Αυτή η νησίδα δεν είναι δικιά μας, λέει η ελληνική κυβέρνηση που αρνείται να διασώσει ή να προσφέρει ιατρική και άλλη βοήθεια στους 39 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στον Έβρο. (Ήταν 40 μείον το κοριτσάκι που πέθανε από δάγκωμα σκορπιού.)
Αν στο δρόμο έξω από το σπίτι μας βρισκόταν σωριασμένος ένας αιμόφυρτος άνθρωπος, θα λέγαμε ότι η ευθύνη παροχής βοήθειας ανήκει στο Δήμο ή στην Περιφέρεια ή στους ενοίκους της απέναντι πολυκατοικίας και όχι σ’ εμάς; Εμείς απλώς θα κλείναμε τις κουρτίνες και θα βάζαμε μουσική στη διαπασών όπως κάνει εδώ και τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση.
Αν ο #Εβρος είχε χρυσό Ελλάδα & Τουρκία θα διαγωνίζονταν ποιος θα καρφώσει πρώτος σημαία στην κάθε νησίδα. Τώρα ο ένας εκχωρεί το έδαφος στον άλλον & δεν μπορούν να συντονιστούν για να διασώσουν 40 ανθρώπους. Το νεκρό σώμα της 5χρονης προσφυγοπούλας κείτεται άταφο… #Refugeesgr pic.twitter.com/CNTriDKvjJ
— Μένουμε Ενεργοί – Υγεία, Συλλογικότητα, Αλληλεγγύη (@Covid19energoi) August 14, 2022
Όμως εδώ η αδιαφορία, η απραξία ισοδυναμεί με έγκλημα, καθώς καταδικάζει περίπου 40 ανθρώπους σε αργό θάνατο. Ενώ για κάθε βραχονησίδα του Αιγαίου, οι ελληνικές κυβερνήσεις σπεύδουν να βροντοφωνάξουν τα πατροπαράδοτα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Ελλάδας, αυτή τη νησίδα στον Έβρο δεν τη θέλει, δεν τη διεκδικεί κανείς. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία! Για την ακρίβεια, το ανθρώπινο φορτίο της δεν θέλει. Έτσι αυτή η μικρή κόλαση (για τους επιζώντες) παραμένει αχαρτογράφητη, ανύπαρκτη, ανώνυμη, όπως ανώνυμα παραμένουν και τα μέχρι στιγμής τρία θύματα αυτής της ιστορίας (συμπεριλαμβάνοντας και τους δύο πνιγμένους).
🆘🆘 ΕΒΡΟΣ!
Υπογράφουμε την έκκληση για διασωση και διαδίδουμε!
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει βγάλει ασφαλιστικά μέτρα υποχρεώνοντας την Ελλάδα να διασώσει και να περιθάλψει τους ανθρώπους αυτούς.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη το αγνοεί.ΔΙΑΣΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ!https://t.co/DyodNmR587
— Iasonas Apostolopoulos (@Iasonas_Apost) August 13, 2022
Ωστόσο, σύμφωνα με τις οργανώσεις «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» και Human Rights 360 επιμένουν ότι οι περίπου 40 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες του Έβρου βρίσκονται σε ελληνική επικράτεια και επικαλούνται τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, το Google Maps και τα επίσημα στοιχεία από το Κτηματολόγιο.
Πώς ζουν ή μάλλον πώς επιζούν αυτοί οι 39 άνθρωποι, αυτοί οι «μοντέρνοι Ροβινσώνες»; Τι τρώνε, πώς στέλνουν τα αγωνιώδη μηνύματά τους, τι φάρμακα παίρνουν αυτοί που έχουν ανάγκη; Πώς προφυλάσσονται από τη βροχή ή τους σκορπιούς; Εδώ το ρεπορτάζ σηκώνει τα χέρια ψηλά…
Η νησίδα του Έβρου συμπυκνώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το ήθος και την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Και τα θύματα της κρατικής βαρβαρότητας δεν είναι –και δεν θα είναι– μόνο οι πρόσφυγες.
Μ. Τ