρατία»