▸Άλλο ένα πακέτο «κυβερνητικής ελεημοσύνης»
Με την ακρίβεια να καλπάζει και το χειμώνα να αναμένεται δυσβάσταχτος για τα λαϊκά νοικοκυριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ άλλο ένα πακέτο πρόσκαιρων και μερικών μέτρων-ασπιρίνων «ανακούφισης» βασισμένο στη γνωστή λογική των παροχών, ενώ η ατμόσφαιρα στο Βελλίδειο θύμιζε εκστρατεία προώθηση (προεκλογικού) προϊόντος. Ο πρωθυπουργός σημείωσε άλλωστε ότι «όλα αυτά» αναγγέλλονται μέσα σε «ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας». Όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών την ώρα που ξεσπούν νέες αποκαλύψεις και όλα δείχνουν ότι οι ρίζες του είναι πολύ βαθύτερες από όσο νομίζαμε ο Κ. Μητσοτάκης προκλητικά το υποβάθμισε σε…«επιχειρησιακό λάθος».
Με το τρίπτυχο συντήρησης και στασιμότητας «Συνέπεια- Συνέχεια-Σταθερότητα» η ΝΔ ουσιαστικά, αξιοποιώντας την κινδυνολογία, λέει στους πολίτες ότι «καλύτερα δεν γίνεται» και τους καλεί να μη… ζητάνε πολλά και να εμπεδώσουν πως η διατήρηση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν νέες ξαφνικές φουρτούνες: «Όλα μπορεί να γκρεμιστούν», προειδοποίησε με νόημα ο Κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός, διατηρώντας το ληστρικό χρηματιστήριο ενέργειας και την επιδότηση των αρπακτικών του ρεύματος, είπε ότι τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν κίνητρα και αντικίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο. Με άλλα λόγια οι πολίτες καλούνται να συνηθίσουν τα «κρύα» ντους αν θέλουν να βγάλουν το χειμώνα και να πάρουν κάποια έκπτωση στις αυξήσεις. Ούτε κουβέντα φυσικά για έλεγχο των τιμών και επιβολή πλαφόν στις αυξήσεις.
Ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην παγκόσμια πανδημία, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ περιέλαβε και τις «οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και στο Αιγαίο» (sic) τις οποίες «απέκρουσε» όπως είπε. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο συνεχίζει να ενισχύει την ξενοφοβία και να επενδύει στην ρητορική ταύτισης των απελπισμένων που πνίγονται στον Έβρο με «ασύμμετρες απειλές» και μορφές «υβριδικού πολέμου».
Με περισσή υποκρισία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η «χώρα πρωταγωνιστεί στις φοροελαφρύνσεις» την ίδια ώρα που η φορολογική λεηλασία και οι ειδικοί φόροι εν μέσω αυξήσεων οδήγησαν σε γιγάντωση των κρατικών εσόδων (μόνο το πρώτο 5μηνο του 2022 υπήρξε αύξηση κατά 2,9 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα). Όλες οι παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος όσων έχει αρπάξει μέσω της υπερφορολόγησης όλα αυτά τα χρόνια.
Οι 21 προεκλογικές παροχές
Η κυβέρνηση ανεβάζει το ύψος των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ σε 5,5 δισ. ευρώ (σε ορίζοντα διετίας). Ωστόσο το νούμερο αυτό είναι εντελώς πλασματικό καθώς περιλαμβάνει μειώσεις στο ΦΠΑ που ισχύουν εδώ και μια διετία, επέκταση «ελαφρύνσεων», κατάργηση εισφορών που έχουν ήδη γίνει, επιδόματα που δίνονται κάθε χρόνο, κοινοτικά προγράμματα ήδη σε ισχύ κ.λπ.
1ο: «Κάλπη Pass»: Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πολίτες θα ενισχυθούν με 250 ευρώ. Θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.
2ο: Αυξάνεται το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ.
3ο: Το επίδομα θέρμανσης θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια για 1,3 εκατ. νοικοκυριά.
4ο: Επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκατ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
5o: 200.000 θα είναι οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Χρηματοδότηση (μετά τις εκλογές) 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
6ο: Διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους.
7ο: Ικανοποίηση μερικών μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων
8ο: Ως τα τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.
9ο: Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.
Ακολουθεί δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:
10ο: Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
11ο: Καταργείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ήδη βρισκόταν σε αναστολή)
12ο: Στο Δημόσιο παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.
13ο: Αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Υπολογίζεται στο 6%.
14ο: Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης.
15ο: Ξεκινά, η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων.
16ο: Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
17ο. Μη αύξηση του ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το ίδιο θα ισχύσει στον πολιτισμό και στον τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
18ο: Σε αναστολή ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024.
19o: Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς
20o: Από 1/1/2023, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως.
21ο: Από το 2023 ξεκινά και η διαδικασία για νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Στόχος να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.
Δ. Τ